Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: ΔΕΗ και Coca Cola αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις

Οριακή πτώση για το Γενικό Δείκτη με έκδηλη τη νευρικότητα των επενδυτών. Κάμψη 1,5% για τον τραπεζικό κλάδο με τον ημερήσιο τζίρο να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκαν οι επενδυτές.

ΧΑ: ΔΕΗ και Coca Cola αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις

Συνεδρίαση με έκδηλη την νευρικότητα, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που μπορεί να ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως σχετικά γρήγορα οι πωλητές πήραν τα "ηνία" της τάσης στον Τραπεζικό κλάδο και χρειάστηκε να "επιστρατευθούν" λίγοι τίτλοι από τα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και οι "φιλότιμες βοήθειες" από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), όμως ο Γενικός Δείκτης δεν "γλύτωσε" την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παράταση της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην λίγων εξαιρέσεων.

"Η περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη απαιτεί τη συνδρομή του Τραπεζικού κλάδου, που παρουσιάζει εμφανή κόπωση παρά τα χαρμόσυνα νέα από τα 'stress tests'. Ταυτόχρονα, το έλλειμμα νέων καταλυτών και η νευρικότητα των Διεθνών Αγορών διαμορφώνουν προϋποθέσεις για σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης βραχυπρόθεσμα, με τα όρια στήριξης να προσδιορίζονται στην περιοχή των 830 - 820 μονάδων" τόνιζε στις πρωινές του εκτιμήσεις, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, "διστακτικά και ιδιαίτερα επιλεκτικά ξεκίνησαν και φέτος οι προσπάθειες των Τραπεζών να αυξήσουν τις δανειοδοτήσεις τους προς τις Εγχώριες Επιχειρήσεις, καθώς τα ποσοστά μεταβολής των χορηγήσεων υπολείπονται ακόμη και των φτωχών περυσινών επιδόσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 και του πρώτου φετινού διμήνου, η πιστωτική επέκταση προς τον Ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι αρνητική, ωστόσο οι Τράπεζες, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, επεδίωξαν περισσότερο να χρηματοδοτήσουν τις Επιχειρήσεις. Έτσι, ερμηνεύεται το περυσινό +0,4% και το φετινό +0,2% στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με αργά και σταθερά βήματα, ακόμη κι αν η Ελληνική Οικονομία εξέλθει από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να γίνει η πλήρης άρση των 'capital controls', τα οποία σε περίπου 70 ημέρες κλείνουν 3 χρόνια 'ζωής'".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών, δείχνει να διαδέχεται η επιστροφή της επιφυλακτικότητας και των χαμηλότερων τζίρων, τα οποία ενδυναμώνονται από τα σενάρια μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η Τραπεζοκεντρική άνοδος που προηγήθηκε δεν δείχνει να βρίσκει "διάδοχη κίνηση" από τις μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αναλώνονται σε επιλεκτικό "rotation", προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να διακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις, απλά ήλθαν νΑ επιβεβαιώσουν όλους αυτούς που υποστήριζαν πως η υπέρβαση των 850 - 860 μονάδων χρειάζεται "φρέσκες" και μη προεξοφλημένες ειδήσεις, περισσότερους αγοραστές, αλλά και διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και η μη διάθεση αποκλιμάκωσης, στις αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων, που έχουν επιστρέψει στο "μικροσκόπιο" των traders.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτη ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 979,01 μονάδες (+1,47%), όμως σχετικά γρήγορα οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 944,66 μονάδες (-2,09%). Στις 17.00 είχε "συμμαζευτεί" στις 948,72 (-1,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 950,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,53%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η στήριξη στις 939 μονάδες. Αν αντέξει, στα πλαίσια του "retest", οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν ότι το επόμενο ανοδικό κύμα, μπορεί να φέρει τον ΔΤΡ προς τις 1000 - 1030 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 939 μονάδων, δίνει ένα πρώτο "red alert", με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 924, 890 και 873 μονάδες.

Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν οι πωλητές δείξουν ότι επιμένουν θα ήταν θετική ένδειξη αν αντέξει η στήριξη των 2,05 ευρώ για την Alpha Bank (-0,76%), των 0,305 ευρώ για την Εθνική (-1,06%), των 0,93 ευρώ (σημερινό κλείσιμο) για την Eurobank (-2,92%) και των 3,10 ευρώ για την Πειραιώς (-2,32%).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το "βάρος" των Τραπεζικών πιέσεων το "σήκωσαν" οι ΕΕΕ (+0,85%) και ΔΕΗ (+1,57%), καθώς ήταν οι δύο τίτλοι, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Όμως μία προσεκτικότερη ματιά, θα μπορούσε εύκολα να διακρίνει ότι η σημερινή κίνηση των δύο παραπάνω, μετοχών, ήταν, πιθανότατα, στα πλαίσια της τεχνικής αντίδρασης στις πιέσεις που είχαν προηγηθεί, αν συνυπολογιστεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτός της ΕΕΕ από τέσσερα αρνητικά κλεισίματα, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ενώ παραμένει ο γνωστός "σωματοφύλακας" των βασικών δεικτών, στις "δύσκολες" συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, αξίζει να σημειωθεί η αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας των 2,92 ευρώ (+4,29%), ενώ στα 2,94 ευρώ είναι το "make or break" για τον τίτλο. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 3,06 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 2,50 ευρώ.

Για την ΕΕΕ, το ημερήσιο "stop long" στα 27,00 ευρώ, ενώ έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η ζώνη αντίστασης στα 30,45 - 30,87 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον Σαράντη (+4,64%), με τον τίτλο να κινείται χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ ολοκλήρωσε και την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!)

Το ημερήσιο "stop long" στα 13,95 ευρώ, ενώ παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την ισχυροποιημένη αντίσταση των 14,70 - 15,00 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group (-2,71%) συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Εικάζεται ότι το κλίμα επιδείνωσαν οι χθεσινές εκτιμήσεις της IBG, για μη διανομή μερίσματος χρήσης 2017 (η ΑΧΕ δεν αποκλείει κάποια επιστροφή κεφαλαίου), ενώ η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα στις 26 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς. Σε περίπτωση συνέχισης της "νότιας" κίνησης, οι επόμενες στηρίξεις στα 16,28 (ημερήσιο "stop long") - 16,22 και 15,90 - 15,70 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Τιτάνα (-1,38% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 21,50 ευρώ, με το ημερήσιο "stop long" να έχει ανέβει στα 20,10 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της BriQ (+0,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,035 ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, στην CPI (-7,41%) οι πρώτες πράξεις έγιναν στα 0,204 ευρώ (-24,44%), εμφανίστηκε πωλητής στην Έλαστρον (-5,52%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Προοδευτική (-16,38%) και Lavipharm (-13,37%), ενώ η Ιντερτέκ (+15,43%) έδωσε αντίδραση μετά από 7 πτωτικές συνεδριάσεις και 1 ανοδική, στις τελευταίες 8.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Unibios (2,86% με αυξομειώσεις στους όγκους συναλλαγών), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν Πλ. Θράκης (+1,17%), Ελλάκτωρας (+0,48%), Ιντρακάτ (+1,90%) και Flexopack (+4,23%, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές).

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, για την Centric (+3,99%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Άβαξ (+0,13%) και Fourlis (+3,06%).

Δεν δείχνει να είναι στα καλύτερά της η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πρώτη στήριξη στις 831 μονάδες και η αμέσως επόμενη στην ζώνη 810 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) - 794 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 794 μονάδων, απαιτεί άμεσες κινήσεις "stop loss" από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια. Ενισχυμένες οι αντιστάσεις στις 850 - 860 και 870 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08%), μετά την απώλεια των 2165 μονάδων, πάρα πολλά θα κριθούν από την στήριξη στις 2153 μονάδες (δοκιμάστηκαν σήμερα, καθώς ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 2150,04 μονάδες, -0,59%). Επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις "διπλής κορυφής" στις 2190 μονάδες και θα καταστήσει επιθετικότερους τους εν δυνάμει πωλητές, βάζοντας σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 2132 - 2121. Επόμενη στήριξη στην ζώνη 2077 - 2050, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 30 εβδομάδων.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, πρώτη αντίσταση στις 2180 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και αμέσως επόμενες στις 2190 και 2214 - 2218 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των 'stress tests' χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις, σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, έφεραν σε 'θέση οδηγού' και πάλι τον Τραπεζικό κλάδο με τη συμμετοχή του στις καθημερινές συναλλαγές να ξεπερνά, συχνά, το 50% του συνόλου. Παράλληλα, με εξαίρεση τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, οι υπόλοιπες είτε ξεπέρασαν την τιμή της πριν από 28 περίπου μήνες ανακεφαλαιοποίησης (Alpha και Εθνική) είτε την έχουν προσεγγίσει (Eurobank)" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, η φάση που διανύει η Ελληνική Οικονομία, ενόψει των συζητήσεων με τους Δανειστές για την εκπλήρωση των 76 προαπαιτουμένων μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου, ή του Ιουλίου, αποκαλύπτει το συνεχιζόμενο αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για διάφορες πτυχές του Ελληνικού ζητήματος, όπως η ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, η εμμονή της Ελληνικής Πλευράς με την αποφυγή της προληπτικής γραμμής μετά την λήξη του προγράμματος, δημιουργεί προϋποθέσεις για εξέταση εναλλακτικών σεναρίων, όπως η παράταση του προγράμματος, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται στην παρούσα φάση.

Τα παραπάνω δεν διαμορφώνουν περιβάλλον για ανάταση της επενδυτικής ψυχολογίας με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής, οδηγώντας και πάλι τις ημερήσιες συναλλαγές σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης οδηγείται σε εγκλωβισμό στα στενά όρια μεταξύ 850 - 820 μονάδων, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το τοπίο σε σχέση με την προοπτική επανόδου της Ελληνικής Οικονομίας στην κανονικότητα, με τη διαδικασία της συσσώρευσης να εξελίσσεται.

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, θα πιστοποιήσει τη θεαματική βελτίωση τόσο της λειτουργικής κερδοφορίας, όσο και των κερδών μ.φ. των εισηγμένων εταιρειών. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα τόσο της θεαματικής βελτίωσης των αποτελεσμάτων των Δεικτοβαρών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο και της μετάπτωσης στην κερδοφορία, ή θεαματικής βελτίωσής της, για πολλές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μετακίνηση του "επενδυτικού ραντάρ" με στόχο την τοποθέτηση κεφαλαίων σε κάποιες από αυτές.

Στο εξωτερικό, οι γεωπολιτικές αναταράξεις παρουσιάζουν αποκλιμάκωση, τα σενάρια Εμπορικού πολέμου αδυνατίζουν, ακόμη και ο Ερντογάν που προκήρυξε πρόωρες εκλογές δηλώνει ότι δεν επιθυμεί εντάσεις στο Αιγαίο. Τα δημοσιευόμενα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ κρίνονται ως τουλάχιστον ικανοποιητικά και μόνο η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών Αμερικανικών ομολόγων, ελέω της προοπτικής διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, "σκιάζει" το σκηνικό.

"Στο βαθμό πάντως που οι Διεθνείς Αγορές δεν επαναφέρουν ακραίες δόσεις μεταβλητότητας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα έχει την ευκαιρία να αυτονομηθεί στους επόμενους μήνες, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και συμφωνηθεί ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Κορεάτης" Kospi (-0,40%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Shanghai Composite (+1,99%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου "Ifo". Το Ινστιτούτο σημείωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 102,1 μονάδες, από 103,3 τον Μάρτιο. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να φτάσει στις 102,7 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν ότι "παγώνει" (μετά τις αντιδράσεις των Ιταλικών Τραπεζών) ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκδώσει οδηγία, με την οποία θα υποχρέωνε τις Τράπεζες να σχηματίσουν, σε βάθος χρόνου, προβλέψεις για το 100% της αξίας των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανεξαρτήτως της αξίας των εξασφαλίσεων.

Η σχετική πρόθεση είχε γίνει γνωστή σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση οδηγίας για το πώς θα σχηματίζουν οι Τράπεζες προβλέψεις, όσον αφορά νέα δάνεια σε καθυστέρηση. Είχε, μάλιστα, ανακοινωθεί ότι η οδηγία για το "stock" των μη εξυπηρετούμενων δανείων επρόκειτο να εκδοθεί ως το τέλος του περασμένου Μαρτίου, κάτι που δεν έγινε.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με Τραπεζικά στελέχη, είναι "η ΕΚΤ να επανέλθει στο θέμα, σε μερικούς μήνες, με μια νέα 'φόρμουλα', που θα υπηρετεί την ανάγκη άσκησης πίεσης για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

H Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να συζητήσει τις εκκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για μια νομοθετική αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το "Brexit" για χρηματοοικονομικά συμβόλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας στις Τράπεζες και τους Ασφαλιστές να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, ανέφερε πως ο Ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να διασφαλίσει ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια δεν θα διαταραχθούν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το "Brexit" θα επηρεάσει Παράγωγα αξίας περίπου $134 τρισ.
Το ζήτημα της ισχύος των χρηματοοικονομικών συμβολαίων και μετά το "Brexit" έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, γιατί οι υφιστάμενες συμφωνίες είναι δομημένες πάνω στην προϋπόθεση πως οι Τράπεζες έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιούνται στις 28 Χώρες της Ε.Ε. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, η δυνατότητα αυτή θα πάψει να ισχύει, αφήνοντας τις Τράπεζες ανήμπορες να διαχειριστούν διασυνοριακά συμβόλαια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Κατά 4 δισ. ευρώ περίπου αυξήθηκε το Δημόσιο χρέος Γενικής Κυβέρνησης το δ' τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 317,4 δισ. ευρώ, από 313,49 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και 309,09 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Το χρέος αναλύεται σε χρεόγραφα ύψους 54,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40,6 δισ. έχουν ωρίμανση άνω του ενός έτους και τα 13,32 δισ. ωριμάζουν σε περίοδο μικρότερη του έτους.

Τα δάνεια που οφείλει η Αθήνα διαμορφώνονται σε 256,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 377 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης το 2018, βλέπει η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα Natixis σε ανάλυσή της για την Ελλάδα. Στηρίζει την εκτίμηση στο γεγονός πως προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση στο μέτωπο των δημοσιονομικών επιδόσεων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και μέτρα για το χρέος στο τέλος του προγράμματος βοήθειας, κάτι που λειτουργεί υποβοηθητικά προς την κατεύθυνση των αναβαθμίσεων.

Ο Οίκος εκτιμά ότι μετά τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα τεθεί υπό καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας" και έτσι θα υπόκειται σε τακτικές επισκοπήσεις από την Κομισιόν, για να εξασφαλιστεί ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται ορθά.

Σημειώνει πάντως ότι παρά την πρόοδο σε πολλούς τομείς, το Τραπεζικό Σύστημα παραμένει ευάλωτο. Η κεφαλαιοποίηση είναι ισχυρή, αλλά η ποιότητα των κεφαλαίων χαμηλή και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 36,4%.

Υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, πλην της μετοχής της Εθνικής, θέτει η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Ο Οίκος διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο της Alpha Bank, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 2,68, από 2,16 ευρώ, ενώ διατηρεί "neutral" για τις μετοχές των άλλων τριών συστημικών Τραπεζών.

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, θέτει νέο στόχο τα 3,99, από 3,10 ευρώ, για τη Eurobank ανεβάζει τον στόχο στο 1,17, από 0,80 ευρώ, ενώ για την Εθνική μειώνει οριακά την τιμή - στόχο στο 0,32 από 0,33 ευρώ.

Ο Οίκος παραμένει "neutral" για τον κλάδο, καθώς εκτιμά ότι οι προσπάθειες μείωσης των NPEs θα πλήξουν την κερδοφορία των Τραπεζών, με ρίσκα εκτέλεσης τόσο σε οργανικές όσο και σε μη οργανικές στρατηγικές.

Θέτει σύσταση “buy” για τον τίτλο της Αlpha Βank, λόγω της ισχυρότερης ικανότητάς της να απορροφά τα ρίσκα, λόγω του υψηλότερου δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 και της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίων.

Η Citi μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των Ελληνικών Τραπεζών κατά 47% φέτος και κατά 29% για το 2019.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 13,3, από 13,7 ευρώ, δίνει σε έκθεσή της η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μείωση στην τιμή - στόχο οφείλεται στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα EBITDA του Οργανισμού, ως αποτέλεσμα της πιο συντηρητικής στάσης της για τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ελλάδα.

H IBG προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει έσοδα 1,64 δισ. (αυξημένα 13%), EBITDA 360 εκατ. ευρώ (αυξημένα 16%) και καθαρά κέρδη ύψους 166 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Ωστόσο, επαναδιατυπώνει τη σύσταση "buy" λόγω αποτίμησης αλλά και λόγω εκτιμώμενης μερισματικής απόδοσης της τάξεως του 7% - 8%.

"Τρεις είναι οι όροι που θα πρέπει να καλυφθούν προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει διατηρήσιμη επιστροφή στις Αγορές", τονίζει ανάλυση της Goldman Sachs.

Πρώτον η Χώρα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, Δεύτερον, να συγκεντρώσει ένα καθαρό "μαξιλάρι" ρευστότητας επαρκούς μεγέθους, ώστε να πείσει τις Αγορές για το αξιόχρεό της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από τον σημερινό στόχο των 20 δισ. ευρώ. Τρίτον, πρέπει να υπάρξει ένα καθαρό σύστημα που θα δίνει κίνητρο για δημοσιονομική ορθότητα μεσοπρόθεσμα.

Αν καλυφθούν και οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις η Goldman Sachs περιμένει σημαντική αποκλιμάκωση των spread και κινήσεις στις αξίες των Ελληνικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε να ξεκινήσουν να συσχετίζονται με αυτά άλλων Χωρών της Περιφέρειας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 842,97 μονάδες (+0,52%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 833,20 (-0,65%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 834,69 (-0,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,53 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος στα 48,6 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΣΑΡ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Τιτάν και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και Jumbo.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.194 συμβόλαια).

Στα 8.413 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.501 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.481, 1.339 για τον Μάιο και 142 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.160) κινήθηκε μεταξύ 2.149 και 2.175 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 39.850 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.871), Εθνική (12.127), MIG (6.665), Alpha Bank (2.092), Πειραιώς (4.046), ΔΕΗ (517), Μυτιληναίο (422), ΟΤΕ (402), Cenergy (111), Folli Follie Group (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 92.644, Eurobank 29.410, Εθνική 147.142, Alpha Bank 17.087, Πειραιώς 18.778, Intralot 10.429, ΔΕΗ 10.540, Ελλάκτωρα 11.233.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,91%
 
2018-04-10
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.539.053 τεμ., (από 14.572.025 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.652.983 τεμ. (101.652.982), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v