Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2006

Ο μεγάλος αντίπαλος της Credit Agricole

Διάφορα σενάρια, εικασίες και πληροφορίες καταγράφουν αυτό το διάστημα οι πένες των δημοσιογράφων σε σχέση με τους πιθανούς αντιπάλους της Credit Agricole στη δημόσια προσφορά της στην Εμπορική.

Μπήκαμε κι εμείς στο χορό, γράψαμε περί Κύπρου, και μερικώς επιβεβαιωθήκαμε ήδη. Μένει βέβαια το... υπόλοιπο.

Ουδείς όμως έχει ασχοληθεί ως τώρα με τον... βασικότερο αντίπαλο της C.A. Την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Εμπορικής και την κατάσταση στις αγορές.

Με απλά λόγια, αν η τιμή παραμένει αισθητά πάνω από το επίπεδο της δημόσιας προσφοράς και οι αγορές πηγαίνουν καλά, ουδείς μέτοχος θα έχει λόγο να δώσει τα χαρτιά του σε χαμηλότερη τιμή, ενώ τόσο το Δημόσιο όσο και τα Ταμεία δύσκολα θα κάνουν κίνηση να δώσουν τα δικά τους χαρτιά με αυτές τις συνθήκες.

Υπό αυτή την έννοια, η όλη ”σπέκουλα” που δικαίως ή αδίκως δημιουργείται γύρω από αυτό το θέμα, από μόνη της δυσχεραίνει την προσφορά της C.A.

Ένα ακόμη στοιχείο αφορά στο ποσοστό της Εμπορικής που είναι ”παρκαρισμένο” σε μεγάλα Ταμεία, στο Δημόσιο, στο ολλανδικό fund, αλλά και στην ίδια τη C.A.

Αθροιστικά, τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το…60% των μετοχών, ενώ στην πράξη το ποσοστό είναι ίσως σημαντικά μεγαλύτερο!

Όπως δε φαίνεται και από τις ημερήσιες συναλλαγές, η μετοχή της Εμπορικής μπορεί να επηρεαστεί, να το πούμε… κομψά, να ”στηριχθεί” από έναν ισχυρό παίκτη, με περίπου 50-100.000 τεμάχια μέσα σε μια συνεδρίαση.

Αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν έντονα πτωτικές τάσεις στις αγορές.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άδοξης λήξης της δημόσιας προσφοράς, ακόμη κι αν δεν εμφανιστεί τελικά ”αντίπαλος”, εφόσον η τιμή είναι αισθητά υψηλότερα και δεν βελτιωθεί το τίμημα.

Αυτό βέβαια το γνωρίζει και η διοίκηση της Credit Agricole, οπότε υποψιαζόμαστε ότι θα το έχουν συμπεριλάβει στη στρατηγική τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v