Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεθάρρεψαν οι αγοραστές - Στα 20€ η ΕΤΕ

Η προεξόφληση ανόδου στη Wall σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των 1.180 μον για τον FTSE 20 έδωσε θάρρος στους αγοραστές. Στα 20 ευρώ και πάλι η Εθνική, υπεραπόδοση για Eurobank, ΜΡΒ, Κύπρου. Κέρδη άνω του 2% στις ευρωαγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παίρνει τα…πάνω της η αγορά, καθώς η επάνοδος των αγοραστών εντείνεται και λόγω των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την Wall. Γενικός Δείκτης και FTSE 20 φάνηκε να ενισχύονται στο…ταμπλό προς τις 2.380 (2,6%) και τις 1.218 (3,07%) μονάδες αντίστοιχα όταν τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 άρχισαν να παραπέμπουν σε τιμές προς τις 8.850 και 952 μονάδες.

Δεδομένης της μεταβλητότητας και του άμεσου συγχρονισμού των αγορών ήταν λογικό και επόμενο οι πωλητές να κάνουν πίσω επιδιώκοντας να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές οι δε αγοραστές επίμονοι να διαμορφώσουν και πάλι ανοδική φορά.

Αναμφίβολα η επάνοδος της Εθνικής στα 20 ευρώ, ήταν ο καταλύτης που άνοιξε την…όρεξη και άλλων βραχυπρόθεσμων παικτών στον τραπεζικό κλάδο ωθώντας την Eurobank στα 8,47 ευρώ, την Alpha Bank στα 8,81 ευρώ την Marfin Popular στα 2,44 ευρώ, την Πειραιώς στα 7,76 ευρώ και την Κύπρου στα 4,41 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως η ανοδική αντίδραση όχι μόνο των τραπεζών αλλά και άλλων μετοχών του FTSE 20 συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές και περισσότερα "χτυπήματα" σε μετοχές.

Ενδεικτικό πως εκτός από… κερδοσκοπικό χρήμα στις διάφορες κινήσεις της αγοράς προστίθεται και νέο επενδυτικό κεφάλαιο.

Αποτελεί πάγια εκτίμηση μας εδώ και καιρό, πως από τα μέσα Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου ισχυρά επιχειρηματικά-εφοπλιστικά κεφάλαια τοποθετούνται με μεσομακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα σε μετοχές επιλεγμένων μετοχών. Κυρίως σε αυτές, που γράφουν όλο και ψηλότερες χαμηλές τιμές με σταθερά περισσότερες τις εισροές από τις εκροές κεφαλαίων.

Θα επιμείνουμε σε αυτή την ομάδα μετοχών, όπως θεωρούμε την τριάδα Μυτιληναίου (6,77 ευρώ), ΓΕΚ/Τέρνα (5,78 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (5,74 ευρώ) αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια (7,58 ευρώ), Αγροτική και ΤΤ στα 1,76 και 6 ευρώ αντίστοιχα, σε Jumbo, Φουρλή, Folli-Follie, Coca Cola 3E, Frigoglass κ.α.

Από κοντά παρατηρείται πως σε κάθε ανοδική αντίδραση ακολουθεί άλλη μία ομάδα μετοχών όπως ΣΙΔΕΝΟΡ, Alapis, Lavipharm, ΕΧΑΕ, εσχάτως Forthnet, Σωληνουργεία Κορίνθου, Νηρέας, Σαράντης, Σέλμαν κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Για τη συνέχεια ακολουθούμε το ποντάρισμα των βραχυπρόθεσμων παικτών στην προσπάθεια προεξόφλησης μίας ανοδικής κίνησης στη Wall υψηλότερα και των 8.500 μονάδων για τον DJIA μέχρι νεοτέρας.

Οσον αφορά στο ΧΑ εμμένουμε στην εκτίμηση που έχουμε εκφράσει τις προηγούμενες 1-2 κρίσιμες συνεδριάσεις για τις αντοχές και τα περιθώρια του FTSE 20 όσο δ ε ν υποχωρεί χαμηλότερα των 1.160-1.180 μονάδων. Κάτι, που πέτυχε κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες και πιεστικές καταστάσεις η αγορά μας κυρίως χθες κρατώντας σε κλείσιμο τις 1..180 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v