Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2013

Τα τρία «ελληνόπουλα» και η μάχη για τα 28 ακίνητα

Τα τρία «ελληνόπουλα» και η μάχη για τα 28 ακίνητα

Μόνο τρεις όμιλοι, με ελληνικές ρίζες, αλλά διεθνείς επενδυτές, κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου.

Παρά το ζωηρό αρχικό ενδιαφέρον από αμερικανικά κυρίως funds, στην τελική ευθεία έφτασαν μόνο η Πανγαία (η θυγατρική της Εθνικής που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε fund του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπ. Στάινμετζ), η Eurobank Properties (που ελέγχεται από την καναδική Fairfax του μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα) και η Dolphin Capital REIT που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Μίλτου Καμπουρίδη, αλλά μεγάλο ποσοστό ελέγχει η αμερικανική Third Point του Νταν Λόεμπ.

Τα ακίνητα είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, των 14 κτιρίων το καθένα, και οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορές για ένα από τα δύο πακέτα ή και για το σύνολο των 28 κτιρίων. Το δημόσιο έχει δεσμευτεί πως για τα επόμενα 20 – 25 χρόνια θα πληρώνει ενοίκιο, ύψους περί τα 30.000.000 ευρώ, για τα κτίρια στους επενδυτές που θα τα αγοράσουν.

Στα κτίρια περιλαμβάνονται τα κτίρια του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, κ.λπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v