Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται το θετικό κλίμα στο ΧΑ

Προς τις 850 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού και αιχμή την Τράπεζα Πειραιώς. Βοήθειες δίνουν Μυτιληναίος, Motor Oil, Viohalco. Πωλητές σε Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Συντηρείται το θετικό κλίμα στο ΧΑ

Με μικρές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδική επαναφορά στο ΧΑ.

Στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή traders και επενδυτών στην Ευρώπη, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 0,28% στις 12.505 και του CAC 40 κατά 0,35% στις 5.395 μονάδες.

Στο ΧΑ επιχειρείται η αποτίμηση των συμπερασμάτων που προέκυψαν στο Washington Group, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να δίνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Κινήσεις με γνώμονα την τέταρτη αξιολόγηση, τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος και τα stress tests συντηρούν το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται από την αρχή του Απριλίου και φέρνει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 850 μονάδων, κατά σχεδόν 8% από τη συνεδρίαση της 3ης του μηνός.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το Βερολίνο θα συναινέσει στην πρόταση του Παρισιού για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη.

Οπως σημειώναμε και στο χθεσινό σχόλιό μας, από σήμερα αρχίζει η πρώτη φάση, με τη δημοσιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Σόφια. Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα αποσαφηνισθούν αρκετά από την πλευρά των Ευρωπαίων και δη των Γερμανών. Ανάλογες θα είναι οι κινήσεις προεξόφλησης σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις, ξεκινώντας σήμερα με τον ΓΔ από τις 844,70, τον ΔΤΡ από τις 972,46, τον FTSE25 από τις 2.180,26 και από τις 1.307,27 μονάδες για τον FTMid Cap.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 37% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο -όπου παραμένει επικεντρωμένη η προσοχή των traders-, αλλά και σε επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τίτλους-σηματωρούς.

Η συντήρηση της ανοδικής τάσης, έστω και με ήπιο ρυθμό, ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως όσο συνεχίζονται οι εξελίξεις που αφορούν στο «ελληνικό πρόγραμμα» (και δεν προκύπτουν δραματικές ανατροπές εκτός συνόρων), οι long θα έχουν το προβάδισμα. Τουλάχιστον, μέχρι τα όρια των 860 μονάδων για τον ΓΔ και των 980-1.000 για τον ΔΤΡ.

Νωρίτερα ο τραπεζικός κλάδος αντιδρούσε έως τις 987 μονάδες, με αιχμή την Πειραιώς και τις Εθνική, Αlpha Βank, Eurobank να ακολουθούν. Στα 3,26 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,322 της Εθνικής, στα 2,158 της Αlpha Βank και στα 0,981 ευρώ της Eurobank που έχει προβάδισμα για να είναι η τρίτη που θα ακολουθήσει τις Αlpha Βank και ΕΤΕ στην «κάλυψη» της τιμής της τρίτης αμκ.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος σε ΕΤΕ και Πειραιώς.

Στην περιοχή των 2.185 μονάδων ο FTSE25, με συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές να «βάζουν πλάτη» για τους long. Με πωλητές και μικρές πιέσεις σε Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, το βάρος έχει πέσει σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Viohalco, ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Στις 1.318 μονάδες ο FT Mid Cap, απ' όπου ξεχωρίζουν (με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους) Cenergy, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΥΓΕΙΑ και MIG.

Λίγο πριν τις 11:45, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 44/35, εικόνα καλύτερη συγκριτικά με της Παρασκευής. Centric, Quality, Ελαστρον, MLS, Creta Farms ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Ο τζίρος στα 10,1 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v