Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Μεσοπρόθεσμο δεν έπεισε ούτε το ΧΑ

Κίνηση χαμηλότερα για την αγορά, νέα ιστορικά υψηλά για το CDS σήμερα, μετά την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Πρωταγωνιστές στην πτώση οι τράπεζες, έχασαν 10% στην εβδομάδα. Έντονες πιέσεις σε ETE, ATE, Alpha.

Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου στην σημερινή συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι η Χώρα είναι καταχρεωμένη, όπως και οι πολίτες της και ότι παραμένει πρωταρχικό ζητούμενο να πειστούν οι Αγορές ότι το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Μία πρώτη απάντηση έδωσε σήμερα το Χ.Α. με μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τον χαμηλό τζίρο και την έκδηλη επιφυλακτικότητα.

Σε αυτά σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξαν το επερχόμενο τριήμερο, η αδύναμη εικόνα των διεθνών Αγορών και η επόμενη εβδομάδα που θεωρείται σχετικά “ειδικών συνθηκών”, λόγω του επερχόμενου triple witching Ιουνίου.

Επίσης, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Δεκεμβρίου του 2011.

Όμως μία πρώτη απάντηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Κυβέρνησης έδωσε και η Αγορά ομολόγων με το spread του Ελληνικού 10ετούς να εξακοντίζεται υψηλότερα των 1380 μονάδων βάσης, του 2ετούς υψηλότερα των 2455 και το CDS 5ετίας να κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό και υψηλότερα των 1545 μονάδων βάσης.

Και αν η εγχώρια Αγορά έψαχνε να στηριχθεί, έστω στις ανακοινωθείσες αποκρατικοποιήσεις και εδώ βάσει του νέου προγράμματος και όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών που αναμένεται να αποκρατικοποιηθούν στο τρέχον έτος, η “ορατότητα” μειώθηκε σημαντικά.

Ξεκινώντας από τα εισηγμένα Λιμάνια που βάσει του προηγούμενου σχεδίου θα επωλείτο έως και το 75%, η Κυβέρνηση υπαναχώρησε για πολλοστή φορά στις πιέσεις (σιγά μην συνέβαινε το αντίθετο) και έτσι στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται για μεν τον ΟΛΠ πώληση ποσοστού έως 23,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ για τον ΟΛΘ σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού 23,3% των μετοχών του το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην συνέχεια προγραμματίζεται περαιτέρω πώληση μετοχών των Λιμανιών ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε θυγατρικές το πρώτο τρίμηνο του 2012 με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών (!)

Όσον αφορά την ΕΥΑΘ, η Κυβέρνηση σχεδιάζει την μεταβίβαση μειοψηφικού πακέτου 40% της εταιρείας εντός του α΄ τριμήνου του 2011, ενώ περαιτέρω ποσοστό του Δημοσίου αναμένεται να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας με την διάθεση του 34% των μετοχών της έως το τέταρτο τρίμηνο του 2011, αφού πρώτα έχει προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, ως προς την επέκταση της διάρκειάς της, δυνάμει της οποίας ο ΟΠΑΠ προσφέρει παιγνίδια την Ελληνική Αγορά και σε ανάθεση αδείας διενέργειας νέων παιγνίων.

Τέλος και πάντα όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων για το 2011, το Δημόσιο σκοπεύει να πουλήσει το 34% του Ταχ. Ταμιευτηρίου εντός του τέταρτου τριμήνου του 2011, όμως όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον κλάδο εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ο πρώτος διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος δείχνουν εξαιρετικά ισχυρές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Έτσι δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους να μην έχει προχωρήσει ούτε μία πραγματική αποκρατικοποίηση και βέβαια σε αυτήν την περίπτωση τι θα έχει να απαντήσει το οικονομικό επιτελείο στις Αγορές τις οποίες επικαλέστηκε σήμερα;

Απόλυτοι και εξαιρετικά καυστικοί για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που ανήγγειλε η Κυβέρνηση και κατατέθηκε στην Βουλή, δηλώνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, που το θεωρούν καταδικασμένο να έχει την τύχη του Μνημονίου, καθώς αντανακλά την υστερική εμμονή του οικονομικού επιτελείου στην φοροεπιδρομή, την ώρα που όλοι γύρω του φωνάζουν πως η οικονομία και η κοινωνία δε αντέχουν άλλους φόρους.

"Είναι αδιανόητο να προσπαθεί ο Υπουργός των Οικονομικών να καταρτίσει ένα “μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα” επί μήνες και μετά από τόσες αναβολές, να αλλάζει τα μέτρα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με βάση υπολογισμούς που έχουν γίνει στο γόνατο", δηλώνει σημαντικός αριθμός αναλυτών, επισημαίνοντας ότι ο Υπουργός Οικονομίας πιθανότατα δεν έχει αντιληφθεί ότι απευθύνεται σε μία διαλυμένη Κοινωνία και Οικονομία και ότι δεν μπορεί να κυνηγά επ΄ άπειρον τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια.

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρξει ότι αυτό το "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα" μπορεί να πετύχει και το οποίο το έχει συντάξει ένας Υπουργός που σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα έπρεπε να έχει υποβάλλει την παραίτησή του ουκ ολίγες φορές;

Ακόμα πιο ανατριχιαστική η αναφορά του μεσοπρόθεσμου πλαισίου όσον αφορά τις δαπάνες για πληρωμή τόκων που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.002 εκατ. ευρώ ή 7,1% του ΑΕΠ το 2011, σε 16.900 εκατ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ το 2012, σε 20.500 ή 8,7% του ΑΕΠ το 2013, σε 24.400 εκατ. ευρώ ή 10,0% του ΑΕΠ το 2014 και σε 28.000 εκατ. ευρώ ή 11,1% του ΑΕΠ το 2015, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 5,6%, 21,3%, 19,0% και 14,8% αντίστοιχα, ετησίως.

Είναι κρίσιμη στιγμή για την επίλυση του Ελληνικού προβλήματος χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία για την επίλυση της κρίσης πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος των εργασιών επιθεώρησης του ΔΝΤ, που αναμένεται το νωρίτερο στο τέλος του Ιουνίου, ενώ δήλωσε, επίσης, πως είναι απίθανο οποιαδήποτε από τις Χώρες που έχουν ενταχθεί σε μηχανισμό διάσωσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), να αποκτήσουν πρόσβαση στις Αγορές για χρηματοδότηση, πριν από το 2013.

Ο προγραμματισμός για μία καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας τίθεται εν αμφιβόλω μετά και τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ, όπως επισημαίνει άρθρο των Financial Times. Η εφημερίδα εστιάζει σε δύο σημεία από τα όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το ΑΕΠ της χώρας. Το πρώτο είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση, παρά τις προσπάθειες για περαιτέρω σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το δεύτερο και πιο κρίσιμο σημείο όμως, είναι η πορεία των εξαγωγών. "Οι αναλυτές εξεπλάγησαν από το ότι οι εξαγωγές, υπολογισμένες σε σταθερές τιμές, μειώθηκαν κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 12%" αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: "τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών για μία ανάκαμψη της οικονομίας καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές που θα οδηγήσει την Χώρα σε ανάπτυξη μέχρι τα τέλη του 2011".

Από κοντά στις αρνητικές εκτιμήσεις και η Merill Lynch που προχώρησε σήμερα σε σημαντικό “κούρεμα” όσον αφορά τις τιμές – στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται, σύμφωνα με τον οίκο, στην επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και στις αδύναμες προοπτικές. Κατά τη Merrill Lynch, η εξάρτηση από την ΕΚΤ, από όπου τώρα προέρχεται αποκλειστικά η ρευστότητα, είναι πιθανόν να μειωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα. Ο οίκος υπογραμμίζει τις εκροές καταθέσεων, ενώ επισημαίνει την απομόχλευση που είναι σε εξέλιξη. Η τελευταία, υποστηρίζει, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις πρώτες.

Εξάλλου, κατά τον οίκο, οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στα αξιοσημείωτα ημέρας, συνεχίστηκε η ροή προσυμφωνημένων συναλλαγών στην ΕΥΔΑΠ, η χθεσινή “ανθεκτικότητα” που επέδειξαν οι Τραπεζικοί τίτλοι κράτησε μόνο μία συνεδρίαση, “ντεμπουτάρισε” το δικαίωμα της Αγροτικής που έκλεισε στα 0,22 ευρώ (-81,20%) διακινώντας 3341317 τεμ., προσπάθησε να αντιδράσει στην παρατεταμένη πίεση ο τίτλος του Άβακα, ενώ θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια εθεάθησαν να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στην μετοχή του Ελλάκτωρα που κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 2,43 ευρώ (+6,58%).

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που έληξε βρήκε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 6,09% και τον Τραπεζικό με εβδομαδιαίες απώλειες 9,57%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -11,43% και 25,06% αντίστοιχα.

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου ξεχώρισαν οι MIG (+3,39%) και Ελλάκτωρ (+2,19%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο και MPB και απλά θετικό τελικό πρόσημο για την ΔΕΗ. Αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Τιτάνα και Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-4,31%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Εθνική και Alpha Bankκαι του 2% η Eurobank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1279,01 μονάδες (12.16), όμως μετά τις 15.08 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1250,58 (16.41) και έκλεισε τελικά στις 1252,38 μονάδες με απώλειες 0,81%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 74 εκατ. από τα οποία τα 21,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών και 23 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 11,76%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Σκεπτικισμό έφερε στις Αγορές
η ολοκληρωμένη παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την επιπλέον φοροεπιδρομή επί των “γνωστών υπόπτων”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η τελική πρόταση διευθέτησης του Ελληνικού χρέους παραμένει ζητούμενο για τις Αγορές, ενώ υφίσταται η διχογνωμία στο κατά πόσο η εθελουσία επιμήκυνση του χρέους συνιστά “πιστωτικό γεγονός” ή όχι.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανές οι περαιτέρω κερδοσκοπικές κινήσεις των Αγορών στο χρέος και των υπόλοιπων υπερχρεωμένων Κρατών της Ευρωζώνης.

Αν μάλιστα σε συνδυασμό με τα ανωτέρω συνυπολογιστεί και ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά που μόνο αρνητικές προσδοκίες μπορεί να εκθρέψει, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Παρότι τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε το βραχυπρόθεσμο σήμα αγορών διατηρεί κάποιες πιθανότητες αλλαγής του τρόπου διαμόρφωσης ενός τοπικού πυθμένα εφόσον δεν επιστρέψει σε κλείσιμο κάτω από τις 1.250 μονάδες, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο λόγος για τον οποίο ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μια τόσο ρευστή εικόνα ως προς την βραχυπρόθεσμη προβλεπτική εκτίμηση της τάσης του έχει να κάνει με την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα η οποία σε μικρό εύρος βημάτων τιμής παρουσιάζει πλέον μεγάλες αποκλίσεις με μικρό σχετικά όγκο συναλλαγών.

Με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη εβδομάδα θα κληθεί να επιβεβαιώσει ή να ανατρέψει την αργή πλαγιοπτωτική τάση του Δείκτη.

Δυστυχώς, η “καχεκτική” παρουσία του Τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν δημιουργεί αισιοδοξία για αλλαγή του κλίματος, ενώ δεν βοηθά και η διορθωτική εικόνα που εμφανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι διεθνείς Κεφαλαιαγορές.

Άλλωστε, το μίγμα των ειδήσεων, τόσο από τις Η.Π.Α. (όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι) όσο και από την Ευρωζώνη με τα spreads των ομολόγων και τα CDS στις “προβληματικές” Χώρες να φθάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενισχύει την αβεβαιότητα στο επενδυτικό κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι η αναβλητικότητα και η μετάθεση των αποφάσεων για το επόμενο διάστημα δεν αρέσει καθόλου στις αγορές.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο “stress test” των Τραπεζών. Οι διοικήσεις τους προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.



Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v