Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στη ζώνη των 620 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Ηπια κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος. Aπώλειες για Σαράντη, ΕΛΠΕ, Φουρλή. Η προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Στη ζώνη των 620 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις επικεντρώνεται η αγορά, κυρίως στο ενδεχόμενο άρσης από τις ΗΠΑ δασμών που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Η χθεσινή νέα ανοδική αντίδραση στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0,76% του S&P 500 στις 2.636 μονάδες, δίνει... αέρα στους long να κινηθούν πιο άνετα, τουλάχιστον σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και λήξη της σειράς μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα. Από νωρίτερα το κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι θετικό, με ενδεικτική την κίνηση του DAX κατά 0,87% υψηλότερα και την επαναφορά του πάνω από την περιοχή των 11.000 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, σημαντικό ρόλο στη στάση traders και επενδυτών διαδραματίζουν και οι πολιτικές εξελίξεις, με τον ξένο Τύπο και οίκους να αποτιμούν την κατάσταση και εκτιμούν τη συνέχεια. Ειδικότερα για σήμερα, όμως, πέραν της λήξης στα Παράγωγα (σαφέστερη εικόνα θα έχουμε από τις 14:15-14:30 και μετά), εύλογα η προσοχή στρέφεται και στη βαθμολόγηση που θα δώσει (το βράδυ) η Standard & Poor's, με τον οίκο αξιολόγησης να αναμένεται να μη μεταβάλει την αξιολόγησή του.

Από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα φάνηκε η διάθεση των traders να βάλουν ένα... φρένο στη συνεχιζόμενη υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου, καθώς ο ΔΤΡ μετά και τη χθεσινή σημαντική διόρθωσή του πλησίασε σε ελάχιστη απόσταση από την περιοχή των ιστορικών χαμηλών που είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Νωρίτερα, σε αναλυτική προσέγγιση προχώρησε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, επιχειρώντας να «μετρήσει» πούυ θα κριθεί η πορεία του πολύπαθου κλάδου. Συμπληρωματικά «ανέβασα» λίγα χρήσιμα, με εστίαση στη Eurobank, στον Εκηβόλο, ώστε να διαμορφώνουμε όσο πιο καλή εκτίμηση γίνεται για τον κλάδο και τι «παίζει» βραχυπρόθεσμα.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια-χαμηλά επίπεδα, θυμίζοντας ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση) διαμορφωνόταν στα περίπου 40 εκατ., με τα 17-18 εκατ. να πραγματοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και εστιάζουν οι traders και short παίκτες.

Το ενδιαφέρον αυτών των ημερών είναι η διαφοροποίηση μεταξύ Γενικού Δείκτη και δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον μεν πρώτο να έχει υποχωρήσει προς κρίσιμες περιοχές στήριξης (613 μον.), τον δε δεύτερο να έχει περισσότερο αέρα. Διαφορά που οφείλεται και στην καλύτερη πορεία που έχουν αρκετά blue chips, κυρίως από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Στην περιοχή των 617 μονάδων ο ΓΔ, πέριξ των 1.645 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ να βγάζει μία αντίδραση προς τις 385 μονάδες.

Μεγαλύτερη αντίδραση για την Αlpha Βank, μετοχή που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση Τετάρτη κυρίως Πέμπτη, ενώ σταδιακά ανακτούν λίγο έδαφος Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Για την τελευταία δίνω ιδιαίτερη σημασία/προσοχή στο αν θα καταφέρει να κρατήσει την αποτίμησή της πάνω από το όριο του ενός δισ.

Προσεκτικές κινήσεις γίνονται σε συγκεκριμένα blue chips, με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή να βγάζει αντίδραση, στον ΤΙΤΑΝα να πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές, στον Μυτιληναίο να προσεγγίζονται τα 7,80 ευρώ, ενώ και σε ΕΧΑΕ, Lamda Development, Viohalco καταγράφεται κινητικότητα.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζουν η προσπάθεια που γίνεται στη Cenergy, στην Intralot αλλά και σε Creta Farms, Παπουτσάνη κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v