Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ: Το πρώτο ποντάρισμα της προεξόφλησης

Με αιχμή τις τράπεζες και πρώτο «στοίχημα» την Αγροτική (έφτασε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει έως και 25%) επιχειρείται η συνέχεια της προεξόφλησης για διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος».

Σε ισχύ παραμένει η βραχυπρόθεσμη προεξόφληση εξελίξεων, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται πάνω από τις 1.400 και τον FTSE-20 να κινείται προς τις 635 μονάδες.

Η ακραία απόδοση για τη μετοχή της Αγροτικής (στο μέσο της συνεδρίασης έφτασε να ανεβαίνει έως και 25% για να περιορίσει τα κέρδη στο 18%) δείχνει πως κάποιοι επενδυτές προβλέπουν επίσπευση διαδικασιών, τις οποίες μάλιστα εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο επίλυσης του «ελληνικού προβλήματος».

Η μετοχή της ΑΤΕ ενισχύεται στα 0,56 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, στοιχείο που δείχνει ότι αποτελεί το καταρχήν "ποντάρισμα σε αυτή τη φάση". Να σημειωθεί ότι για την Αγροτική, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας τρέχει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και περικοπής κόστους. 

Στο Χ.Α. ο τζίρος διαμορφώνονταν πριν από λίγο στα 69 εκατ. ευρώ. Αναλυτές σχολιάζουν πως η αναστροφή της τάσης, σε πρώτη φάση σαν μία απλή τεχνική κίνηση, είναι αναμενόμενο ότι θα προέρχονταν από τις τράπεζες.

Κάτι, που είχε φανεί από το γύρισμα θέσεων «πώλησης» διορατικών παιχτών της αγοράς Παραγώγων σε θέσεις «αγοράς» από τα μέσα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Ένδειξη, που είχε καταγραφεί και προχθές από το euro2day.gr και είχε επισημανθεί επιπρόσθετα σε χθεσινές αναφορές του δικτύου.

Η Αγροτική είναι η αφορμή, που χρειάζονταν ο κλάδος, η δρομολόγηση, όμως, ενεργειών και κινήσεων στη λογική της διευθέτησης του ελληνικού προβλήματος είναι το αίτιο.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται υπεραντίδραση τραπεζικών μετοχών με τη Eurobank στα 3,57 ευρώ, με την Alpha Bank στα 3,83 ευρώ, την ΕΤΕ στα 5,17 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές καταγράφονται και για Κύπρου, ΤΤ, Πειραιώς, ΜΡΒ.

Στη λογική πάντα του ίδιου πονταρίσματος εντάσσεται και η υπεραπόδοση κατά 4,5% του ΟΠΑΠ προς τα 14,51 ευρώ.

Ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε επόμενη φάση και αυτό αποτυπώνεται στην ήπια κίνησή του στα 7,07 ευρώ.

Υπεραποδίδουν, όμως, η 3E στα 18,50 ευρώ, και αφού τις προηγούμενες 1-2 ημέρες απορροφήθηκε η όποια προσφορά βγήκε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η ΔΕΗ στα 10,80 ευρώ, υψηλότερα ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, που στην αρχή της συνεδρίασης είχαν υποχωρήσει ως 0,8% ενώ ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη τάση για Βιοχάλκο στα 4,03 και για τον Μυτιληναίο στα 5,34 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, κυρίως η άνετη υπέρβαση των 625 μονάδων για τον FTSE-20 ισχυροποιεί, προς ώρας, την τάση και ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη κρίσιμη περιοχή – αντίσταση πέριξ των 650-655 μονάδων.

Πριν από λίγο οι ευρωαγορές έδειχναν… ανακουφισμένες, με τον Dax στη Φραγκφούρτη να σημειώνει άνοδο 0,71% και να οδεύει προς τις 7.550 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v