Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2015

Το lobbying και η σύγκλιση απόψεων για την έκδοση CoCos

Το lobbying και η σύγκλιση απόψεων για την έκδοση CoCos

Στην Αθήνα βρέθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της ομάδας βασικών επενδυτών της Eurobank (Fairfax, Ross) και είχαν επαφές τόσο με υπουργούς της κυβέρνησης όσο και με την ηγεσία της ΤτΕ με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι της ομάδας βασικών επενδυτών της Eurobank διατύπωσαν την πρόθεση να εξασκήσουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν, στο ενδεχόμενο διαχειρίσιμων κεφαλαιακών αναγκών που θα καλυφθούν από τους ιδιώτες μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Προκειμένου, δε, οι κεφαλαιακές ανάγκες να βγουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα έριξαν στο τραπέζι την ιδέα έκδοσης Contingent Convertible bonds, ομολογιών, δηλαδή, που μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές υπό ειδικές προϋποθέσεις.

Όπως πληροφορείται η στήλη, το σκεπτικό της πρότασής τους ήταν το εξής: Να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να καλύψουν τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες που θα αποκαθιστούν τον δείκτη Core Tier I στα ελάχιστα επίπεδα που απαιτεί ο επόπτης. Και να δημιουργηθεί, μέσω έκδοσης CoCos που θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, ένα συμπληρωματικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Όπως έγραψε το Euro2day, η έκδοση CoCos θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό εργαλείο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Το αν θα γίνει και το πώς θα γίνει, θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους της ανακεφαλαιοποίησης που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) ξεκινά σήμερα, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία.

Ως εκ τούτου, σε επίπεδο στόχευσης παρουσιάζεται σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και ξένων επενδυτών. Μένει να φανεί αν το lobbying στα ξένα κέντρα αποφάσεων καταστήσει τη λύση των CoCos εφικτή.

Υ.Γ: Το ακούσαμε από κυβερνητικούς κύκλους αλλά το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη. Λέγεται ότι οι ξένοι επενδυτές ζήτησαν πρακτικά το εξής:

Να καλυφθούν από ιδιώτες τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων και διαγραφών, με βάση τα αποτελέσματα του AQR, και από το ΤΧΣ (μέσω CoCos) το σκέλος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v