Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους:Τράπεζες vs Δημόσιο, σημειώσατε 1

Η συνεδρίαση δεν φόβισε όσους παραμένουν εντός αγοράς, όμως ήταν εμφανής η έλλειψη πάθους από τους αγοραστές. Υπεραπέδωσε ο FT40 με συνδρομή Forthnet (16,67%), Intracom (6,9%). Στα 20,6€ η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση χωρίς φόβο και πάθος που δεν φόβισε όσους παραμένουν εντός Αγοράς (ακόμα και στα χαμηλά ημέρας), όμως από την άλλη ήταν εμφανής η έλλειψη πάθους από τους αγοραστές (αν εξαιρεθεί η σχετική κινητικότητα που αναπτύχθηκε σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους μετά τις 16.27 και που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας).

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι πολλαπλές εναλλαγές προσήμου στον Γενικό Δείκτη (άλλαξε 16 φορές πρόσημο) και ο σχετικά χαμηλός τζίρος, ενώ το +1,41% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τον πρωταγωνιστή ημέρας.

Αντίθετα υστέρησαν τα blue chips του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και αξιοσημείωτες απώλειες.

Η ανάλωση χρόνου στο εύρος τιμών 2.300 – 2.400 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, φαίνεται πως εξυπηρετεί περισσότερο “διανομές” από κερδισμένα χαρτοφυλάκια παρά προετοιμάζει κάποια συσσώρευση τιμών που θα δώσει νεότερο υψηλό.

Αυτά υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της σταδιακής κατοχύρωσης κερδών και προσθέτουν ότι συντάσσονται με το σενάριο που δείχνει θετικό μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και πιθανή βραχυπρόθεσμη αξιοπρόσεκτη διολίσθηση που θα “εξυπηρετήσει” την είσοδο των χαρτοφυλακίων που παραμένουν εκτός Αγοράς, μιας και η λογική καταγραφής κερδών από τους παραμένοντες εντός Αγοράς “αποκτά αξία”

Παράλληλα, η απουσία σημαντικών νέων, συντείνει προς την κατεύθυνση της σταδιακής αποφόρτισης, ενώ οι Τράπεζες έχοντας κάνει σημαντικό ράλι έχουν περιθώρια διόρθωσης.

Θεμιτή χαρακτηρίζει μια διορθωτική κίνηση 200 ή 300 μονάδων η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που τονίζει ότι υπάρχει περιθώριο για πτώση του Γενικού Δείκτη έως και τα επίπεδα των 2.100 ή και 2.000 μονάδων χωρίς να διαταραχτεί η ανοδική τάση. Η ΑΧΕ κάνει λόγο για τις εναλλαγές στις επιλογές του τελευταίου διαστήματος με τις μετοχές του μεσαίου χώρου να συνεχίζουν να είναι στο προσκήνιο και επαναλαμβάνει ότι οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει για μια καλή διόρθωση, κάτι που φαίνεται και από τα επιμέρους διαγράμματα που χάνουν σε ταχύτητα ανόδου. Η πρώτη στάση, εκτιμάται ότι θα γίνει λίγο πάνω από τις 2.200 μονάδες κοντά στις περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών.

Η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη σε μια ελεγχόμενη μέχρι στιγμής διόρθωση πραγματοποιείται με εναλλαγές πρωταγωνιστών δίνοντας ευκαιρίες και σε άλλους τίτλους να διακριθούν και να μειώσουν τις αποκλίσεις που έχουν από την Αγορά όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ξαναβρεθεί σε παρόμοια επίπεδα τιμών. Το αδύναμο περιεχόμενο της εγχώριας ειδησεογραφίας θα ενισχύσει την εξάρτηση από τις ξένες Αγορές τονίζει η Πήγασος.

Στους συγκρατημένους και το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που υποστηρίζει ότι για να αναιρεθεί η εκτίμηση για πιθανή διόρθωση θα πρέπει να δούμε κίνηση πάνω από τις 1272,75 μονάδες για τον FTSE και τις 2431,39 σε επίπεδο Δείκτη οπότε κάτι άλλο θα συμβαίνει και η κυματική μέτρηση θα αλλάξει.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα τους ότι τα 12,8 τρισ δολ. που δέσμευσε η Κυβέρνηση και η Fed για την καταπολέμηση της ύφεσης θα ωθήσουν ανοδικά τις τιμές καταναλωτή, αναγκάζοντας τελικά την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και να επιβραδύνει ο ρυθμός ανάκαμψης, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για μετοχές και εμπορεύματα.

Σε εποχές διακυμάνσεων, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι να διοχετεύουν ένα μέρος της ρευστότητάς τους στις μετοχές. Εξάλλου, με δεδομένο ότι τόσο πολλά κεφάλαια αναζητούν ένα σημείο εισόδου στα χρηματιστήρια, αυτή η πολυσυζητημένη διόρθωση ενδέχεται τελικά να μην έρθει ποτέ.

Αυτά υποστηρίζουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι και προσθέτουν ότι δεν αποκλείεται μία παρατεταμένη πλάγια κίνηση στον Δείκτη και επιλεκτικές τοποθετήσεις, χωρίς “άγχος” και βιαστικές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους που θα ευνοούνται από την ειδησεογραφία.

Άρα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αν δεν υπάρξει κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο εξωτερικό, η κίνηση σε στενό εύρος δείχνει σαν το πιθανότερο σενάριο.

Όμως υπάρχει και η υπεραισιόδοξη σχολή σκέψης που εκτιμά ότι οι Αμερικάνικες μετοχές βρίσκονται στην αρχή της νέας “bull market” η οποία θα εκτοξεύσει τον δείκτη S&P 500 κατά 88% υψηλότερα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια (!) Τίποτα δεν φοβίζει την “επέλαση των ταύρων” στις Αγορές και όποιες οπισθοχωρήσεις απλά δημιουργούν νέες αγοραστικές ευκαιρίες (!)

Τα επιχειρήματα των “bullish” αναφέρουν ότι οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες έχασαν το πρώτο ανοδικό κύμα και θα τοποθετηθούν στην Αγορά επιθετικότερα για να προλάβουν τις αποδόσεις που θα συνεχίσουν να εντυπωσιάζουν (!)

Στο ταμπλό του 20αρη, με πωλητές έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική και MIG.

Αντίθετα με αγοραστές οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, MPB.

Στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων οι Intralot (+3,88%), MIG (+2,39%) και Ελ. Πετρέλαια (+2,39%). Με αξιοσημείωτα κέρδη οι Ελλάκτωρ, Τιτάν, Αγροτική, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική (έκλεισε εκ νέου υψηλότερα από την αντίσταση των 20,50 ευρώ και αν δώσει υψηλότερη κορυφή από την αμέσως προηγούμενη των 20,96 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση έως τα 25,00 ευρώ).

Με θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο, Κύπρου, Alpha Bank, MPB.

Αντίθετα προβλημάτισαν οι απώλειες του ΟΠΑΠ (-3,16%), αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για τον Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 34 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2354,44, υψηλό 2389,25) και έκλεισε στις 2386,92 μονάδες με κέρδη 0,45%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 205 εκατ. κυρίως λόγω της κινητικότητας που εμφάνισαν οι αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης.

Πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και η τελική εικόνα με 121 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 16,67%.

Στους πρωταγωνιστές ημέρας μεταξύ άλλων οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και οι Forthnet, Interfish, Newsphone, Lamda Development, Reds, Frigoglass, Ιντρακόμ, Ιμπέριο, ΕΛΒΕ, Τεχν. Εκδόσεις, Ελγέκα, ΕΧΑΕ κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v