Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2003

Θα γίνει… ”ντέρμπι” η προσφορά της Vodafone;

Άρχισε ήδη η εκτενής μελέτη της προσφοράς που υπέβαλε η ”μητέρα” Vodafone για την ελληνική θυγατρική της, από τους ελληνικούς και τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Κι αν οι ελληνικές χρηματιστηριακές δείχνουν να θεωρούν λίγο πολύ δεδομένη την επιτυχία της δημόσιας προσφοράς και ”δίκαιη” την τιμή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ξένους οίκους.

Αυτό προκύπτει από τα χθεσινά σχόλια τόσο της Lehman Brothers, που φέρεται να θεωρεί πιθανή μια αποτυχία της προσφοράς, όσο και της UBS, που δεν ενθαρρύνει τους πελάτες της να την αποδεχτούν, αναγνωρίζοντας όμως και τον κίνδυνο να μείνουν με τις μετοχές στο… χέρι.

Ο Χαμαιλέων έκανε μια πρώτη προσέγγιση των αντίστοιχων περιπτώσεων εξαγοράς ”μειοψηφιών” στο εξωτερικό και οφείλει να ομολογήσει ότι και στις τρεις περιπτώσεις (Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία) που εξέτασε, ”νικητής” ήταν ο βρετανικός κολοσσός.

Παρότι σε όλες τις περιπτώσεις η τιμή προσφοράς θεωρήθηκε χαμηλή -στην Ολλανδία μάλιστα υπήρξε επ’ αυτού και επίσημη τοποθέτηση της… διοίκησης της εκεί θυγατρικής- σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε η τιμή προσφοράς!!!

Tα ποσοστά που κατείχε στην αρχή εκείνων των διαδικασιών η ”μαμά” Vodafone δεν ήταν και πολύ διαφορετικά από αυτά που κατέχει τώρα στην ελληνική θυγατρική της (περίπου 74,8%).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Ολλανδίας, η ”μαμά” έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αποκτούσε το ποσοστό που ήθελε, θα απέσυρε την προσφορά της και το… αντάρτικο κόπασε, αφού η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή για να πιέσει την τιμή της μετοχής.

Πιθανώς διότι οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν μπορούσαν γενικώς να περηφανευτούν για την ”εμπορευσιμότητα” των μετοχών τους.

Στην ελληνική περίπτωση, πάντως, δεν αποκλείεται τα πράγματα να εξελιχθούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει και το γεγονός ότι η πρόταση της ”μαμάς” θα ισχύσει ανεξαρτήτως του ποσοστού των επενδυτών μειοψηφίας που θα ανταποκριθούν.

Όπως επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ”προτείνουσα” ΔΕΝ έχει δεσμευτεί ότι ΔΕΝ θα ανεβάσει την τιμή που προσφέρει, όπως για παράδειγμα έπραξε η Philip Morris στην εξαιρετικά πρόσφατη περίπτωση της Παπαστράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v