Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ζώνη κίνησης για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να υπερβαίνει τις 840 μονάδες. Η προσπάθεια υπέρβασης των 850 και πώς κινούνται τράπεζες και μετοχές «σηματωροί». Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η τάση.

ΧΑ: Η ζώνη κίνησης για τον Γενικό Δείκτη

Οριακές οι μεταβολές για τους 3 βασικούς δείκτες στη Wall Street, σε μία συνεδρίαση λίγο ως πολύ... μη γενόμενη. Ο S&P 500 οριακά στις 2.670,29 μονάδες, ενώ σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου είναι στο επενδυτικό επίκεντρο. 

Στο ΧΑ, μία συνεδρίαση-δυσάρεστη έκπληξη για τους long, όταν μετά τις 14:30 οι δείκτες άρχισαν να κλίνουν χαμηλότερα, για να περάσουν σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 15:30, όπου και παρέμειναν μέχρι το κλείσιμο. Ενδεικτική η πορεία που διέγραψε ο Γενικός Δείκτης από τις 849,75 έως τις 837,82, για να διαμορφωθεί τελικά στις 838,63 μονάδες. Ανάλογη πορεία για τον Δείκτη Τραπεζών, από τις 987,64 στις 964,83 και τον FTSE25, από τις 2.190,46 στις 2.162,81 μονάδες. 

Συναλλαγές 29,7 εκατ. μετοχών, τζίρος 46,9 εκατ. ευρώ, με το 33% στον τραπεζικό κλάδο και τα περίπου 16 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται στο διάστημα από τις 15:30, όταν ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό πρόσημο. 

Το ότι αρκετοί έψαχναν αφορμή για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων ήταν εκ προοιμίου γνωστό, είχε τονιστεί από τη συνεδρίαση της Παρασκευής (λήξη ΣΜΕ FTSE25 στο ΧΠΑ) και στα τελευταία σχόλιά μας, θεωρώντας ως εμπόδια για υψηλότερα και πιθανό σημείο αναστροφής την ευρύτερη περιοχή των 850 μον. για τον ΓΔ. 

Το ότι στην Ουάσιγκτον δεν προέκυψε κάτι το χειροπιαστό ήταν επίσης αναμενόμενο, όπως και οι διαφωνίες Βερολίνου με ΔΝΤ αλλά και με Παρίσι. Η... λεπτομέρεια, που φαίνεται να έκανε τη διαφορά στη χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή ήταν η αφορμή που αναζητούσαν οι short, ήταν η αμφίσημη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, πως «...μπορεί και να μην είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». Η αγορά, καλώς ή κακώς, θεωρεί δεδομένη την με κάποιο τρόπο παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ το θεωρεί ως τον πιεστικότερο δανειστή/εμπλεκόμενο, ικανό να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Καλώς ή κακώς, το επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγούμαι...

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας μάς είχε προϊδεάσει δεόντως, η Μαρίνα Μάνη μία ημέρα νωρίτερα για τις 60 ημέρες που θα κρίνουν συμφωνία εξόδου και χρέος. Χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός έβαλε και μία άλλη παράμετρο στην όλη... εξίσωση, πως δηλαδή η ολική λύση που επιδιώκει η Αθήνα μπορεί να μην έλθει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αλλά σε αυτό του Ιουλίου, στις 12 του μηνός. Αυτά τα ολίγα, ενδεικτικά, για να γνωρίζουμε σε τι περιβάλλον θα κινούμεθα το επόμενο διάστημα προς τον Ιούνιο-Ιούλιο. 

Οσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι χθες ήταν πως τεχνικά η διακεκαυμένη ζώνη των 850-860 μονάδων δύσκολα, πολύ δύσκολα θα διασπασθεί με την πρώτη, πολλώ δε μάλλον με μέτριες συναλλαγές, όπως τα 46,9 εκατ. της Δευτέρας. Συνεπώς οι ενημερωμένοι ήταν και προετοιμασμένοι για τη χθεσινή διόρθωση από τις 850, με το περιθώριο επέκτασής της έως τις 831 μον., χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βραχυπρόθεσμη τάση, που σε εβδομαδιαίο 2,15% ανοδική και 6,73% σε μηνιαίο. 

Για τον FTSE25 η παραβίαση της στήριξης των 2.165 μον. αποτελεί μη ενθαρρυντική ένδειξη, που θα γίνει ισχυρότερη εάν σήμερα δεν επιβεβαιωθεί αυτή των 2.153 μονάδων. Στην περίπτωση απώλειας αυτής της στήριξης, οι short θα έχουν το προβάδισμα για έως τις 2.132 και 2.121 μον., επίπεδα όπου θα διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές για αρκετά blue chips-σηματωρούς. 

Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς υποχωρεί από τα 5,40-5,30 και εάν δεν βρει στηρίξεις στα 4,94, μπορεί να χάσει και άλλο έδαφος προς τα 4,71 ευρώ. Επίσης στον σηματωρό Μυτιληναίο, μετά τα 10,76 της Πέμπτης, διορθώνει έως τα 9,75 και εάν δεν βρει στηρίξεις στα 9,59 (όπου και ένα μικρό gap από το ανοδικό της 16/4) μπορεί να συνεχίσει προς τα 9,37 ευρώ. Αλλά και η Αεροπορία Αιγαίου από τα 9,47 (στις 20/4) στα 9,20 ευρώ ή η Viohalco από τα 3,74 στα 3,64, ενώ μικρότερη ή μεγαλύτερη διόρθωση έχουν και άλλες μετοχές του δείκτη. 

Ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, παρά το ότι ο ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 987,64 στο τέλος δεν κατάφερε να κρατήσει τη σημαντική περιοχή των 971, δίνοντας έτσι πόντους στο ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 939 μονάδες. 

Θα φανεί σήμερα, εάν και σε ποιο βαθμό οι μέτριες πωλήσεις (μετά τις  14:30 και 15:30) θα αυξηθούν ή θα ενεργοποιηθούν εκ νέου αγορές από λίγο χαμηλότερες τιμές. 

Πάντως όσο η συζήτηση για το χρέος δεν «δείχνει» φως, τόσο η υπόθεση της πειστικής υπέρβασης των 860 μονάδων θα παραμένει αμφίβολη. Και τόσο ο τραπεζικός κλάδος δεν θα μπορεί να επανέλθει πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων. 

Στις 47/65 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία να επανέρχονται ανοδικά. Μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής για ΑΝΕΚ, Flexopack, Creta Farms, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Centric, Frigoglass και Cenergy από τις μετοχές του Mid Cap. 

Στα της ημέρας, το πράσινο φως στην εισαγωγή 90.000 ομολογιών της Coral (ΚΟΔ 90 εκατ. ευρώ), αλλά και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΥΓΕΙΑ. Η εισηγμένη, όπως ανέφερε χθες ο ΧΑΜαιλέων, έχει γίνει το «μήλον της Εριδος» στον κλάδο της υγείας.

Στο 4,025% το 10ετές «φλερτάρει» με το... 3άρι εδώ και ημέρες, την ώρα που «τσιμπάνε» τα περισσότερα ευρωπαϊκά. Στα 10,56, λίγο χαμηλότερα 0,19%, το GREK X FTSE Greece.  

Στην Ασία, την υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας στις ΗΠΑ ακολούθησαν τα χρηματιστήρια της περιοχής. Στις αγορές, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να συντηρούνται, οι αυξανόμενες τιμές στο αργό και οι υψηλότερες αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα φέρνουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Στα 16,34 (μείον 3,20%) ο VIX (IndexCBOE), ενώ ενισχύεται το δολάριο. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v