Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαριές απώλειες με χαμηλό τζίρο

Νέες απώλειες για το ΧΑ με τον FT 25 στην περιοχή των 260 μονάδων. Πτώση μεγαλύτερη του 5% για Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Eurobank. Πιέσεις και σε Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Στήριξη από Coca Cola. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Βαριές απώλειες με χαμηλό τζίρο

Τρίτη συνεχόμενη πτώση στο Χ.Α. καθώς οι αναμενόμενες εξαρχής νέες ρευστοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι πριν από λίγο.

Διόρθωση έως 3,75% για τον Γενικό Δείκτη που πιέστηκε χαμηλότερα των 880 μονάδων (έως τις 871,03 στις 11.30), επίπεδο που είχε αναφερθεί ως σημαντική στήριξη, αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης μέχρι τη ζώνη των 860-850 μονάδων.

Με πωλητές στις τράπεζες, για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, αλλά που πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Νέα σημαντική διόρθωση αλλά με ακόμη χαμηλότερες συναλλαγές απ΄ ό,τι στην χθεσινή συνεδρίαση και πολύ λιγότερες του μέσου όρου που είχε πραγματοποιηθεί στην τελευταία άνοδο της αγοράς.

Στις 11.50 ο τζίρος είχε φθάσει τα 25 εκατ. ευρώ από τα οποία το 49% στις τράπεζες

Σημαντικό μέρος του «έξυπνου χρήματος», που τοποθετήθηκε, διακινδύνευσε και πόνταρε στο ενδεχόμενο συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup, τώρα αποχωρεί. Δεδομένου ότι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τα περισσότερα χαρτοφυλάκια καταγράφουν μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη, ο νέος κύκλος ρευστοποιήσεων θεωρείται απόλυτα αναμενόμενος και σε σημαντικό βαθμό προεξοφλημένος από τους εν δυνάμει αγοραστές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο Χ.Α., που ξεκίνησε να υποχωρεί από τα ψηλά της Τρίτης-Τετάρτης (και την περιοχή των 945 μονάδων), όσοι ενδιαφέρονταν να ξανατοποθετηθούν δεν είχαν λόγους να εκβιάσουν υψηλότερες τιμές.

Απεναντίας δίνεται η δυνατότητα κινήσεων σε τιμές 70-100 μονάδες χαμηλότερα από τα τελευταία υψηλά και 100-150 μονάδες υψηλότερα των τελευταίων χαμηλών. Αναφέρομαι πάντα στην τελευταία κίνηση που για τον Γ.Δ. ξεκίνησε από τις 708 έφθασε έως τις 945 και οπισθοχωρεί με πρώτη σημαντική στήριξη τις 880 μονάδες.

Οπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αφορμές για τη νέα υποχώρηση της αγοράς υπάρχουν ούτως ή άλλως: η συνεχής φοβική αναφορά σε... χρηματοδοτικά κενά, τα νέα σενάρια για... τρίτα πακέτα δανεισμού κ.λπ. έχουν ανατρέψει τους όρους του παιχνιδιού. Αλλωστε η προεξόφληση της συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup ολοκληρώθηκε την Τρίτη, δηλαδή με την ανακοίνωση της είδησης (θυμίζοντας πως είχε μεσολαβήσει η αργία της Καθ. Δευτέρας).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για ακόμη μία φορά η αγορά τρέχει με την προσδοκία της επίτευξης ενός στόχου και διορθώνει από την ημέρα που γίνεται είδηση.

Οι τράπεζες παραμένουν κλειδί της τάσης, με τον κλαδικό δείκτη σημαντικά χαμηλότερα προς τις 765 μονάδες με αφορμή και τις εντεινόμενες ανησυχίες λόγω (και) των πολιτικών εξελίξεων.

Η Έλενα Λάσκαρη αναφέρεται στις 3 επιλογές για την κάλυψη του «κενού» , ενώ η Ρούλα Σαλούρου εξηγεί γιατί τα ταμεία γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση για επένδυση των διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος.

Εύλογες συνεπώς οι νέες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με νέες σημαντικές απώλειες για τις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών την ώρα που σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο γίνονται συστάσεις προς τις τράπεζες (για κόκκινα δάνεια, ρυθμίσεις κ.λπ.).

Εως το 1,38 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που πλέον χάνει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων κερδών της ανοδικής αντίδρασης, με τους πωλητές πιο επιθετικούς μετά την απώλεια του 1,40 ευρώ.

Παρ΄ όλα αυτά και σε αυτά τα επίπεδα για τη μετοχή της ΕΤΕ καταγράφεται συνολική απόδοση 24,11% για το μήνα Φεβρουάριο.

Επιθετικότερες οι κινήσεις των πωλητών, μετά τις 11.45, σε τράπεζες αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων να κλειδώσουν όπου έχουν τις θετικές αποδόσεις τους.

Κάτι που είναι σε απόλυτη γνώση των αγοραστών οι οποίοι έχουν οπισθοχωρήσει έως τις 870 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα επιχειρηθεί να γίνουν αγορές σε ανώτερες τιμές, εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής το οποίο από εχθές σημείωνε στο Εuro2day.gr ότι οι παίκτες έχουν κάθε λόγο να ξεκινήσουν τον Μάρτιο από όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Τακτική που δικαιολογείται από τις εξελίξεις, το βαρύ πολιτικό σκηνικό, το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού, τις πιέσεις στις τράπεζες.

Προφανώς η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ωστόσο σε πολλά χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο -για πολλοστή φορά- η εξεύρεση μίας λύσης την ύστατη στιγμή. Άλλωστε στην αγορά συζητιούνται τα νέα σενάρια για ένα νέο-τρίτο πακέτο «βοήθειας» το οποίο θα συρθεί να υπογράψει η ελληνική πλευρά.

Όμως όλη αυτή η εικοτολογία των τελευταίων ημερών δικαιολογημένα κάνει πίσω τους αγοραστές και δίνει σαφές προβάδισμα στους πωλητές.

Η επιδείνωση της κατάστασης εκτός από την αγορά μετοχών, αποτυπώνεται εκ νέου στα ομόλογα όπου η απόδοση των κρατικών τίτλων έχει τσιμπήσει σημαντικά από την Τρίτη.

Ρευστοποιήσεις στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με τους πωλητές έως τα 8,60 ευρώ στη μετοχή του Οργανισμού με δεύτερη στήριξη πέριξ των 8,50 ευρώ.

Εως τα 8,26 ευρώ οι πωλήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ που δεν θα πρέπει να χάσει σήμερα σε κλείσιμο τα 8,20 ευρώ, ενώ ως τα 6,88 κινούνται οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ.

Υπερισχύουν από την αρχή της συνεδρίασης οι πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 , με εξαίρεση τη δεικτοβαρή CC/HBC (στα 15,89 ευρώ) με αυξημένες συναλλαγές.

Απόδοση καλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη παρουσίαζαν (στις 11.58) οι μετοχές των Viohalco (-0,28% στα 3,98 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (-1,05 % στα 9,40 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (-2,07% στα 22,26 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (-0,43% στα 6,92 ευρώ), ΕΛ.ΠΕ. (-1,45% στα 4,40 ευρώ), Grivalia με απώλειες 2,05% στα 8,58 ευρώ.

Η ταχύτητα ροής στις συναλλαγές δεν είχε αυξηθεί δείγμα πως οι πράξεις (πωλήσεις/αγορές) δεν έχουν επιταχυνθεί.

Ενδεικτικά λίγο μετά τις 12.00 ο συνολικός τζίρος είχε φθάσει στα 27,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v