Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ήρθε… τούμπα το έργο στο Χρηματιστήριο

Από το sell off στην κίνηση στις 818 μονάδες σε μια συνεδρίαση με διακυμάνσεις που ζαλίζουν σε δεικτοβαρή blue chips και πολλούς κερδισμένους και χαμένους. Η εκτόξευση τζίρου στα 101 εκατ. ευρώ και τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας.

Πώς ήρθε… τούμπα το έργο στο Χρηματιστήριο

Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ερχόντουσαν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,53% και 8,86%, αντίστοιχα και επόμενο ήταν σήμερα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, να επιχειρηθεί προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με επικεφαλής τον κλάδο που είχε πιεστεί κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, δηλαδή τον Τραπεζικό.

Όμως πολύ γρήγορα, καταιγισμός φημών για νέα επίθεση Ξένου Fund και σε άλλη εισηγμένη, με έκθεση που θα αμφισβητούσε τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει, έφερε καταιγισμό πωλήσεων, με ακραία φαινόμενα "sell off" σε αρκετούς τίτλους και έτσι, παρά την αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, το υπόλοιπο της συνεδρίασης εξελίχθηκε εν μέσω νευρικότητας - μεταβλητότητας, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αλλά και τελική επικράτηση των αγοραστών και αυτό φαίνεται και από την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων).

Στην ανοδική αντίδραση βοήθησε και η ανακοίνωση του Αμερικανικού Fund "Quintessential Capital Management" σύμφωνα με την οποία "δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη Ελληνική εταιρεία πλην της Folli Follie", όπως μετέδωσε το Reuters.

Βοηθητικά, επέδρασε και η ανακοίνωση της Folli Follie Group, για ενεργοποίηση αγοράς ιδίων μετοχών. 

Αντίθετα, όχι μόνο δεν πρόσθεσε ορατότητα, αλλά ενέτεινε τις ανησυχίες η λιτή γραπτή απάντηση - αντίδραση ενός από τους Μετόχους της εισηγμένης (κατέχει 13,89%), σε ερώτηση του Bloomberg αναφορικά με τις εξελίξεις στην Επιχείρηση. "Η Fosun γνωρίζει τι συμβαίνει πρόσφατα και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις", τονίζει ενώ για τις λεπτομέρειες παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις της Folli Follie.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Folli Follie Group και "Quintessential Capital Management", έχει "ανοίξει το κουτί της Πανδώρας" και δημιουργεί κινδύνους για μεγάλους πτωτικούς "κραδασμούς" σε περιπτώσεις επιθετικών πωλήσεων. Η παράταση αυτής της εκκρεμότητας, θα έχει σαν αποτέλεσμα ότι σημαντικός αριθμός από ενεργούς traders θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να υιοθετήσουν και το πλέον απίθανο - τρομολαγνικό σενάριο, με τις ανάλογες επιπτώσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νευρικότητα - μεταβλητότητα στο Χ.Α., δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4,13% η απόδοση του 10ετους).

"Θα είναι ένα θετικό σημάδι να μην υπάρξει πτωτική παραβίαση των 800 μονάδων, η οποία ενδεχομένως να βάλει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σε περιπέτειες, ειδικότερα αν συνεκτιμήσουμε και πιθανές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 μονάδες βάσης την τελευταία εβδομάδα, ενώ αποτελούμε την μοναδική Χώρα στην Ευρωζώνη της οποίας το κόστος δανεισμού ανέβηκε" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

"Από 1,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση το Καλοκαίρι στα 572 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της ΦΦΓΚΡΠ σήμερα. Ο Εισηγμένος, σωστό θα ήταν, αν ήθελε να αποδείξει το αντίθετο από αυτό που λέει το fund, να ζητήσει αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να προσκομίσει τα απαιτούμενα τα στοιχεία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με τον τίτλο να επηρεάζει σημαντικά και την υπόλοιπη Αγορά "κτυπώντας" "margin", ή επηρεάζοντας σημαντικά την αξιοπιστία στο Σύστημα, μιας και πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν και αντίστοιχες περιπτώσεις" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγαλύτερος "εχθρός" των Αγορών είναι ο πανικός και η κρίση αξιοπιστίας, με την δεύτερη να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, ενώ ακόμα και ανυπόστατες φήμες θα βρίσκουν "ευήκοα ώτα" σε πολύ μεγάλο κομμάτι από τους ενεργούς παίκτες, αλλά και από τα θεωρούμενα συντηρητικότερα χαρτοφυλάκια.

Εννοείται ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις αυξανόμενων πιέσεων και αυτά που έγιναν σήμερα στα χαμηλά ημέρας, τα τηλέφωνα στις ΑΧΕ "πήραν φωτιά".

Η στήλη επικοινώνησε με σημαντικό αριθμό Ιδιωτικών ΑΧΕ και προσπάθησε να "αλιεύσει" τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα ερωτήματα των Επενδυτών και να μεταφέρει το "πλειοψηφικό πακέτο" από αυτά: Έτσι, οι κυριότερες ερωτήσεις ήταν: Αν μία εταιρεία όπως η Folli Follie, με κύκλο εργασιών 1,419 δισ. ευρώ το 2017 και μετοχική συμμετοχή στους κορυφαίους δείκτες του Χ.Α., αλλά Διεθνείς (βλ. MSCI) γκρεμίζεται, χρηματιστηριακά με χαρακτηριστική ευκολία, τι θα συμβεί αν κάποιο άλλο fund "επιτεθεί", με μια παρόμοια έκθεση, σε άλλες, μικρότερης, ή της ίδιας κεφαλαιοποίησης εισηγμένες;

* Η εν εξελίξει "περιπέτεια" της ΦΦΓΚΡΠ, θα έχει αντίκτυπο στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI (προγραμματισμένη για τις 14/5), ή στην αμέσως επόμενη;

* Τι θα συμβεί στο ταμπλώ του Χ.Α., αν υποτροπιάσει το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές;

Εκτός από τα παραπάνω ερωτήματα, που ασφαλώς δεν ήταν μόνο αυτά, κύριο ερώτημα ήταν και το "πόσο 'marginαρισμένος', ήταν ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην Αγορά το εσπευσμένο κλείσιμο 'ανοιχτών' θέσεων, έστω και με πωλήσεις άλλων μετοχών", ερώτηση στην οποία αδυνατούσαν να απαντήσουν οι περισσότεροι Χρηματιστές, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των Ιδιωτικών ΑΧΕ, μετά την επιβολή των "capital controls", έχει μεταφέρει τους λογαριασμούς "margin" σε Τραπεζικές ΑΧΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της Folli Follie παραμένει εξαιρετικά σοβαρό, μέχρι η Αγορά να αποκτήσει μεγαλύτερη "ορατότητα", ενώ σε περίπτωση επικράτησης του αρνητικού σεναρίου, όπου θα αποδειχθούν ότι μπορεί να έχουν βάση οι "ενστάσεις" του "Quintessential Capital Management" δεν μπορούν να αποκλειστούν "παράλληλοι κραδασμοί" σε ΑΧΕ, Τράπεζες, Λιανικό Εμπόριο και βέβαια στο ταμπλώ του Χ.Α..

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση είχε ισχυρές "δόσεις bottom fishing", καθώς δεν ήταν λίγοι οι "θαρραλέοι" που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας και "ξεφόρτωσαν" σχετικά υψηλότερα, εξασφαλίζοντας το "μεροκάματο του τρόμου".

Για να γίνει αντιληπτό το "mini sell off" που επικράτησε όταν ο Δείκτης "βούτηξε" αισθητά χαμηλότερα των 800 μονάδων, η στήλη παραθέτει τους τίτλους που σημείωσαν τις πιο ακραίες υποχωρήσεις, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, πάντα με στοιχειώδεις συναλλαγές.

Αλουμύλ (+1,16%), έως τα 0,29 ευρώ (-16,18%)

ΔΕΗ (-0,43%), έως τα 2,07 ευρώ (-10%)

ΕΛΧΑ (0%), έως τα 1,41 ευρώ (-12,96%)

Ελλάκτωρ (+0,24%), έως τα 1,48 ευρώ (-9,54%)

Ευρωσύμβουλοι (-0,93%), έως τα 0,195 ευρώ (-9,72%)

Intralot (-10,20%), έως τα 0,686 ευρώ (-30%),

Κέκροψ (+1,47%), έως τα 1,01 ευρώ (-25,74%)

Κορδέλλου (-1,20%), έως τα 0,422 ευρώ (-15,6%)

Νηρεύς (-3,70%), έως τα 0,247 ευρώ (-8,52%)

Σελόντα (-5,59%), έως τα 0,14 ευρώ (-17,65%)

Υγεία (+3,10%), έως τα 0,65 ευρώ (-15,91%)

Attica Group (-1,41%), έως τα 1,31 ευρώ, (-7,75%)

Cenergy (+1,36%), έως τα 1,19 ευρώ (-9,98%)

Centric (-6,90%), έως τα 0,13 ευρώ (-10,34%),

Folli Follie Group (+13,70%), έως τα 6,44 ευρώ (-14,36%)

Ιντρακόμ (-3,95%), έως τα 0,532 ευρώ (-30%)

Ιντρακάτ (-3,23%), έως τα 0,880 ευρώ (-29,03%)

Άβαξ (-1,66%), έως τα 0,615 ευρώ (-14,82%)

MIG (+1,59%), έως τα 0,113 ευρώ (-18,12%)

Profile (-3,38%), έως τα 1,33 ευρώ (-10,14%)

Q&R (-0,40%), έως τα 0,222 ευρώ (-11,55%)

Unibios (-0,63%), έως τα 0,56 ευρώ (-12,50%)

Viohalco (+0,70%), έως τα 3,32 ευρώ (-7,13%)

Βιοτέρ (-19,69%), έως τα 0,0775 ευρώ (-19,69%)

Τζιρακιάν (-15,03%), έως 1,25 ευρώ (-18,3%)

Κρητών Άρτος (-8,44%), έως 0,70 ευρώ (-9,09%)

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέφυγε η Intralot μετά τις ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής που βρέθηκε σήμερα να χάνει έως και το 30% της αξίας της. 

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "στην de facto διάλυση του λεγόμενου 'Washington Club' προχώρησαν Γερμανία και Γαλλία, καθώς σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες και αποκλειστικές πληροφορίες του 'Euro2day.gr', αποφάσισαν να 'πάρουν στα χέρια τους' τις αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Ελλάδας". 

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και με δεδομένη την υφιστάμενη υψηλή μεταβλητότητα, κάθε προσπάθεια τεχνικής "διερεύνησης" σε επιμέρους τίτλους, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, οπότε η στήλη, για την σημερινή συνεδρίαση, θα περιοριστεί στις τεχνικές ενδείξεις των βασικών δεικτών και με βάση μόνο τα βραχυπρόθεσμα και όχι τα ημερήσια διαγράμματα.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, όπου περισσότερο από εμφανές είναι το κλίμα νευρικότητας στον κλάδο μετά την ανακοίνωση των προεξοφλημένων αποτελεσμάτων από τα "stress tests", αλλά και την παραίτηση Φραγκιαδάκη, όπως προαναφέρθηκε, αυτός ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως γρήγορα την αρχική αντίδραση διαδέχθηκε άτακτη υποχώρηση με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 903,44 μονάδες (-3,86%).

Η παρέμβαση των "ψυχραιμοτέρων" και των "bottom fishermen" έδωσε "καύσιμα" αντίδρασης στον εν λόγω δείκτη, με αποτέλεσμα την επιστροφή σε θετικό πρόσημο και την καταγραφή νέων ενδοσυνεδριακών υψηλών στις 976,89 μονάδες (+3,95%). Στις 17.00 ο εν λόγω δείκτη είχε υποχωρήσει στις 970,91 (+3,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 973,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,64%

Τεχνικά, το κλείσιμο χαμηλότερα των 921 μονάδων θα ενεργοποιήσει το πρώτο "stop long", ενώ για αυτούς που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, ίσως πρέπει να περιμένουν τις αντοχές της ζώνης στήριξης στις 903 - 888 μονάδες. Αξίζει υποσημείωσης ότι το σημερινό χαμηλό του ΔΤΡ ακούμπησε το άνω άκρο της ζώνης 903 - 888.

Επιστροφή του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών με κλείσιμο υψηλότερα των 990 μονάδων, ασφαλώς και θα βάλει σε "δεύτερες σκέψεις", όσους προχώρησαν σε άνοιγμα "short" θέσεων.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 821, 831 και 838 - 841 μονάδες, με την υπέρβαση της τελευταίας να είναι ελάχιστη προϋπόθεση αποκατάστασης της τραυματισμένης εικόνας. Για την ουσιαστική βελτίωση απαιτείται υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων.

Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 810 μονάδες, ενώ κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 797 - 786 μονάδων, απαιτεί άμεσες κινήσεις "stop long". Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,43%), πρώτη αντίσταση στις 2160 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και αμέσως επόμενη στις 2214 μονάδες.

Σε περίπτωση επανεμφάνισης των πωλητών, πρώτη στήριξη στις 2080 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 2061 - 2055 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα απαιτείται άμεση μείωση "long" θέσεων.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 602.511 νέες μετοχές της ΕΕΕ (+1,53% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α, ανέρχεται σε 371.365.550.

Επίσης, τη διανομή μικτού μερίσματος 0,54 ευρώ ανά κοινή μετοχή πρόκειται να προτείνει στην ετήσια γ.σ. της 11ης Ιουνίου η διοίκηση της ΕΕΕ. Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται στις 24 Ιουλίου, ενώ η αποκοπή προγραμματίζεται για τις 28 Ιουνίου.

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,13 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συμπεριφορά ιδανικού αυτόχειρα παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε όλες τις συνεδριάσεις του Μαΐου, καθώς έχει αγνοήσει σειρά θετικών εξελίξεων και έχει υιοθετήσει ως οδηγό του τον καταγγελτικό λόγο ενός συγκεκριμένου Αμερικανικού fund, που αφορά, ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία της Folli - Follie, εταιρείας με συμμετοχή σε όλους τους δείκτες αναφοράς" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, αγνοήθηκαν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2017, σε συνδυασμό με την ουσιαστική βελτίωση των προς διανομή μερισμάτων. Αγνοήθηκε η επίσημη ανακοίνωση, αναμενόμενη ως ένα βαθμό, των Εποπτικών Αρχών για τις συστημικές Τράπεζες, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο για καμία Τράπεζα. Αγνοήθηκε η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS και τέλος αγνοήθηκε το θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για κίνηση "contrarian" με τους πωλητές να κυριαρχούν καθημερινά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 800 μονάδες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μια νέας κρίσης αξιοπιστίας που προέρχεται από την αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων, μιας από τις κορυφαίες σε επιδόσεις και αποδόσεις επενδυτικής επιλογής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Εταιρείας, με επιχειρηματικές δράσεις που διαχρονικά ακολούθησαν με επιτυχία το μοντέλο της εξωστρέφειας, εστιάζοντας στις Ασιατικές Αγορές.

Είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει η εικόνα των οικονομικών στοιχείων σε συνέχεια της ανάθεσης του ελέγχου της από Ανεξάρτητο Διεθνή Οίκο, ενέργεια που είχε παραλείψει να διενεργήσει η εταιρεία στο πλαίσιο της βελτιστοποποίησης ενεργειών σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση.

Έτσι, οι Ξένοι Επενδυτές που κυριαρχούν στην Ελληνική Αγορά πιθανώς να εγείρουν θέμα αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων και για άλλες εταιρείες, γεγονός που προκύπτει από τις ανοικτές πωλήσεις που διενεργούν και επί άλλων μετοχών.

Είναι φανερό ότι η όλη διαδικασία εμπεριέχει το στοιχείο της υπερβολής, γεγονός που ήδη φάνηκε από τη συμπεριφορά και του Τραπεζικού κλάδου για τον οποίο ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2017 υπήρχε ανάλογο κλίμα. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η αυξημένη επαγρύπνηση των Αρχών ώστε να επισημανθούν τυχόν κινήσεις insiders, ή άλλες παράτυπες κινήσεις, η επισήμανση των οποίων οφείλει να γίνει έγκαιρα. Παράλληλα, τα αντανακλαστικά των αγοραστών λειτούργησαν όταν ο Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες, οπότε κάποιοι επεσήμαναν εμφανείς επενδυτικές ευκαιρίες.

Στο εξωτερικό, οι εξελίξεις έχουν ευνοήσει την ανοδική κίνηση των Αγορών. Στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου τρέχουν με ρυθμό ψηλότερο του αναμενομένου (+24%) βοηθώντας την αποκατάσταση των απωλειών για τους δείκτες στη Wall Street. Στην Ευρώπη, η υποχώρηση του Ευρώ βοηθά πάλι στη βελτίωση των εταιρικών μεγεθών και οδηγεί τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ανόρθωση.

"Στο βαθμό που ο 'μαύρος κύκνος', που με τη μορφή των μαζικών πωλήσεων στο Folli-Follie πάψει να επηρεάζει ως 'μεταδοτικός ιός' μεγάλο μέρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ένα ράλι ανακούφισης είναι πιθανό. Το timing ωστόσο μιας τέτοιας εξέλιξης είναι άγνωστο με τα παρόντα δεδομένα και είναι απολύτως συνδεδεμένο με το πόρισμα του ελέγχου του Ελεγκτικού Οίκου που θα κληθεί να τον διενεργήσει" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία", τον Κορεάτη Kospi (-0,47%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+1,36%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, περιμένοντας τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν, οριακά χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Κινεζικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 3,7% τον Απρίλιο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά την υποχώρηση κατά 9,8% τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 11,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την άνοδο κατά 5,9% τον Μάρτιο.

Η Χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch, είχε εμπορικό πλεόνασμα 182,8 δισ. γουάν ($28,71 δισ.), μετά το έλλειμμα ύψους 29,78 δισ. γουάν τον προηγούμενο μήνα.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ, το εμπορικό πλεόνασμα επίσης ενισχύθηκε και έφτασε τα $22,19 δισ., σημειώνοντας αύξηση 43,8% σε σύγκριση με το πλεόνασμα του Μαρτίου, παρά τις εμπορικές εντάσεις.

"H Κίνα θα υπογράψει μια Διμερή συμφωνία ανταλλαγής Νομισμάτων με την Ιαπωνία", ανακοίνωσε η Κινεζική Κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κίνα θα επιτρέψει επίσης σε ένα ποσοστό Ιαπώνων Επενδυτών να πραγματοποιούν απευθείας επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα στην Κίνα.

Την Τετάρτη ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία. Η Κίνα και η Ιαπωνία άνοιξαν την πρώτη γραμμή ανταλλαγής Νομισμάτων το 2002, αλλά η συμφωνία δεν έχει ανανεωθεί μετά το 2013.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο και μάλιστα περισσότερο από ότι αναμενόταν. Η παραγωγή αυξήθηκε 1%, ενώ οι εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 0,8%, σε μηνιαία βάση. Οι εξαγωγές κινήθηκαν 1,7% ανοδικά τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,9%.

Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε, φτάνοντας τα 22 δισ. ευρώ, από το αναθεωρημένο ποσό των 19,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν το πλεόνασμα να φτάσει στα 19,8 δισ. ευρώ.

"Οι τιμές στις κατοικίες στη Βρετανία δεν είχαν μεγάλη αύξηση τον Απρίλιο", σύμφωνα με τη "Halifax".
Ενισχύθηκαν 2,2% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο και ενώ τον Μάρτιο η άνοδος είχε φτάσει το 2,7%. Τα στοιχεία του Απριλίου ήταν χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές, που έδειχναν σε άνοδο 3,3%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν 3,1% μετά την άνοδο κατά 1,6% τον Μάρτιο, σημειώνοντας ξανά πιο αδύναμη κίνηση από τις προβλέψεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Αύξηση κερδών, σε αναπροσαρμοσμένη βάση, κατά 9% στα 41,5 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο", προβλέπει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" και τιμή - στόχο στα 13,5 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο όμιλος θα εμφανίσει οριακή πτώση 0,7% στα έσοδα, στα 922 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να καταγράφουν άνοδο 0,7% στα 306 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα Q1 στις 9 Μαϊου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Τα αποτελέσματα του "stress test" για τις Ελληνικές Τράπεζες σχολιάζει σε έκθεσή της η UBS. Όπως αναφέρει, "οι τέσσερις Τράπεζες είδαν πλήγμα ύψους 15,5 δισ. στην κεφαλαιακή τους βάση, στο δυσμενές σενάριο, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης αύξησης κεφαλαίων, ενώ τα αποτελέσματα ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενα από την Αγορά.

Από την άλλη και σύμφωνα με την HSBC, "η προσοχή πλέον στρέφεται στο αν το ΔΝΤ θα αλλάξει τη στάση του, όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών, ενόψει και της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Οι κεφαλαιακοί δείκτες των Τραπεζών εμφανίστηκαν σημαντικά χαμηλότεροι.

Ως εκ τούτου, αν και οι Ελληνικές Τράπεζες δεν εμφανίζουν κεφαλαιακό έλλειμμα, πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να χτίσουν κεφαλαιακά "μαξιλάρια".

Ο Οίκος διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο της Αlpha Βank, με στόχο τα 2,70 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση "hold" για τις μετοχές των Eurobank (στόχος τα 1,04 ευρώ) Εθνικής, (με τιμή - στόχο στα 0,32 ευρώ) και Πειραιώς (με στόχο στα 3,40 ευρώ).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 786,81 (-2,95%) και 818,63 μονάδων (+0,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 816,79 (+0,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 817,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 100,7 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΙΚΤΙΝ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, με το volatility να αυξάνει έτι περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (128.812 συμβόλαια).

Στα 8.391 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.419 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.351, 4.819 για τον Μάιο και 532 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.129,75) κινήθηκε μεταξύ 2.060 και 2.141,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (48.856 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.878), Εθνική (67.303), MIG (10.672), Alpha Bank (15.935), Πειραιώς (7.576), ΔΕΗ (2.409), Μυτιληναίο (585), ΟΤΕ (686), Intralot (5.370), Ελλάκτωρα (1.857), Ελ. Πετρέλαια (395), ΑΔΜΗΕ (425), Cenergy (258), Τέρνα Ενεργειακή (157), Viohalco (937), ΟΠΑΠ (552), ΕΧΑΕ (135), Folli Follie Group (2.453), ΕΥΔΑΠ (116), Fourli (113), Lamda Development (123), ΓΕΚ (310), Ιντρακόμ (1.197).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.956, Eurobank 24.249, Εθνική 143.256, Alpha Bank 22.367, Πειραιώς 15.538, ΔΕΗ 10.718, Ελλάκτωρα 10.158.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.789.014 τεμ., (από 13.550.352 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 99.361.361 τεμ. (97.851.361), Πειραιώς 17.858.929 τεμ. (17.858.929), ΔΕΗ 5.399.484 τεμ. (5.379.484), Eurobank 23.004.004 τεμ. (23.004.004).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v