Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2013

H ώρα της οικονομίας και οι πικρές αλήθειες

H ώρα της οικονομίας και οι πικρές αλήθειες

Διπλωματικά, αλλά με σαφή τρόπο, η αγορά εξέφρασε στο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τις επιφυλάξεις της για το πόσο ορατή είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κάποιες από αυτές τις επισημάνεις κρύβουν, δε, πικρές αλήθειες που η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει να ξεχάσει, προτάσσοντας το καλό κλίμα που δημιουργεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για παράδειγμα, ο Μ. Mrsnik, director Sovereign & International Public Finance Ratings της Standard & Poor's, εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι σταδιακή.

Αφενός γιατί βλέπει αργά δείγματα στην εισροή επενδύσεων, αφετέρου επειδή η εγχώρια κατανάλωση θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διέπεται από περιορισμούς ως προς τις νέες χορηγήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Κ. Μητρόπουλος.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της PwC και πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι το κενό εμπιστοσύνης που αποτυπώνει η διαφορά στα spreads ελληνικών κρατικών ομολόγων με τα γερμανικά ή τα γαλλικά καθιστά πιο δύσκολη την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και για να κλείσει απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του κράτους

Ο κ. Γ. Σιώτης, Senior Economic Advisor, της ομάδας task force, σημείωσε ότι απαιτείται χρόνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, πόσο μάλλον σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το περιβάλλον για τις μεταρρυθμίσεις είναι το πιο εχθρικό στη μεταπολεμική Ευρώπη!

Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τα επόμενα δύο χρόνια οι στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις.

Η επικέντρωση, δηλαδή, των πόρων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας όπως οι υποδομές και ο τουρισμός.

Η παραπάνω συνταγή θα βοηθούσε στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2014, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων από το 2015 και έπειτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v