Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζονται οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 640 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, τεστάροντας τις πρώτες σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Βαρίδι η πτώση στις αγορές, περιορισμένος ο τζίρος. Μεγαλύτερες οι πιέσεις στις τράπεζες, πτώση για ΟΤΕ, Coca Cola.

Δοκιμάζονται οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Υποχωρούν οι ευρωαγορές, με το επίκεντρο σε οικονομία και εμπόριο. Νωρίτερα, το αδύναμο εμπόριο της Κίνας είχε... ρίξει τις ασιατικές αγορές. Σε χαμηλότερο άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 0,25% του S&P 500 από τις 2.629 μονάδες.

Με τις διεθνείς αγορές σε κλίση, στο ΧΑ οι traders δεν έχουν και πολλές επιλογές, ει μη μόνον να συνεχίσουν το κατενάτσιο των τελευταίων ημερών.

Ετσι, από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 643 μονάδες, όπου και η πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη (*).

Περιορισμένες οι συναλλαγές, σε μεγέθη χαμηλότερα και απ' ό,τι στο τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής, ένδειξη πως οι πωλητές ξεκίνησαν προσεκτικά και με φειδώ, με την όποια προσφορά να επιχειρείται να απορροφηθεί κατ' αρχάς σε αυτά τα επίπεδα. Και βλέπουμε, ανάλογα το πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια και πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις 11:00, στη Φρανκφούρτη, ο DAX αφού είχε υποχωρήσει έως τις 10.690 ανέκαμπτε ελαφρώς προς τις 10.720 μονάδες, εμφανίζοντας σταθερά ανησυχητική εικόνα. Στο Μιλάνο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχυόταν λίγο στα 3,150%. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, το αντίστοιχο ελληνικό διαμορφωνόταν οριακά υψηλότερα στα 4,228%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ για το εγχείρημα της έκδοσης ενός κρατικού τίτλου, σε εύλογο χρόνο.

Στο ΧΑ, μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί έως τις 466 μονάδες, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται, προς τις 1.679 μονάδες, ο FTSE25.

Συναλλαγές περιορισμένες, ανάλογος τζίρος, με ενδεικτικό πως πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, λίγο μετά τις 10:50 (!), με τις τέσσερις τραπεζικές -κατά σειρά Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς- και να ακολουθούν ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ προνομιούχος, Grivalia, Coca Cola, Viohalco, IAΣΩ κ.α.

Με λίγα κομμάτια η υποχώρηση των περισσότερων blue chips, με τις Motor Oil και ΕΛΠΕ να ξεκινούν τη συνεδρίαση από τα 20,45 και 7,63 ευρώ αντίστοιχα (αποκοπή προ μερίσματος 0,35 και 0,25 ανά μετοχή), ενώ από χαμηλότερες τιμές άνοιξαν ΟΤΕ (10,85), Coca Cola (26,21), ΟΠΑΠ (8,45) κ.α.

Η περιορισμένη προσφορά, η σχετικά εύκολη απορρόφησή της σε τιμές ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 643 (προς τις 641 μονάδες), δίνει την εικόνα μίας ελεγχόμενης υποχώρησης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσουν (κυρίως) οι traders, οι οποίοι στο διήμερο της αναδιάρθρωσης και των εκροών-εισροών λόγω MSCI απέκτησαν θέσεις σε υψηλότερες τιμές, στην περίπτωση που η Wall δεν δώσει σήμα αναστροφής.

Απ' ό,τι υπολογίζεται, από την Παρασκευή-Δευτέρα των πολύ αυξημένων συναλλαγών/τζίρων, μόλις ένα μικρό μέρος (ούτε καν 20%) αντιστοιχεί (σε όρους πωλήσεων) στις συναλλαγές/τζίρους που ακολούθησαν.
Στον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Eurobank, συγκριτικά καλύτερη εικόνα για Εθνική στο 1,131 ευρώ.

Από τα blue chips, προσφορά σε ΟΤΕ και Coca Cola, επηρεάζοντας ανάλογα την τάση του FTSE25, με αγοραστές σε μόλις δύο μετοχές του δείκτη, σε ΕΥΔΑΠ και Jumbo. Στα 13,90 ευρώ η μετοχή, δικαιολογείται από το ότι μεθαύριο «κόβει» υπόλοιπο μερίσματος.

Στις 11:10, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις μόλις 9 έναντι 41 και με 152 χωρίς μεταβολή. Στο 1,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, μετά από 40' συνεδρίασης. Σε αυτό το σημείο σε θετικό πρόσημο, στα 4,63 ευρώ, περνούσε και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

(*) από νωρίς έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο «μέτρηση» του ΓΔ, με εμφανή τη σημασία της περιοχής 644/643 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v