Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βλέπει" και πάλι τις 1.200 ο 20άρης

Αντίδραση, κατ΄αρχήν τεχνικής μορφής φέρνει και πάλι βασικούς δείκτες, μετοχές σε ανοδική τροχιά. Ξαναπατά τις 1.200 μονάδες ο 20άρης και παίρνουν τα πάνω τους τράπεζες και "πιεσμένα" blue chips.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανοδική αντίδραση στην διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων δίνει… αναλαμπές σε βασικούς δείκτες και μετοχές. Με τον ΓΔ να ΄΄πιάνει΄΄ αρχικά τις 2.357 , τον Ftse20 τις 1.203 μονάδες και την Εθνική να επανακάμπτει προς τα 19,64 ευρώ.

Αυτά με συναλλαγές περίπου 25-27 εκατ. ευρώ στα πρώτα 15-20΄της συνεδρίασης, καθώς το ΧΑ συγχρονίζεται με την τάση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως η Wall δεν έδωσε ούτε χθες ξεκάθαρο σήμα για την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Πρακτικά οι μικρές απώλειες (0,02%) για τον Dow Jones δ ε ν τον έφεραν χαμηλότερα των 8.763 μονάδων και σε κάθε περίπτωση α κ ό μ η πάνω από τις 8.550-8.600 μονάδες. Ανάλογα τα μικρά κέρδη για S&P500 (0,35%)και Nasdaq (0,97%) θα έλεγε κάποιος πως συντηρούν ό λ α τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στο ΧΑ ζητούμενη είναι η εξισορρόπηση της σχέσης πωλητών-αγοραστών, που φαίνεται να βρίσκει σημείο αναφοράς μετά τη σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών(κυρίως στις τράπεζες) με τους δεύτερους να επανέρχονται.

Εστω και για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι δίνεται χώρος στους αγοραστές, που τοποθετούνται από τα 19,36 ευρώ της Εθνικής, τα 8,2 ευρώ της Eurobank άλλων μετοχών του 20άρη και ό τι βγει. Πάντως μέχρι τώρα μετοχές-σηματωροί όπως θεωρούμε την τριάδα ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ , Μυτιληναίο αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, Intralot κ.α. δίνουν μία έστω-κατ΄αρχήν- τεχνική αντίδραση.

Όπως σημείωνε κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας είναι σημαντικό να εδραιωθεί σε ένα μέρος της επενδυτικής κοινότητας η πεποίθηση πως επενδύοντας σε διορθώσεις αυτών των κύκλων της αγοράς ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής δύσκολα θα βγει χαμένος σε βάθος χρόνου. Πράγματι τείνει να ισχυροποιηθεί η πεποίθηση πως αγοράζοντας σε αυτά ή και χαμηλότερα επίπεδα αποτίμησης εταιρείες με θεμελιώδη και προοπτική μπορεί να είναι μία σώφρων επιλογή. Είτε εκτιμά κάποιος πως η επόμενη διόρθωση θα δώσει πολύ χαμηλότερες τιμές είτε πως η αγορά έχει δει τα χαμηλά της.

Θα επιμείνουμε πως σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας ΄΄χτίζονται΄΄ μεθοδικά επενδυτικές θέσεις από τα μέσα Φεβρουαρίου, τα χαμηλά Μαρτίου αλλά και στη συνέχεια στη διάρκεια τού ανοδικού κύκλου. Για τους βραχυπρόθεσμους όμως θεωρούμε ενθαρρυντική την…ανάσα που παίρνει ένα ικανό μέρος του ταμπλώ, φέροντας στο προσκήνιο μετοχές με διαμορφωμένη βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική τάση και διάθεση για υψηλότερα.

Θα αναφερθούμε και πάλι στην Ιλυδα, καθώς αντιδρά με 8,7% στα 1,22 ευρώ, την Axon καθώς συνεχίζει με 5,26% στα 1,4 ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 2,2 ευρώ, η ΣΙΔΕΝΟΡ στα 5,72 ευρώ αλλά και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία. Είναι ενδεικτικό, πως η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 5 προς 1 με περισσότερες από 30 μετοχές να αντιδρούν από 35 και πάνω.

Καλοδεχούμενη η κατ΄αρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση-στην διόρθωση των προηγούμενων ημερών- με τον ΓΔ να ΄΄κοιτάζει΄΄ και πάλι προς τις 2.380 μονάδες και τον 20άρη προς τις 1.205 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v