Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμα μέτωπα εντός και εκτός συνόρων

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας αλλά και τα ελληνικά θέματα καθ' οδόν προς τη Σύνοδο του ΔΝΤ θα καθορίσουν την τάση. Ποια είναι η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές και τα blue chips.

ΧΑ: Κρίσιμα μέτωπα εντός και εκτός συνόρων

Με το βλέμμα στραμμένο σε Συρία και Ουάσιγκτον οι αγορές, με τις ευρωπαϊκές να δίνουν το πρόκριμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση. 

Νωρίτερα στην Ασία, απώλειες 1,50% για τον Shanghai Composite, στο μείον 1,47% ο Hang Seng, πολύ καλύτερη εικόνα για τον Nikkei στο Τόκιο. 

Το σαββατοκύριακο μεσολάβησαν αρκετά, με πολλές ενέργειες προς την πλευρά της διπλωματικής προσπάθειας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για τους traders.

Οι τελευταίες ενδείξεις, από τις αγορές, πριν την έναρξη της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, φαίνεται να αφήνουν ένα περιθώριο στους long να ανασυνταχθούν, μετά το πυραυλικό χτύπημα των Δυτικών, ξημερώματα Σαββάτου. Εκτίμηση των περισσοτέρων πως τουλάχιστον από σήμερα Δευτέρα και για κάποια 24ωρα (μέχρι πότε;) οι προσπάθειες των εμπλεκομένων θα επικεντρωθούν στις διπλωματικές ενέργειες, με τις ΗΠΑ να αλλάζουν γραμμή και να προειδοποιούν πως θα μείνουν στη Συρία μέχρι να πετύχουν όλους τους στόχους τους, με τους Πούτιν - Ροχανί να σημειώνουν πως οι επιθέσεις κατέστρεψαν τις πιθανότητες πολιτικής λύσης. 

Οι ούτως ή άλλως σε new era αγορές έχουν πλέον ακόμη μία παράμετρο να συνεκτιμούν από τούδε και στο εξής, κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις επενδυτικές κινήσεις.

Πόσο επηρεάζει το ΧΑ η κρίση στη Συρία επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την Κυριακή, εστιάζοντας στις μετοχές με σήμα (εβδομαδιαίο) long και τις τεχνικές ενδείξεις μέχρι εκείνη την ώρα. Ακολούθησαν αργότερα στοιχεία για τα futures του S&P 500 κατά 0,18% χαμηλότερα στις 2.655 μονάδες, του CBOE κατά 5,84% στα 17,41 ενώ με τον S&P 500 στις 2.656,30 φαίνεται πως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για ακόμη έναν πτωτικό κύκλο, προς τις 2.640 μονάδες. Αλλά θα τα δούμε αυτά αργότερα σήμερα και ανάλογα με τη ροή των εξελίξεων στο... Συριακό.

Στα καθ' ημάς, όπως σημειώναμε και χθες, πέραν του... Συριακού, το ενδιαφέρον και τα πονταρίσματα εστιάζουν σε αξιολόγηση, χρέος, stress tests και επιχειρηματικές κινήσεις/εξελίξεις.

Στις 810,93 ο ΓΔ, στις 2.101,12 ο FTSE25, στις 843,11 ο ΔΤΡ και στις 1.271,18 μονάδες ο FTSEM, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των βασικών δεικτών. 

Για τον ΓΔ, ζητούμενο για τους long είναι η πειστική υπέρβαση των 840 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips. Ενδεικτικό το θεαματικό 5,22% στα 30,45 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, διαμορφώνοντας... στρεβλή εικόνα για τους βασικούς δείκτες, την Παρασκευή. 

Για τον τραπεζικό κλάδο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να εξακολουθεί να αποφεύγει διευκρινίσεις για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο. Ωστόσο, η ουσία είναι πως ESM και Κομισιόν συζητούν εδώ και καιρό στη βάση της «γαλλικής πρότασης» για τον προσδιορισμό της πρότασης/πλαισίου που θα συζητηθεί off the record στο Washington Group, Παρασκευή-Σάββατο. 

Επιπρόσθετα, ο κλάδος εστιάζει και στα stress tests, με τις επαφές Νουί - Ελλήνων τραπεζιτών να κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα. Από τον κλάδο, έχει διαφοροποιηθεί η Eurobank, η πρώτη που έβγαλε ανοδική διόρθωση (για να ακολουθήσουν οι άλλες τρεις), ενώ για την Alpha Bank δεν θα πρέπει να χαθεί το 1,74 ευρώ σε εβδομαδιαίο.

Στα 4,095% με χαμηλό στα 4,008% το ελληνικό 10ετές. 

Για το GREK, που την περασμένη εβδομάδα είχε θεαματική αύξηση των συναλλαγών, σημεία αναφοράς είναι τα 10,52 και τα 9,70$. 

Για τα blue chips, η μετοχή-σηματωρός της κατηγορίας Μυτιληναίος (στα 9,70 ευρώ), η τελευταία κίνηση έχει ενεργοποιηθεί από τα 8,50 ευρώ (χαμηλό, που επ' ουδενί πρέπει να χαθεί, σε εβδομαδιαίο), για τη Motor Oil στα 18,38 ευρώ, σημείο αναφοράς/στήριξης είναι τα 17,60 ευρώ, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που μετά το πακέτο των Νίκου και Μαρίας Κάμπα στο ολλανδικό fund έχει προσφορά από τα 5,40 ευρώ) τα 5,20 ευρώ (χαμηλό Παρασκευής). 

Ερωτηματικό οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, μετά το 2,18% και 2,39% αντίστοιχα σε εβδομαδιαία μέτρηση. Θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα, με σημεία αναφοράς τις στηρίξεις των 11,12 και 9,27 ευρώ; 

Για τον FTSE25, στις 2.101,12 μονάδες οι long θα αισθάνονται σαφώς πιο άνετα στο ενδεχόμενο της υπέρβασης των 2.157 μονάδων.     

Στα ενδιαφέροντα, που θα μετρήσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για το ΧΑ: ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ καθώς φαίνεται να ανοίγει και πάλι τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ σε συνδυασμό με ένα μικρότερο της ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη, η παρουσίαση της ΕΧΑΕ για 19 μεσαίου μεγέθους εταιρείες (στις 26 Απριλίου), οι προσδοκίες για το χρέος, το long σήμα αρκετών από τη μεγάλη αλλά και μεσαία κατηγορία.

Ενδεικτικά αναφέρονται, σε εβδομαδιαία μέτρηση, οι μετοχές της Αlpha Βank, της Motor Oil, της Lamda Development, της ΔΕΗ, της Αεροπορίας Αιγαίου, της Grivalia, της Μυτιληναίος αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v