Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρειάζεται καύσιμα η αντίδραση στο ΧΑ

Χρειάζεται θετικές ειδήσεις για να συντηρηθεί η άνοδος. Προβληματίζουν επιτόκια, ομόλογα, πληθωρισμός και πετρέλαιο. Κλειδί η Εθνική και η συμπεριφορά μετοχών-εταιρειών με επιχειρηματική δραστηριότητα-κινητικότητα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
΄΄Για τεχνική αντίδραση με το βλέμμα στην Wall΄΄ αναφερόμασταν χθες, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, που έβρισκε τον Ftse 20 στις 1.216,7 (υψηλό ημέρας στις 1.226,5 μον.) δηλαδή εκτός της ζώνης των 1.230-1.235 μονάδων.

Ενδειξη, που περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε σήμερα-αύριο σε δύο εξαιρετικά πονηρές συνεδριάσεις.

Αφ΄ενός γιατί χθες το βράδυ στην Wall επανήλθαν (ή επανέφεραν εάν προτιμάτε) τα φοβικά σύνδρομα του διδύμου ΄΄πληθωρισμός-επιτόκια΄΄ με συνέπεια ο Dow Jones να κάνει μία…μεγάλη διαδρομή από το υψηλό των 8.835 (αρχικά) στα χαμηλά των (8.640 προς το μέσα της συνεδρίασης) για να κλείσει τελικά στις 8.739 μονάδες.

Πρακτικά ο ύ τ ε χθες η Wall έδωσε σαφές σήμα ως προς την διαμορφούμενη φορά και κυρίως την βραχυπρόθεσμη τάση. Απλά φαίνεται να κέρδισαν και άλλους πόντους οι πωλητές, αλλά…

Στο ενδιαφέρον θέμα του Dr Money θίγεται το καίριο θέμα των επιτοκίων και πως μπορεί να επηρεάσουν από κοινού με την αγορά ομολόγων τα χρηματιστήρια.

Συνεκτιμώντας αυτή την παράμετρο θα εμμείνουμε στην εκτίμηση μας πως χθες στο ΧΑ σημειώθηκε μία εξαιρετική αλλά καθαρά τ ε χ ν ι κ ή ς μορφής αντίδραση, που έφερε για παράδειγμα τον Γενικό Δείκτη τρεις φορές προς την κορυφή των 2.391 μονάδων.

Βοήθησε να καλυφθούν θέσεις, που είχαν γυρίσει στο κόκκινο μετά την προχθεσινή διόρθωση, έδωσε ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών σε καλές τιμές (ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής στα 20,2 ευρώ) έβαλε αρκετούς στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι (οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν και την υψηλή μεταβλητότητα ) και άφησε αρκετά ερωτήματα για σήμερα-αύριο.

Πρακτικά εάν στο ΧΑ σήμερα-αύριο δ ε ν επιβεβαιωθούν οι τεχνικές προυποθέσεις για επαναπροσέγγιση των 1.271 μονάδων (για τον Ftse 20) θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε αμυντικά την τακτική μας.

Θα επιμείνουμε παρ΄όλα αυτά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης ορισμένων μετοχών του 20άρη πως η αγορά εδώ και καιρό έχει ευκαιρίες.

Οι σχετικές αναφορές των Χρ. Κίτσιου για ΄΄τις ευκαιρίες της…κρίσης΄΄ και του Στέφανου Κοτζαμάνη για ΄΄Συνεργασίες και ειδήσεις για 6 εταιρείες της ΕΝΑ΄΄ .

Σε αυτά θα προσθέσουμε την πρόθεση της ΓΕΚ/Τέρνα να προχωρήσει στον Ηρωνα V (σε θέμα της Αθηνάς Καλαιτζόγλου ) την συνεργασία του Υγεία με την Εθνική προς επίρρωση της εκτίμησης παραγόντων της αγοράς πως ΄΄κάτι κινείται΄΄ στα επιμέρους. Χρήσιμες παράμετρες ακόμη και εάν δεχτούμε πως η αγορά σε επόμενη φάση μπορεί να δώσει τη ΄΄μεγάλη διόρθωση΄΄ που δικαιολογείται τεχνικά αφού προσδίδει σαφώς πιο αμυντικά χαρακτηριστικά σε μία ικανή ομάδα μετοχών.

Για την αρχή της συνεδρίασης θα περιμέναμε να δούμε την αντίδραση της Εθνικής εάν δηλαδή το χθεσινό χαμηλό των 19,36 ευρώ μπορεί να αποτελέσει στήριξη για αυτό το διάστημα (και όχι εν δυνάμει αντίσταση), την συμπεριφορά των ΔΕΗ και ΟΤΕ που…ξεπουλήθηκαν άγρια από ΄΄πωλητές΄΄ ( και του ΧΠΑ) τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις.

Μένει να φανεί μάλλον από την αρχή η διάθεση-τακτική ισχυρών παικτών που είναι τοποθετημένοι σε ΓΕΚ/Τέρνα, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο αλλά και σε Ελληνικά Πετρέλαια, 3Ε-Frigoglass, ΣΙΔΕΝΟΡ-Σωληνουργεία Κορίνθου και μετοχές σηματωρούς της χαμηλότερης αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v