Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Come back με κλείσιμο άνω των 800 μονάδων

Στο υψηλό ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με σημαντική βοήθεια από τον… Ντ. Τραμπ. «Εβαλαν πλάτη» Eurobank, και Πειραιώς. Ποιες μετοχές στη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση αντέδρασαν και ποιες είναι οι προσδοκίες.

ΧΑ: Come back με κλείσιμο άνω των 800 μονάδων

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με έντονη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως στο δεύτερο μισό οι αγοραστές έδειξαν περισσότερο κινητικοί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας και να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, αλλά και να επιστρέψει, σε κλείσιμο, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, κλείνοντας, με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών και στο υψηλό ημέρας.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε να ανακάμψουν από τα πρωινά χαμηλά οι Τραπεζικές μετοχές υψηλής; κεφαλαιοποίησης και οι αγοραστές να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες στα μη Τραπεζικά blue chips.
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αν συνεχιστεί η μεταβλητότητα και οι "δοκιμαστικές βουτιές" των Διεθνών Αγορών και το Χ.Α. απλά κράτησε τα προσχήματα και "αγόρασε χρόνο", όμως δεν θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστο σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Σύμφωνα με την άποψη Ξένου Διαχειριστή με τον οποίο επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, "τουλάχιστον επιφυλακτικά ξεκίνησε το δεύτερο χρηματιστηριακό τρίμηνο για τις Διεθνείς Μετοχικές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές, οι οποίοι ήταν ήδη αντιμέτωποι με τη νέα εποχή της υψηλής μεταβλητότητας και του τέλους του 'φθηνού' χρήματος, δέχθηκαν νέους 'κραδασμούς' στην ψυχολογία τους από τον πιθανολογούμενο 'Εμπορικό πόλεμο' ΗΠΑ - Κίνας, τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και το ηχηρό 'sell off' του Τεχνολογικού κλάδου στη Wall Street, που μεταδόθηκε και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, κλάδος που μέχρι πρότινος κρατούσε τα 'ηνία' του 'bull market".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα γεωπολιτικών εντάσεων. Η περιοχή των 786 μονάδων είναι το επίπεδο στήριξης, όπου οι αγοραστές θα κληθούν να επιδείξουν επαρκή αντανακλαστικά, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη", ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η υπέρβαση των 820 μονάδων είναι εκείνη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επαναφορά της ανοδικής βραχυπρόθεσμης τάσης του Γενικού Δείκτη. Μεσοπρόθεσμα τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνση της Αγοράς θα συνεχίσει να έχει ο Τραπεζικός δείκτης. O Dow δείχνει να συνεχίζει την συσσώρευση, ενώ σημειώνουμε ότι η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ τείνει να γίνει περισσότερο επίπεδη, καθώς η διαφορά της απόδοσης μεταξύ 10ετίας και 2ετίας εμφανίζεται σε νέο χαμηλό στις 47 μονάδες βάσης" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,61%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,795 ευρώ (-1,10%), της Εθνικής (-0,73%) μέχρι τα 0,2682 ευρώ (-2,12%), της Eurobank (+3,01%) μέχρι τα 0,785 ευρώ (-3,68%) και της Πειραιώς (+2,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 2,644 ευρώ (-1,71%), για να ανακάμψουν αισθητά στην συνέχεια και να δώσουν ημερήσιες αποδόσεις στους "θαρραλέους" που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας.

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 811,14 μονάδες (-1,72%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 835,33 (+1,21%). Στις 17.00 είχε οπισθοδρομήσει στις 831,74 (+0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι τελευταίες ελπίδες των "buyers" εναπόκεινται στην ζώνη στήριξης 817 - 814 και σε ακρότητα στις 810 μονάδες, η προσέγγιση των οποίων έδωσε την σημερινή αντίδραση.

Μέχρι να επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 850 - 852 μονάδων, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες, κατά 1,9 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το "ταβάνι" στη χρήση του ELA μειώθηκε περαιτέρω, στα 14,7 δισ. ευρώ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς το σύνολο των επενδυτών έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και στον πιθανολογούμενο "Εμπορικό πόλεμο" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις δηλώσεις Αξιωματούχων να αυξομειώνουν τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "ενώ οι Τεχνοκράτες του ΔΝΤ προετοιμάζονται για τις δικές τους προτάσεις, αναφορικά με τη συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα, η Πολιτική Ηγεσία του Ταμείου ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιρροή του, που είναι σε φθίνουσα πορεία. Συνομιλητής της μετέφερε ότι η ίδια η κ. Λαγκάρντ δεν ενδιαφέρεται πολύ για την Ελλάδα. Την ενδιαφέρει μόνο να χρησιμοποιηθεί, εάν μπορεί, ως 'όχημα' αύξησης της επιρροής".

Εν τω μεταξύ, μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η σημερινή ανοδική αντίδραση, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί "διόρθωση στη χθεσινή πτωτική υπερβολή", όμως ανεξάρτητα της σημερινής "ανάδυσης" το Χ.Α. θα παραμείνει σε "υψηλή εξάρτηση" με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και πάντα με απόλυτα επιφυλακτικό τον Τραπεζικό κλάδο.

Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου αναμένεται η συζήτηση για την πορεία των 88 προαπαιτούμενων, προκειμένου να προχωρήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε επίπεδο επιχειρηματικών ειδήσεων απουσιάζουν οι σημαντικές που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση, ενώ δεν υπάρχουν και ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Αλλάζοντας την σειρά και πριν μεταφερθούμε στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, θα μπορούσαμε να "κάνουμε μία βόλτα" προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η ανακοίνωση του Κέκροπα απέσπασε σημαντικό κομμάτι από το ενδιαφέρον των ημερήσιων traders και όχι μόνο.

Αν και ο τίτλος ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η είδηση έφερε "ανάφλεξη" στο ταμπλώ, με αποτέλεσμα η μετοχή να αναρριχηθεί μέχρι τα 1,84 ευρώ (+22,67%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια, ίσως και από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,66 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 10,67%.

Την αντίδραση του Κέκροπα, ακολούθησαν και οι άμεσα, ή έμμεσα ενδιαφερόμενες Ιντρακόμ (+4,52%), Ιντρακάτ (+6,67%), ενώ δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί το ίδιο για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,19% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ο τίτλος της οποίας ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,33 ευρώ) κατέχει στον Κέκροπα ποσοστό 37,222%, η Ιντρακόμ (μέσω Ιντρακάτ και Intradevelopment) ποσοστό 34,063%, ενώ το ποσοστό του Σταύρου Ψυχάρη έχει μειωθεί στο 7,193%.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Λιβάνης (+18,64%, πάντα με χαμηλές συναλλαγές), ενώ έδειξαν να επιστρέφουν οι αγοραστές σε Πλαίσιο (+8,83%), Ελλάκτωρα (+3,92%), Cenergy (+2,67%) και Intralot (+4,82%).

Αντέδρασε στο χθεσινό -11,89% η Κρητών Άρτος (+9,82%) και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, ενώ τα Πλ. Θράκης (-0,41%) συμπλήρωσαν τρεις πτωτικές και τρεις αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι.
Μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, συνεχείς εναλλαγές προσήμων και κίνηση πέριξ των 9,00 ευρώ για την Grivalia (+3,95%), ο τίτλος της οποίας, σήμερα, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σε ημερήσιο "long" παραμένει ο τίτλος, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,59 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 8,70 ευρώ. Με συνεχείς αντιστάσεις η ζώνη 9,23 - 9,46 ευρώ.

Με συνεχείς εναλλαγές ημερήσιων προσήμων και ο ΑΔΜΗΕ (+2,87%), που δείχνει δυσκολία να διαφύγει με κλείσιμο από το εύρος 1,73 - 1,944 ευρώ. Η μετοχή παραμένει "short" με πρώτο μέλημα την κατοχύρωση του 1,81 σε κλείσιμο. Η στήριξη στην ζώνη του 1,70 είναι δεδομένη, μιας και στα επίπεδα αυτά εμφανίζονται αγοραστές.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (+2,20% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε. Ο τίτλος έκλεισε στα 6,20 ευρώ (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 28/2), που είναι σημαντική αντίσταση, ενώ έδωσε και ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, "διασκέδασε" τις, χθεσινές, τεχνικές ανησυχίες, όσον αφορά την διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αυτός δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 797 μονάδων, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 793 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 786 μονάδων, ξαναδίνει τα "ηνία" της Αγοράς στους "short".

Πλησιέστερη αντίσταση στις 807 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 816 - 822 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,53%), άκρως σημαντική η στήριξη των 2055 μονάδων και αμέσως επόμενη στις 2043 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) - 2041 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2030 μονάδων, απαιτεί άμεσες κινήσεις "stop long". Στις 2080 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2118 - 2121 και 2137 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Μόνο ο Ινδικός Sensex (+0,47%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai Composite (-0,87%). Ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας οι Ευρωπαϊκοί δείκτες με DAX και Cac 40 να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι περιμένει η ανάπτυξη του ΑΕΠ να φτάσει το 3% το 2018, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση του Ιανουαρίου. Για τον πληθωρισμό αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη της στο 1,6%, από 1,7% προηγουμένως.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η έλλειψη ζήτησης άφησε αμετάβλητες τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερο μήνα τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γαλλία έφτασε στο 1,7% τον Μάρτιο, στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2012 (σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία), σύμφωνα με τα τελικά εναρμονισμένα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

"Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας αναμένεται να χάσει κάποιο ρυθμό", σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, στη μηνιαία έκθεσή του την Πέμπτη. Προειδοποιεί επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι "οι εμπορικές διαφωνίες φέρνουν 'σύννεφα' και στη Παγκόσμια Οικονομία και στον Γερμανικό τομέα εξαγωγών.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", "το σύνολο των Αξιωματούχων της Fed αναμένει πως η Αμερικάνικη Οικονομία θα ενισχυθεί περαιτέρω και ο πληθωρισμός θα ανέβει τους ερχόμενους μήνες", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας στις 20 και 21 Μαρτίου.

Τα πρακτικά δείχνουν ακόμα πως "οι Αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι για τον πιθανό αντίκτυπο της εμπορικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Τραμπ".

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, υποχώρησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και επέστρεψε κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τα στοιχεία από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας δείχνουν ακόμα πως οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο, μετά από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές εξαγωγών κινήθηκαν 3,4% υψηλότερα.

"Η ανοδική Αγορά, με βάση τα κέρδη, θα συνεχιστεί καθώς ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί στις 2.850 μονάδες στο τέλος του έτους", προβλέπει η Goldman Sachs. Για το 2019, προβλέπει ως στόχο τις 3.000 μονάδες και το 2020, τις 3.100 μονάδες.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο και ίσως καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη" σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Σακαρέλη.

Ο βασικότερο λόγος είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των "stress tests" των Ελληνικών Τραπεζών τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, προς το τέλος του τριμήνου και σε κάποιο έκτακτο, ή τακτικό Eurogroup, θα έχουμε εικόνα για το πώς θα γίνει η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο και πιθανόν ένα προσχέδιο ελάφρυνσης του χρέους (Γαλλική πρόταση, ή παραλλαγή). Οι Επενδυτές, συνηθισμένοι από τη μεταβλητότητα που προσφέρει ο Γενικός Δείκτης, αλλά κυρίως ορισμένες μετοχές, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Στο θετικό σενάριο, τα "stress tests" δείχνουν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες βγαίνουν χωρίς την ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων, τουλάχιστον άμεσα, ή οι όποιες ανάγκες τους αντιμετωπίζονται με σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης χωρίς όμως Α.Μ.Κ., που θα απομειώσουν τα κεφάλαια των παλαιών Μετόχων.

Ακόμα και η κάλυψη των αναγκών με Coco’s, αν και ακριβή, θα ανακουφίσει την Αγορά από μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση, που μπορεί να σημάνει και αύξηση του ποσοστού του Κράτους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το θετικό σενάριο δεν εξυγιαίνει αυτόματα τον Πιστωτικό κλάδο στην Ελλάδα, του δίνει χρόνο όμως να προσπαθήσει να φτάσει τους στόχους μείωσης των "κόκκινων" δανείων.

Χρηματιστηριακά, αναμένεται "ράλι ανακούφισης", καθώς ένα μεγάλο αβέβαιο γεγονός θα αποτελεί παρελθόν και το κλείσιμο των "short θέσεων" αναμένεται να δώσει επιπλέον "καύσιμο" (short squeeze).
Αν το θετικό σενάριο συνοδευτεί από μια απομείωση χρέους που θα ικανοποιεί την Αγορά, τότε οι αποδόσεις στα ομόλογα θα πέσουν, αναβαθμίσεις θα προκύψουν και οι τιμές - στόχοι όλων των μετοχών θα αναπροσαρμοστούν, απλά και μόνο λόγω της μείωσης του κινδύνου Χώρας που επηρεάζει όλα τα μοντέλα αποτίμησης.

Στο αρνητικό σενάριο, κάποια, ή κάποιες Τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, τα αναζητούν από την Αγορά, δεν τα βρίσκουν και αναγκάζονται να καταφύγουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, πιθανότατα και με το "μαξιλάρι" των 10 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα από το πρόγραμμα.

Οι παλαιοί Μέτοχοι θα υποστούν "dilution", η αβεβαιότητα θα επιστρέψει, θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές στις Τράπεζες, τα business plans των "κόκκινων" δανείων θα καθυστερήσουν και οι μετοχές θα υποστούν πτώση.

Από την εμπειρία των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, όλες οι μετοχές θα επηρεαστούν, όχι φυσικά το ίδιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αν δεν υπάρξει και λύση στο χρέος και συνεχιστούν να υπάρχουν εκκρεμότητες για τη μεταμνημονιακή εποχή (πχ waiver Τραπεζών - μαξιλάρι ασφαλείας), τότε η Χρηματιστηριακή και όχι μόνο Αγορά, θα βαλτώσει.
Φυσικά , υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που θα πρέπει αν ληφθούν υπ΄ όψιν, όπως το γεωπολιτικό τοπίο με Τουρκία, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών και η πορεία των Ξένων Αγορών μετά από μια δεκαετή "bull market".

Σε επίπεδο κεφαλαιακών ροών (flows), η πρόσφατη πτώση των Ρωσικών Αγορών είναι ερωτηματικό το πώς θα επηρεάσει την Αγορά, καθώς κεφάλαια των Αναδυόμενων Αγορών (emerging funds) μπορεί να μειώσουν την έκθεσή τους εκεί και να πάνε σε άλλες (πχ Ελλάδα).

Κάποια άλλα funds μπορεί να θεωρήσουν αγοραστική ευκαιρία την πτώση και να στραφούν προς τα εκεί.
Eνα θετικό σενάριο το Καλοκαίρι, θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της Αγοράς και την πιθανότητα να αυξηθεί αργότερα και η στάθμιση της Χώρας σε δείκτες FTSE και MSCI, με ότι συνεπάγεται αυτό για ροές κεφαλαίων προς τη Χρηματιστηριακή Αγορά .

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, "για τον Γενικό Δείκτη οι στηρίξεις εντοπίζονται στη ζώνη των 782 - 785 μονάδων, περιοχή που έδωσε ανοδική αντίδραση πρόσφατα και στις 750 μονάδες, ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στις 810 ,830 και 880 μονάδες".

Η εικόνα στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αφού υποχώρησε μέχρι τις 795,76 μονάδες (-0,44%), επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 805,8 μονάδες (+0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 804,74 (+0,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 806,08 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,85%.

Ο αυξημένος τζίρος έφθασε στα 60,3 εκατ., από τα οποία τα 11,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Το ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που ξεκίνησε με πιέσεις και ολοκληρώθηκε με θετική μεταβολή και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά το volatility υποχώρησαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξήθηκαν ελαφρώς στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.160 συμβόλαια).

Στα 9.038 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.918 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.143, 878 για τον Απρίλιο, 265 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.075) κινήθηκε μεταξύ 2.052 και 2.079,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.674), Εθνική (13.523), MIG (2.304), Alpha Bank (4.264), Πειραιώς (1.540), ΔΕΗ (163), Μυτιληναίο (444), Ελλάκτωρα (268), Intralot (684), ΟΠΑΠ (220), Τέρνα Ενεργειακή (769), Ιντρακόμ (244), Ελ. Πετρέλαια (150), Jumbo (142), Lamda Development (138), Viohalco (133).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 66.694, Eurobank 32.359, Εθνική 165.595, Alpha Bank 16.485, Πειραιώς 16.259, Intralot 10.636.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.992.802 τεμ., (από 13.992.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.084.968 τεμ. (103.420.857), Πειραιώς 15.952.545 τεμ. (15.887.545), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 25.872.343 τεμ. (26.872.343).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v