Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Εχτισε» απόσταση από τις 800 μονάδες

Τραπεζοβαρής η άνοδος στη σημερινή συνεδρίαση, με την Coca Cola ωστόσο να κλέβει τις εντυπώσεις στις τελικές δημοπρασίες, καταγράφοντας άνοδο 5,2%. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

ΧΑ: «Εχτισε» απόσταση από τις 800 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, βοηθούμενος και από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, είχε Τραπεζοκεντρικά χαρακτηριστικά, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες να ξεπερνούν τον ”σκόπελο" των "τεστ κοπώσεως", χωρίς να προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες, τουλάχιστον άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το οποίο, "θετικά είναι τα μηνύματα από τη διαδικασία διεξαγωγής των 'stress tests' για τις Ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Εuro2day.gr', το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα αναμένεται να περάσει, χωρίς 'κλυδωνισμό' και ανάγκη Κρατικής στήριξης, το 'τεστ αντοχής'.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αυτή είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, ή έστω την αποφυγή της επαφής με το "κόκκινο" του συνόλου των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και κατ΄ επέκταση και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, έστω και αν ομοθυμαδόν υποχώρησαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, την επιφυλακτική εικόνα στις περισσότερες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25, την ακόμα επιφυλακτικότερη εικόνα για τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης την χαμηλή, καθαρή, αξία συναλλαγών και τα απίθανα "μαγικά" που έγιναν στις τελικές δημοπρασίες στον τίτλο της ΕΕΕ (!)

"Για σήμερα αναμένουμε προσπάθεια συνέχειας της ανοδικής, χθεσινής, κίνησης του Γενικού Δείκτη, εάν και εφόσον το διεθνές κλίμα παραμείνει ευνοϊκό, αν και όπως όλα δείχνουν η υψηλή μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει" τόνιζε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Χαμηλή είναι η ορατότητα για τον Γενικό Δείκτη βραχυπρόθεσμα, παρόλο που υπάρχουν θετικά τεχνικά σημάδια, όμως αυτά ενδεχομένως να ευδοκιμήσουν μόνο αν το επιτρέψουν οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο. Στο μεσοδιάστημα οι διαρροές σχετικά με το πόρισμα για τα 'τεστ αντοχής' θα επηρεάσουν την Αγορά, αλλά ζητούμενο είναι και η παράλληλη αύξηση του τζίρου. Ο Dow βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, ενώ προς το παρόν, θεμελιωδώς, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του εν λόγω δείκτη" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "σε αναβολή της διαδικασίας αποσφράγισης των βελτιωτικών προσφορών που υπέβαλαν οι Υποψήφιοι Επενδυτές, για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ".

Από την άλλη, Υψηλόβαθμα Στελέχη 20 εισηγμένων Επιχειρήσεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα δώσουν το παρών στο "1ο Athex MidCap Conference" που διοργανώνει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 26 Απριλίου, προκειμένου να ενημερώσουν Θεσμικούς Επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις προοπτικές αλλά και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των εταιρειών τους. Στο συνέδριο θα παραστούν Επικεφαλής και Στελέχη των εταιρειών: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Autohellas, Cenergy Holdings, Υγεία, Ελλάκτωρ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ιασώ, Ικτίνος, Intralot, Καράτζη, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης.

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του Έλληνα Ομολόγου του Ευκλείδη Τσακαλώτου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο και, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, διεξήχθη σε καλό κλίμα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ "εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους θα προηγηθεί των μέτρων για την ελάφρυνσή του, μετά το τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες επόψεις εγχώριων αναλυτών, η Εγχώρια Αγορά συνέχισε ανοδικά με τις Τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στην "θέση του οδηγού", όμως για να συνεχιστεί ο "ανοδικός βηματισμός" θα χρειαστεί θετικό διεθνές κλίμα, σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και ιδιαίτερα σε μετοχές εταιρειών των οποίων τα θεμελιώδη "απαιτούν καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση. Όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων".

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δείκτης και επιμέρους μετοχές υποχώρησαν σημαντικότατα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ένδειξη ότι ο κλάδος συνεχίζει να έχει εν δυνάμει πωλητές, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση, μειώνοντας θέσεις σε κάθε ευκαιρία.

Έτσι, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,72%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,88 ευρώ (+4,21%), της Εθνικής (+0,96%) μέχρι τα 0,282 ευρώ (+3,68%), της Eurobank (+2,44%) μέχρι τα 0,87 ευρώ (+3,63%) και της Πειραιώς (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 2,868 ευρώ (+3,54%).

Για την Alpha Bank το πρώτο "stop long" εντοπίζεται στα 1,795 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 1,88 και 1,949 ευρώ.

Για την Εθνική, οι "γρήγοροι" πρέπει να προχωρήσουν σε "stop loss" με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,268 ευρώ, ενώ αν επιμείνουν οι αγοραστές, θα χρειαστεί το ... κάτι παραπάνω για την υπέρβαση της ζώνης 0,282 - 0,292 ευρώ.

Για την Eurobank, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,884 και 0,934 ευρώ, όμως αν ο τίτλος "γλιστρήσει" χαμηλότερα των 0,785 ευρώ, ίσως χρειάζεται η δραστική μείωση θέσεων.

Για την Πειραιώς, το πρώτο "stop long" στα 2,64 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,868, 2,93 και 3,08 ευρώ.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αν και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 860,5 μονάδες (+3,58%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 843,61 (+1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,49%.

Εννοείται ότι η σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα από το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η υπέρβαση των 850 μονάδων, δεν άφησε και την καλύτερη "επίγευση", έστω και αν δικαιολογείται η επιφυλακτικότητα και οι μειώσεις θέσεων από όσους δεν αποκλείουν κάποιες γεωπολιτικές εξελίξεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο μέτωπο της Συρίας!

Από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΕΧΑΕ (+1,87%), που συνεχίζει να δείχνει επιφυλακτικότητα στην προσέγγιση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 5,00 ευρώ, ενώ το "stop long" εντοπίζεται στα 4,64 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Viohalco (+0,59%), συμπληρώνοντας και αυτός, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα με την υπέρβαση των 3,55 ευρώ, ενώ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,79 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), προσπαθώντας να αντιδράσει στο πτωτικό σερί των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 9,21 ευρώ (+1,77%). Δείχνει ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 9,49 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 9,00 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 8,85 ευρώ.

Φθάνοντας στον πρωταγωνιστή ημέρας, που δεν ήταν άλλος από την μετοχή της ΕΕΕ, η οποία ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τίτλος βρισκόταν στα 29,00 ευρώ (+0,21%) και με τα ανεπανάληπτα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 30,45 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 5,22%, τραβώντας ψηλότερα το σύνολο των βασικών δεικτών του Χ.Α., που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν πλησιάσει απειλητικά τα χαμηλά ημέρας (!)

Όλο και δυσκολεύει η αναφορά - αναζήτηση θετικών πρωταγωνιστών, στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επέστρεψαν οι αγοραστές σε Έλτον (+0,96%) και MIG (+2,42%) και μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές σε Παπουτσάνη (+5,79%) και Υγεία (+3,09%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ελλάκτωρα (+1,76%) και Intralot (+3,01%), αντέδρασαν στο χθεσινό -15,87% η Euromedica (+19,81%) και στο χθεσινό -27,99% ο Παϊρης (+24,35%), όμως και στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,06 ευρώ (κλείσιμο 20/2), ο Περσέας (+4,05%).
Από την άλλη, έως και επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, σημειώθηκαν στον Κέκροπα (-6,02%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση και με αυτά που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, ασφαλώς και δεν βοήθησε στη εξαγωγή "ασφαλών" συμπερασμάτων.

Για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 2100 - 2115 και το 815 - 820 είναι κύριες αντιστάσεις για FTSE25 και Γενικό Δείκτη, αντίστοιχα. Τα "stop long" έχουν ανέβει στο 2051 για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίηση και στις 795 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ η επόμενη Παρασκευή έχει και την λήξη συμβολαίων Απριλίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Για τον Γενικό Δείκτη, η εβδομάδα αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 1,22%, ενώ για το ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,20%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε κέρδη 1,07%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 3,78%.

Σε συνθήκες αποπληθωρισμού κινήθηκε η Οικονομία τον Μάρτιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό 0,2%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε τον Μάρτιο αύξηση 0,2%.

"Ανάπτυξη περί το 2% θα εμφανίσει το 2018 η Ελληνική Οικονομία", εκτιμά η Bank of America / Merrill Lynch σε έκθεσή της για την "αποφοίτηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 813,85 μονάδες (+0,96%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 807,22 (+0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 810,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο τζίρος στα 51,2 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 57,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ.

Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, EEE και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Jumbo.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,66%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,55%).

"Ανακρούουν πρύμναν" από τα υψηλά ημέρας οι Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το γύρισμα σε "κόκκινο" των δεικτών στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση για το Ευρώ, κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, έλλειμμα εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά σε 13 μήνες, καθώς υποχώρησαν οι εξαγωγές ενώ ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών επιταχύνθηκε.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, από τον προηγούμενο μήνα και ενισχύθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο διευρύνθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς σημειώθηκε απότομη πτώση των εισαγωγών. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι, προσαρμοσμένες σε εποχικές διακυμάνσεις, εξαγωγές των Προϊόντων από την Ευρωζώνη υποχώρησαν 2,3% από τον Ιανουάριο, δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε τον Απρίλιο στις 97,8 μονάδες, από 101,4 το Μάρτιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μικρή πτώση στις 101 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών διολίσθησε στις 115 μονάδες, από τις 121,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών έπεσε στις 86,8 μονάδες, από 88,8.

Τι αναμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

"Η περίοδος πριν από το Πάσχα είναι συνήθως δύσκολη για το Χρηματιστήριο. Ιδιαίτερα φέτος με όλη την ένταση στα γεωπολιτικά, η κατάσταση φόβισε πολλούς" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Παρόλα αυτά διατηρήσαμε σημαντικά επίπεδα στηρίξεων, που διατηρούν τις ελπίδες για καλύτερη πορεία.
Το Χρηματιστήριο κατάφερε να κρατήσει σημαντικές στηρίξεις και να ανακάμψει. Ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών για το Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 786 μονάδες, ενώ για τον FTSE25 στις 2042 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχώς βελτιώνονται, με πολλές από αυτές να ξεκινούν να ενδιαφέρονται για τους Μετόχους τους, δίνοντας μερίσματα, ή προχωρώντας σε επαναγορές μετοχών.
Διαθέσιμα χρήματα για την Ελλάδα, υπάρχουν στο λεγόμενο πακέτο Junker, τα οποία μάλιστα πρέπει να διατεθούν σε εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα.

Οι καμπύλες επιτοκίων της Ελλάδας έχουν διορθωθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν έρθει σε λογικά επίπεδα.

Οι Τράπεζες αναμένουν τα αποτελέσματα των "stress tests" και δεν αναμένονται αρνητικές ειδήσεις.
Παρόλα αυτά κανείς δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται και το Χρηματιστήριο φυτοζωεί.

Μέρος του προβλήματος είναι η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, που επηρεάζει και τα Ξένα Χρηματιστήρια, τα οποία όμως, σε αντίθεση με το Ελληνικό, κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Βασικό μέρος του προβλήματος είναι η Ελληνική γεωπολιτική αστάθεια, καθώς τελευταία είμαστε σε "επαναδιαπραγμάτευση", σχεδόν, με όλους τους Γείτονές μας.

Η ουσία του προβλήματος όμως είναι η αναποφασιστικότητα. Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης και ακόμη ένα μεγάλο μέρος των "προαπαιτούμενων", δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αφού δεν είδαμε σημαντικές πτώσεις μέχρι το Πάσχα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άσχημες εκπλήξεις στα γεωπολιτικά, οι προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένουν θετικές για το 2018.
"Όμως πρέπει άμεσα να λύσουμε χρόνια προβλήματα και να προσελκύσουμε επενδύσεις στο Ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιώντας τη στήριξη των Ευρωπαϊκών κονδυλίων" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα (88,9 εκατ. ευρώ), που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη, μετά την ανοδική διάσπαση, στις 804 μονάδες, της καθοδικής γραμμής τάσης, που καθόριζε από το Φλεβάρη την πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη και παρά το 'προφανές' 'pullback' πάνω στην εν λόγω γραμμή προς επιβεβαίωσή της, έχει ανάψει το 'πράσινο φώς' για την πραγματοποίηση μιας ανοδικής κίνησης άνω των 814 μονάδων" εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Κίνηση, που μπορεί με τα κατάλληλα εφόδια να σπρώξει τον Γενικό Δείκτη προς τις παρυφές των 840 μονάδων, αλλάζοντας, έτσι, άρδην τη βραχυχρόνια επενδυτική ψυχολογία.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, το διαγραμματικό ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ανοδικού "πατήματος" άνω των 2080 μονάδων, στοιχείο, που μπορεί να τον φέρει με αξιώσεις στο κατώφλι των 2135 μονάδων. Ανοδική απόδραση από το εν λόγω επίπεδο αντίστασης, θα θέσει ως επόμενο στόχο το όριο των 2200 μονάδων.

Η κατάκτηση των 840 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, έχει θέσει σε "συναγερμό" το "στρατόπεδο" των "Bulls", ωθώντας τους να λάβουν θέσεις μάχης για το επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 900 μονάδων. Θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από το δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), μετά και την εμφανή ανοδική διάσπαση της πτωτικής γραμμής, που τον διέπει από τα μέσα του Γενάρη.

"Στα υπ’ όψιν ότι μετά τις 19 Απριλίου (ενημέρωση των διοικήσεων των Τραπεζών στη Φραγκφούρτη για τα αποτελέσματα των "stress tests") θα αρχίσουν να διαρρέουν στο ταμπλό τα πρώτα σημάδια τρίμηνης τάσης" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Με discount τα ΣΜΕ του FT 25

Με μικρή άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.072 συμβόλαια).

Στα 9.016 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.437, 987 για τον Απρίλιο, 450 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.079,5) κινήθηκε μεταξύ 2.077 και 2.100,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.943), Εθνική (15.254), MIG (4.723), Alpha Bank (6.512), Πειραιώς (3.004), ΔΕΗ (373), Μυτιληναίο (469), Ελλάκτωρα (416), Intralot (713), ΟΠΑΠ (202), Ιντρακόμ (408), Cenergy (135), Viohalco (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 70.358, Eurobank 33.633, Εθνική 173.300, Alpha Bank 20.295, Πειραιώς 16.951, Intralot 10.477.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.122.802 τεμ., (από 13.992.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.084.968 τεμ. (101.084.968), Πειραιώς 16.143.929 τεμ. (15.952.545), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 26.622.343 τεμ. (25.872.343).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v