Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνες στο διεθνές περιβάλλον ψάχνει το ΧΑ

Με πτώση αντιδρά η εγχώρια αγορά, στα δεδομένα που διαμορφώνονται στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου. Οριακή η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. Σε Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ εντοπίζονται οι περισσότερες ρευστοποιήσεις. Χαμηλά ο τζίρος.

Αμυνες στο διεθνές περιβάλλον ψάχνει το ΧΑ

Σε αρνητικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα προς τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει τις ευρωαγορές, αφού νωρίτερα είχε πυροδοτήσει sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο και στις αγορές της Απω Ανατολής.

Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς θεωρείται λίγο ως πολύ δεδομένο ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει πολύ σκληρή γραμμή. Ενδεικτικό το ότι με το που κάθισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας την «...αιχμάλωτο της Ρωσίας». Προοίμιο για ακόμη πιο σκληρές εξελίξεις, που ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι την ανακοίνωση δασμολογικών περιορισμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών (γερμανικών) αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, γνώστες της αμερικανικής πολιτικής.

Στο μείον 1,25% ο DAX έως τις 12.440 μονάδες νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες Παρίσι αλλά και Λονδίνο (όπου επίσης οι εξελίξεις είναι σκληρές...).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, θα ήταν... ουτοπικό να περιμένει κάποιος κόντρα κίνηση στο ΧΑ, καθώς όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, τα ξένα χρηματιστήρια μετά από ένα μίνι ράλι 4-6 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έψαχναν αφορμή για διόρθωση.

Ο εμπορικός πόλεμος, η σκληρή στάση Τραμπ στο ΝΑΤΟ, λειτουργούν για λογαριασμό των short παικτών. Συνεπώς ζητούμενο η άμυνα των long, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες (ημερήσιες) στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς.

Ετσι η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρό καθοδικό χάσμα από τις 754,14, για να διορθώσει λίγες μονάδες χαμηλότερα αλλά χωρίς να χάνει (έως τις 11:08) τις 750, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, λιγότερες απ' ό,τι χθες σε αυτό το αρχικό διάστημα, ανάλογος ο τζίρος (στα μόλις 7 εκατ. στις 12:30), με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, οι περιορισμένες συναλλαγές/τζίρος ενδέχεται να λειτουργήσουν στη σημερινή συνεδρίαση υπέρ των long, από τη στιγμή που δεν θα διευρυνθεί η προσφορά από τις 14:00 και μετά.

Περιορισμένες οι πωλήσεις διευκολύνουν τους αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά σε τιμές όχι πολύ χαμηλότερα από τις χθεσινές. Εάν εξαιρεθούν οι μετοχές των Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, για τις υπόλοιπες μετοχές που υποχωρούν, το ποσοστό δεν ξεπερνά το 1%. Περιορισμένη προσφορά, ελεγχόμενη διόρθωση στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας -προσώρας- τις τεχνικές περιοχές που έχουν τεθεί.

Με απώλειες 0,99% ο ΔΤΡ προς τις 830 μονάδες, προφανώς ο κλάδος δεν θα επιχειρηθεί να δώσει σήμερα την ανοδική διόρθωση που θα μπορούσε, με ζητούμενο να μη χαθούν σε «κλείσιμο» οι 830 μονάδες. Με απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ενδεικτικό το ότι στις 11:15, σε μόλις 5 υπερίσχυαν οι αγοραστές: Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Jumbo, Sarantis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v