Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αντοχές» στις πιέσεις του ΓΔ

Ηπιότερη έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, στη σκιά της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Καλύτερη η εικόνα σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών. Σε Eurobank, Πειραιώς, η μεγαλύτερη πίεση.

ΧΑ: «Αντοχές» στις πιέσεις του ΓΔ

Νέο γύρο ρευστοποιήσεων/πιέσεων στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πυροδοτεί η εκ νέου κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.

Αφορμή για διόρθωση μετά από έναν βραχύβιο ανοδικό κύκλο από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι, οι τελευταίες εξελίξεις σε συνδυασμό με τη σκληρή γραμμή Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ως αποτέλεσμα έχουν την υποχώρηση του DAX προς τις 12.465 (μείον 1,25%), του CAC στις 5.374 (μείον 1,05%) και του FTSE100 κατά 1,04% στις 7.610 μονάδες. Στο μείον 0,76% και στις 2.778 μονάδες ο S&P μετά από ένα ανοδικό 4Χ4, που έφερε τον δείκτη στα όρια των 2.800 μονάδων. 

Σε κλοιό περιορισμένης έκτασης πωλήσεων και το ΧΑ, με το ελληνικό χρηματιστήριο που υστέρησε το προηγούμενο διάστημα έναντι των ξένων αγορών να είναι από τα πρώτα, που σήμερα παρασύρονται χαμηλότερα.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, καθώς πωλητές - αγοραστές επιδιώκουν να περιορίσουν την έκταση των απωλειών, προκειμένου να μην ακυρωθούν οι βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις. Μέχρι πριν λίγο (*) οι προσπάθειες των δύο πλευρών είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη στο 0,74%, για τον Δείκτη Τραπεζών στο μείον 0,71% και για τον FTSE25 στο μείον 0,63%. Με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με το 44% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε μετοχές των Grivalia, OTE, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α. 

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, μετά τη χθεσινή... αναλαμπή, και η απογοητευτική εικόνα στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται με έντονες τις ενδείξεις αδυναμίας και επιφυλακτικότητας, που δεν αφήνουν στους long και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Ωστόσο η αποθαρρυντική εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, όπως αποτυπώνεται στο αρνητικό πρόσημο για τις 3 από τις 4 συστημικές (με θετική εξαίρεση την Alpha Bank στο 1,904 ευρώ), και τα μέτρια μεγέθη τζίρου (στα 7,5 εκατ.) δεν δείχνει να επηρεάζει -για ακόμη μία συνεδρίαση- την πτωτική τάση στην αγορά κρατικών τίτλων. Το μείον για τον ΔΤΡ δεν εμποδίζει τη συνέχιση της μείωσης της απόδοσης, με ενδεικτικό το 3,81% πριν λίγο. 

Σε μόλις 5 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, ειδικότερα σε Αlpha Βank, Coca Cola, Lamda Development, Jumbo, Sarantis. Από τα blue chips που υποχωρούν, μικρότερες οι απώλειες για Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, OTE, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Ενθαρρυντικό το ότι οι πωλήσεις/πιέσεις είναι -μέχρι τώρα- ελεγχόμενες, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. 

Στις 19/66 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με λιγοστές τις θετικές εξαιρέσεις από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

(*) στις 14:55 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 17,8 εκατ. ευρώ.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v