Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Τσίμπησε» 1,2 δισ. ευρώ σε μια συνεδρίαση

Σημαντική ανάσα πήρε η εγχώρια αγορά σε όρους κεφαλαιοποίησης. Παράλληλη ανοδική κίνηση για τράπεζες και blue chips. Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών για την Coca Cola. Σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών.

ΧΑ: «Τσίμπησε» 1,2 δισ. ευρώ σε μια συνεδρίαση

Συνεδρίαση διευρυμένης ανόδου η σημερινή, όπου μετά από πολύ καιρό το Χ.Α. έδειξε εικόνα περισσότερων συμμετεχόντων, τουλάχιστον στο ταμπλώ του FTSE25 και μένει να φανεί αν αυτό θα έχει συνέχεια και αν το ενδιαφέρον θα “μεταπηδήσει” και στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 7 συνεδριάσεων, πρόσθεσε 1,2 δισ. στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και αιφνιδίασε θετικά το σύνολο των Αναλυτών, που περίμεναν ακόμα μία συνεδρίαση συσσώρευσης – πλάγιας κίνησης, περιορισμένου ενδιαφέροντος και χαμηλού τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση “έστειλε” σε υψηλά 17 μηνών τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 25/6/2018, 926,45 μονάδες), σε υψηλά τετραμήνου τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 5/7, 2251,42 μονάδες) και σε υψηλά τετραμήνου τον Γενικό Δείκτη (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 31/7, 899,93 μονάδες).

Η σημερινή κίνηση του Χ.Α., αν δεν είχε “άγνοια κινδύνου”, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς συντελέστηκε εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 1,448%.

Ξεκινώντας και σήμερα από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με εύκολη, τελική, επικράτηση των αγοραστών, ενώ ο τίτλος της Εθνικής (+6,66%) επέστρεψε υψηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. στα 3,00 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 848,48 (-0,39%) και 905,25 μονάδων (+6,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 903,93 (+6,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 903,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,05%.

Το σημερινό +6,05% του ΔΤΡ είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του τελευταίου τριμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 19/8 (+8,79%).

Να σημειωθεί ότι μετά το σημερινό κλείσιμο ο ΔΤΡ ξαναγύρισε σε ημερήσιο “long” με το “stop” να ενεργοποιείται στις 815 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 922, 950 και 1000 – 1020 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Eurobank, στο πλαίσιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου Ακινήτων που βρίσκονται υπό την κυριότητά της, προχώρησε σε συμφωνία με την “Brook Lane” για την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων (project “Opus” και “Resi”). Ήδη η Τράπεζα και Εταιρεία του Ομίλου της “Brook Lane” υπέγραψαν αρχικές συμφωνίες και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά χαρτοφυλάκια που θα περιλαμβάνουν περίπου 370 Ακίνητα, συνολικής αξίας €84 εκατ. Παράλληλα, η Τράπεζα έχει δρομολογήσει τη διαδικασία πώλησης σε ενδιαφερόμενο Επενδυτή ενός ακόμα χαρτοφυλακίου (project “Star”) της Eurobank, που περιλαμβάνει περίπου 640 Ακίνητα μικρής αξίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Εν τω μεταξύ, “η Κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε Διάσκεψη Κορυφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΟΛΠ (-1,07%) και TITC (-0,22%).

Από εκεί και πέρα, η Coca Cola HBC (+4,67%) ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση 10ετους ομολόγου με σταθερό κουπόνι. Όπως αναφέρει, “η έκδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιών (Euro Medium Term Note Programme) ύψους €5 δισ.”. Εγγυητής θα είναι η Coca Cola HBC.

Η Εταιρεία σημειώνει ότι θα κατατεθεί αίτηση για διαπραγμάτευση των τίτλων στην Οργανωμένη Αγορά του LSE.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (+1,86%). Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 2,17 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις επόμενες αντιστάσεις των 2,245 και 2,29 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,01 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και για την ΔΕΗ (+1,93%), με τον τίτλο να κινείται σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο. Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 3,236, 3,35 και 3,68 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,06 και το ημερήσιο “stop long” στα 3,024 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+4,77%).

Αν και άλλαξε χέρια ένα μικρό “πακέτο” 200000 τεμ. στα 1,70 ευρώ, σήμερα η μετοχή πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών του τελευταίου 3μηνου (2514643 τεμ.), με τον αμέσως μεγαλύτερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 13/8 (5366034 τεμ.). Με το σημερινό κλείσιμο η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με το “stop long” να εντοπίζεται στα 1,64 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις ο Σπύρου (+1,89%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 4/11, πάντα με χαμηλές συναλλαγές, για την Βιοκαρπέτ (+2,94%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Trastor (+1,96%) και MIG (+6,17%),νέα υψηλά 11ετιας για την Mevaco (+2,25%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Intralot (+4,20%), Τρ. Αττικής (+4,31%) και Κορδέλλου (+2,63%).

Συνεχίζει ανοδικά με “ανοιχτές” εντολές αγορών η Newsphone (+3,43%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τεχν. Ολυμπιακή (+1,66%) και ΕΚΤΕΡ (+3,59%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον Καράτζη (+1,91%), νέα υψηλά 123 μηνών για την Fieratex (+6,54%), ενώ πρέπει να κάνει συναλλαγές για να κινηθεί ψηλότερα η Κρέκα (0%).

Μόνο σαν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, για τον Γενικό Δείκτη, θα μπορούσε να σημειωθεί η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 872 – 875 και 880 μονάδων. Η παραμονή του Δείκτη υψηλότερα από τα εν λόγω όρια, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις επαναδοκιμασίας του ψυχολογικού ορίου στις 900 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 818 μονάδες, αλλά θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης άφησε πίσω του τις αντιστάσεις στις 2180 και 2190 – 2200 μονάδες, ξαφνιάζοντας και τους πλέον αισιόδοξους. Αν επιβεβαιώσει την ανοδική του διαφυγή, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 2255 και 2270 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 2118 μονάδες, αλλά με διαθέσεις ανόδου στις επόμενες συνεδριάσεις.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι προσδοκίες για ένα καλύτερο, χρηματιστηριακά, Νοέμβριο συνεχίζονται, μετά την διάσπαση των 882 μονάδων στον Γενικό Δείκτη & των 2190 στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη από το αυριανό κλείσιμο Παραγώγων, όλοι θα αρχίσουν να σκέφτονται το εορταστικό τέλος χρόνου, με τις εντυπωσιακότερες φετινές αποδόσεις Παγκοσμίως, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι την νέα χρονιά.

Οι Τραπεζικές μετοχές “σόλαραν” σήμερα, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο σε όγκο (55% του συνόλου των συναλλαγών), όσο και σε ποσοστά ανόδου, με εξέχοντες πρωταγωνιστές την ΑΛΦΑ & την ΕΤΕ. Επισημαίνουμε ότι η προσέγγιση των τιμών τους, στις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου τους, δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις.

Αντίθετα η Αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων, που κατέγραψε σε όλη την καμπύλη, μετά το μπαράζ εκθέσεων Διεθνών Οίκων, για την ανορθολογικότητα του φαινομένου και την επικινδυνότητά τους.

Παρά ταύτα συνεχίζουν να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων και κάτω από το τρέχον μέσο επιτόκιο δανεισμού της Χώρας (1,62% στοιχεία ΟΔΗΧΧ ).

Στον Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870 & 855 μονάδες. Η σημερινή διάσπαση των 880 μονάδων θα πρέπει να διακρατηθεί πειστικά & έγκυρα, για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 891 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2190 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2175, 2158 & 2120 μονάδων. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2280 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της έγκυρης διάσπασης του εμπόδιου των 2190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Συμπερασματικά η Αγορά ανέβασε επιτέλους ρυθμό & όγκους, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο. Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ελπίζοντας να μην στραβώσει το εύθραυστο κλίμα, τουλάχιστον μέχρι τέλος έτους”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ανοδικά κινούνται Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $8700 το Bitcoin.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εις βάθος συζητήσεις για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας και η κατάργηση δασμών είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας διευθέτησης”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

“Το πόσοι και ποιοι δασμοί θα καταργηθούν, θα πρέπει να αντανακλά πλήρως τη σπουδαιότητα της ‘φάσης 1’ της συμφωνίας”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γκάο Φενγκ, σε τακτική ενημέρωση των Δημοσιογράφων.

Καινούριες ενδείξεις αδυναμίας εμφάνισε η Κινεζική Οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Οκτώβριο κατά 4,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 5,8% του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,2%, επιβραδύνοντας από την αύξηση κατά 7,8% έναν μήνα πριν.

Η Οικονομία της Γερμανίας απέφυγε την ύφεση το γ' τρίμηνο, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε απρόσμενα κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γερμανικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 0,5% το γ' τρίμηνο, μετά από επέκταση 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση της Γερμανικής Οικονομίας κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και επέκταση 0,5% σε ετήσια, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

“Η Γερμανική Οικονομία απέφυγε μια τεχνική ύφεση το γ' τρίμηνο, ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη”, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομίας της Χώρας.

Με μέτριο ρυθμό συνεχίστηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, όπως και αναμενόταν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Το ΑΕΠ στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς τρεις μήνες.

Η τριμηνιαία ανάπτυξη ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat και τις προβλέψεις της Αγοράς.

Κατά 0,1% ενισχύθηκε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια.

Κατά 0,1% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έκαναν άλμα ύψους 3,1%.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 225.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Νοεμβρίου, από 211.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.

Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν 215.000 νέες αιτήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο, ύστερα από την πτώση 0,3% τον Σεπτέμβριο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 1,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2016.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα κινηθεί 0,3% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, να διατηρήσει τη δέσμευση για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020 και να αποφύγει την πολιτικοποίηση του θέματος των αλλαγών τόσο τώρα, όσο και το 2020’, ανέφερε υψηλά ιστάμενος Αξιωματούχος της Κομισιόν, στο ‘Euro2day.gr’. Οι προειδοποιήσεις έρχονται λίγο πριν το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται η χώρα μας να είναι στην ατζέντα”.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM υπογραμμίζουν ότι εάν δεν λυθεί οριστικά το θέμα των “κόκκινων” δανείων και της εξυγίανσης του Τραπεζικού τομέα, οι μεγάλες επενδύσεις δεν θα έρθουν στη Χώρα μας.

Πέρασε στα ψιλά η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης από την Κομισιόν, στις Φθινοπωρινές προβλέψεις.

Τα κέρδη από τα SNPs και AΝFAs πάνε και επισήμως για το 2020, κάτι που το “Euro2day.gr” έγραφε πριν από μήνες. Οι Θεσμοί θέλουν να δουν το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και διαβεβαιώσεις για το πού θα διοχετευθούν αυτά τα κέρδη βάσει της συμφωνίας που ήδη έχει υπογραφεί”.

“H Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει σε Ιδιώτες Επενδυτές οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων”, ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη Κυβερνητική πηγή.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης, που οφείλουν Ιδιωτικές Εταιρείες στα Ασφαλιστικά Ταμεία της Χώρας.

Το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έχει στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Θετικές ήταν οι γενικές εντυπώσεις αποκόμισε η Bank of America Merrill Lynch από το πρόσφατο επενδυτικό ταξίδι που οργάνωσε στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε συναντήσεις με την Κυβέρνηση, τους επίσημους Πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες και Αναλυτές του Ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει, “οι συζητήσεις που είχε με τις Ελληνικές Αρχές έδειξαν πως αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος το τρέχον θετικό κλίμα στην Αγορά και η ταχύτερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις”.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού Γ. Ζαββού και των τραπεζιτών, αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων, “Ηρακλής” και το σχετικό νομοσχέδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία στα επιμέρους θέματα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να σταλθεί στις Αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕ, προκειμένου να διατυπώσουν και αυτές τις απόψεις τους.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 891 μονάδες (+2,30%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 890,53 (+2,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 889,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,17%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 90 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Viohalco και στο χαμηλό ο ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων.

Οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε ο όγκος, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.177 συμβόλαια).

Στα 4.810 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.250 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.284, 2.766 για τον Νοέμβριο, 4.445 για τον Δεκέμβριο και 73 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.236) κινήθηκε μεταξύ 2.173 και 2.246 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (216.520 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.171), Alpha Bank (11.197), Πειραιώς (3.675), ΔΕΗ (756), Εθνική (15.013), MIG (2.093), Ελλάκτωρα (5.703), ΕΕΕ (186), ΓΕΚ (166), Μυτιληναίο (428), ΟΠΑΠ (246), Τέρνα Ενεργειακή (139), Lamda Development (240), ΑΔΜΗΕ (240), ΟΤΕ (104), Viohalco (266), Cenergy (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.063, Alpha Bank 52.048, Εθνική 39.046, MIG 76.713, ΔΕΗ 15.030, Ελλάκτωρα 14.839, Πειραιώς 20.047, Μυτιληναίο 12.376, ΓΕΚ 10.232.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                 Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.805.397 τεμ., (από 46.986.598 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.103.715 τεμ. (24.107.032), ΔΕΗ 6.866.038 τεμ. (6.866.038), Eurobank 59.388.445 τεμ. (59.311.356), Εθνική 20.757.245 τεμ. (20.757.245), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.870 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v