Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανά σε κίνδυνο οι 700 μονάδες

Απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, στη σκιά της εκτίναξης της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου. Ξανά στο κόκκινο οι τράπεζες, με πιέσεις άνω του 2% για Εθνική, Eurobank, Alpha. Yποχωρούν Coca Cola, Aegean, Fourlis. Κέρδη σημειώνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Ξανά σε κίνδυνο οι 700 μονάδες

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, εν μέσω ήπιας υποχώρησης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παραμένουν οι ανησυχίες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι καθώς οι traders είναι επιφυλακτικοί για την αντιπαράθεση ΗΠΑ- εμπορικών εταίρων και την κατάσταση των αναδυόμενων αγορών, ενώ ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από το Μιλάνο, με το 10ετές να διορθώνει θεαματικά χαμηλότερα του ορίου του 3%.

Στην Αθήνα, η προσοχή των traders είναι στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η αρνητική εξέλιξη για τους long έρχεται από τη διόρθωση της «βαριάς» Coca Cola.

Στις 659-673 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τους traders να επιχειρούν να αναστρέψουν το έντονα πτωτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, που σωρευτικά επέφερε απώλειες 13,3%. Σε Alpha Bank, Eurobank οι πρώτες κινήσεις των αγοραστών, για να ακολουθήσουν σε Πειραιώς και Εθνική, με το 51% της μέτριας αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου.

Ωστόσο μετά τις 11.45 οι πωλητές επανήλθαν στις τράπεζες προκαλώντας πιέσεις υψηλότερες του 2% σε Eurobank, Alpha Bank, Eθνική. Ο δε Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα των 705 μονάδων.

Για τον κλάδο και τον δείκτη αναρτήθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο σχετική «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη. Δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει και για τα blue chips ο τραπεζικός κλάδος, η βραχυπρόθεσμη τάση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί ο ΔΤΡ. Αν μη τι άλλο, σήμερα, από την αρχή της συνεδρίασης, η εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται στο ταμπλό είναι πιο ενθαρρυντική απ' ό,τι χθες. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς αλλά θα πρέπει να επισημανθεί αυτή η προς το καλύτερο διαφοροποίηση της τάσης σήμερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Eως τα 28,90 ευρώ με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις η μετοχή της Coca Cola, με το έως 2,1% της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του ΧΑ να κρατά τον δείκτη στην περιοχή των 1.870 μονάδων.

Mετά τα πρώτα 40' συνεδρίασης, οι πωλητές υπερισχύουν εκτός από την Coca Cola σε Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΤΙΤΑΝ, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές.

Σημαντική η συνδρομή του OTE, της πρώτης βαρύτερης μετοχής του ΧΑ, με τους αγοραστές να εκκινούν από τα 10,58 και να ανεβαίνουν έως τα 10,83 ευρώ. Αναμφίβολα το έως 2,17% της μετοχής διευκολύνει την προσπάθεια των long συν το ότι δημιουργεί και το ανάλογο κλίμα, πως είναι εφικτή μία αναστροφή της τάσης σήμερα-Παρασκευή.

Με θετικό πρόσημο σχεδόν στο σύνολό τους οι βαριές μετοχές, με αγοραστές σε Motor Oil, Jumbo αλλά και Μυτιληναίο, OΠΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ κ.α.

Με τον FTSE25 σε προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα για τους traders.

Aπό τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν ο... ακάθεκτος Ικτίνος σε νέο ιστορικό υψηλό (6,48 ευρώ), η Intralot (με εβδομαδιαία άνοδο 4,99% και 3,10% σε μηνιαίο), η MIG. Στις 11:15 ο τζίρος στα 5,4 εκατ. με τη μερίδα του... λέοντος στον τραπεζικό κλάδο και τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 35/29 μετοχές.

Νέα επιβάρυνση για το ελληνικό 10ετές με την απόδοσή του να αυξάνεται στα 4,582%, την ώρα που το αντίστοιχο ιταλικό υποχωρεί 2,80% στα 2,951%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v