Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιδιωτικό management στα δημόσια νοσοκομεία της Πορτογαλίας!

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε -μεταξύ άλλων- παρουσίαση του μοντέλου της Πορτογαλίας.

Εκεί λοιπόν, η υπεύθυνη της κρατικής εταιρείας που διαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην υγεία πρότεινε τις συμπράξεις ΣΔΙΤ με ανάθεση του management των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Με βάση την πρόταση, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να έχουν δημόσιο χαρακτήρα αλλά κάτω από ιδιωτικό management.

Στην Ελλάδα βεβαίως τέτοιους «νεωτερισμούς» τους αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι!

Ποιος θα πάει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπ. Υποδομών

Μέσα σε δύο χρόνια έχουν παραιτηθεί δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υποδομών. Τελευταίο κρούσμα ήταν η γενική γραμματέας Μεταφορών Πέτη Πέρκα, η οποία τοποθετήθηκε πάντως στη γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας.

Κατά σύμπτωση, μέσα σε δύο χρόνια έχουν παραιτηθεί δύο γενικοί γραμματείς δημόσιας περιουσίας και η κα Πέρκα είναι η τρίτη που κάθεται στην ίδια καρέκλα.

Πιο δύσκολη είναι, όμως, σύμφωνα με την αγορά, η θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υποδομών. Ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα για τη θέση που χήρεψε, μεταξύ των οποίων και του πρώην στελέχους του ΟΣΕ (επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη) Γ. Τσουκαλά.

Εννέα μέρες προθεσμία για CFO στο υπερταμείο

Μέχρι τις 20 Μαρτίου έχουν προθεσμία αποστολής βιογραφικών στην εταιρεία συμβούλων Stanton Chase International όσοι επιθυμούν να αναλάβουν τη θέση του οικονομικού διευθυντή (CFO) στο υπερταμείο κρατικής περιουσίας, τη γνωστή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΠ ΑΕ).

Το ενδιαφέρον είναι πως η προκήρυξη δημοσιεύθηκε το Σάββατο, με προθεσμία εννέα ημερών.

Η θέση είναι απαιτητική, αφού στην ουσία ο manager που θα επιλεγεί, θα έχει την οικονομική διεύθυνση του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου που θα ελέγχει σειρά ΔΕΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και χιλιάδες ακίνητα.

Η συμφωνία της Αττικής για τα NPLs και η προετοιμασία της Credicom

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Την Qualco ακούμε ότι προσέλαβε η Τράπεζα Αττικής, ως master servicer για το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που θα παραμείνουν υπό τη διαχείριση της τράπεζας, μετά την ενδεχόμενη ανάθεση διαχείρισης στην Balbec Capital του χαρτοφυλακίου 1,045 δισ. ευρώ.

Η Qualco θα προσφέρει στην Αττικής τεχνολογική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Κίνηση που σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση, τους τελευταίους μήνες, στρατηγικής διαχείρισης καθυστερήσεων εκ μέρους της Αττικής αναμένεται να βελτιώσει τον αριθμό, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ρυθμίσεων.

Οι e-πλειστηριασμοί και τα κέρδη από δημόσιες συμβάσεις

Ευχάριστη και διδακτική ήταν η είδηση που προήλθε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, σχετικά με την πολύ μεγάλη έκπτωση που εξασφάλισε για την αγορά 60.000 αθλητικών φανελών για λογαριασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η αρχική δαπάνη για την προμήθεια αυτή είχε υπολογιστεί στις 366.000 ευρώ, ωστόσο μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, το τίμημα που χρειάστηκε να καταβληθεί, περιορίστηκε στις 208.000 ευρώ.

Δηλαδή «περίσσεψαν» 158.000 ευρώ...