Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η πρώτη κατοικία, τα κόκκινα δάνεια και η κυπριακή φόρμουλα

Εντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σχεδιασμός νέου κρατικού φορέα στην Κύπρο, ο οποίος θα αναλάβει τα δάνεια πρώτης κατοικίας όσων πολιτών ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» και θα επιδοτεί με κρατικό χρήμα τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (π.χ. μεγάλα κουρέματα υπολοίπων και δραστικές επιμηκύνσεις λήξεων).

Η συλλογιστική του εγχειρήματος είναι απλή: Ο κρατικός προϋπολογισμός θα συμβάλει -προς όφελος προφανώς και των τραπεζών-, προκειμένου να στηρίξει τους πλέον αδύναμους οικονομικά πολίτες της χώρας.

Φουρτούνες στο Πεκίνο, πονοκέφαλοι στην... Αθήνα

Η εμφάνιση μιας άγνωστης κινεζικής εταιρείας ακινήτων, της Rongfeng Holdings, ως υποψήφιας για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θύμισε στη στήλη όσα έλεγε προ ημερών παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Πεκίνο.

Όπως εξηγούσε, οι εταιρείες που περνούν από τα υπουργικά γραφεία αλλάζουν ανάλογα με τις ισορροπίες στην κομματική ιεραρχία του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.

Εφερνε ως παράδειγμα τη Fosun, η οποία μπήκε δυναμικά στα ελληνικά πράγματα μέσω της συνεργασίας με τη Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

ΕΤΕ: Το πιθανό «ναυάγιο» για Εθνική Ασφαλιστική και το stress test

Πιθανή αποτυχία του σχήματος Exin να βρει τα 718,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έχει επίδραση στην Εθνική Τράπεζα, ενόψει του stress test.

Μπορεί οι ασφαλιστικές εργασίες να μη «στρεσάρονται», αλλά το σταθμισμένο ενεργητικό της Εθνικής Ασφαλιστικής στις 31.12.2017 θα συνυπολογισθεί στην άσκηση.

Αν το deal ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου ή και λίγο αργότερα, στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης, που ακολουθεί το stress test, το άμεσο και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος της Εθνικής θα υπολογισθεί. Μιλάμε για όφελος της τάξης των 110 μονάδων βάσης στα εποπτικά κεφάλαια, το οποίο χάνεται στην πιθανή, πλέον, περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος.

Το ΤΑΙΠΕΔ, οι εκκαθαρίσεις και ο... ευεργετηθείς αχάριστος

Δύσκολες ημέρες μαθαίνουμε πως περνάει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρά το γεγονός πως εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός και έχει αντέξει την τελευταία διετία απανωτά κύματα εκκαθαρίσεων, εσχάτως η διαμάχη έχει ενταθεί.

Το πρόβλημα είναι πως ο αντίπαλος αυτή τη φορά έχει αγριέψει και δεν βρίσκεται εντός του Ταμείου.

Βρίσκεται σε υπουργικό γραφείο και υπενθυμίζει πως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου», το ρητό που λέγεται πως είχε κορνιζάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου! 

Τα τέσσερα καυτά ερωτήματα για Εθνική Ασφαλιστική

Πολλά έχουν λεχθεί για την εξέλιξη που έχει λάβει η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ωστόσο αναπάντητα παραμένουν τέσσερα καυτά ερωτήματα.

Πρώτον, ακόμη και σε έναν μικροεπιχειρηματία που διεκδικεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού να λειτουργήσει μια καφετέρια, είναι υποχρεωτική η κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου μιλάμε για ένα ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ, έχουν ζητηθεί (και φυσικά έχουν δοθεί;) εγγυητικές επιστολές από τους προσφοροδότες; Και αν ναι, ποιου ποσού;