Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2018

Oι αποφάσεις ΕΤΕ για Exin και η «γυριστή» του SSM στους Ιταλούς

Oι αποφάσεις ΕΤΕ για Exin και η «γυριστή» του SSM στους Ιταλούς

ΕΤΕ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Το σημερινό Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να αποφασίσει υπό ποιους όρους θα συνεχισθεί ο διαγωνισμός πώλησης ποσοστού 75% με 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκης και Π. Μυλωνάς, CEO και αναπληρωτής CEO, αντίστοιχα, της τράπεζας, συναντήθηκαν με τον Matt Fairfield της Exin, παρουσία των συμβούλων πώλησης, δεν έλαβαν όμως, για άλλη μια φορά, στοιχεία κεφαλαιακών δεσμεύσεων.

Η Exin δεσμεύτηκε ότι ως αργά χθες το βράδυ θα προσκόμιζε τα στοιχεία, κύκλοι της Εθνικής, όμως, εμφανίζονταν απαισιόδοξοι για το πώς μπορεί να… σωθεί η παρτίδα στο παρά ένα, όταν πέρασαν άπραγοι εννέα μήνες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το πλέον πιθανό σενάριο είναι το Δ.Σ. της Εθνικής να άρει την αποκλειστικότητα της Exin και να απευθυνθεί στη Fosun, ως τον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή.

 

SSM: «Μανιάτικο» φαίνεται ότι το κράταγε στους Ιταλούς o SSM για τις πολιτικές παρεμβάσεις που άσκησαν σε Κομισιόν και οι οποίες οδήγησαν σε… σκόντο στην οδηγία σχηματισμού προβλέψεων για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει.

Αρκετές -ιταλικές- τράπεζες βρέθηκαν στον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε ο SSM, να έχουν σχηματίσει πολύ υψηλές προβλέψεις για αναμενόμενες ζημίες, οι οποίες, όμως, αφορούσαν σε υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Υπήρξαν, επομένως, αποχρώσες ενδείξεις ότι για τα παραπάνω δάνεια κακώς οι προβλέψεις σχηματίστηκαν με το πλαίσιο του IFRS 9 και έπρεπε να σχηματιστούν με το IFRS 39 και επομένως να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα.

Μαζί με τους Ιταλούς όμως παίρνει η μπόρα και άλλες τράπεζες, όπως ελληνικές, κυπριακές και ισπανικές, που επίσης σχημάτισαν υψηλές -όχι όσο οι Ιταλοί- προβλέψεις στο λεγόμενο «stage 3».

Ο SSM παρέπεμψε το θέμα στη European Banking Authority (EBA), που ξεκίνησε τη διαδικασία για να τσεκάρει την ορθότητα των πρακτικών τις οποίες ακολούθησαν οι τράπεζες και επικύρωσαν οι ορκωτοί.

Οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να έχουν σχηματίσει προβλέψεις 1,8 δισ. με το IFRS 9 για δάνεια που κατατάσσονται στην κατηγορία 3 (stage 3).

Οι ορκωτοί που υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις, επισκοπώντας τις εκτιμήσεις για το IFRS 9, περιμένουν να δουν πώς θα τοποθετηθεί η EBA.

Από αυτό θα καταλάβουν το βάθος και την ουρά του ζητήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v