Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2010

ΕΤΕ: Η «γλυκιά δικαίωση» Αράπογλου

ΕΤΕ: Η «γλυκιά δικαίωση» Αράπογλου
Αφορμή για το σχόλιο που διαβάζετε στάθηκαν δύο γεγονότα: Πρώτον, η πρόσφατη είδηση για επέκταση της Finansbank στην Τουρκία, μέσω της δημιουργίας 75 νέων καταστημάτων, με απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ.

Και δεύτερον, η επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός στην (ταλαίπωρη πλέον) Ελλάδα, συνοδευόμενος από πλειάδα στελεχών και επιχειρηματιών.

Έτσι, θυμηθήκαμε κάποιες «λαμπρές» στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, όταν σχεδόν σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ «έπνεε τα μένεα» εναντίον του Τάκη Αράπογλου, για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank.

Και τι δεν είχε πει τότε η αξιωματική αντιπολίτευση για την εξαγορά, και τι δεν είχε «σούρει» στον ίδιο τον Αράπογλου... Μέχρι για εθνική προδοσία τον κατηγόρησαν.

Ύστερα από απόφαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, η τότε υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Φλωρίδης είχαν στείλει το θέμα στον εισαγγελέα(!), ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Επίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν μιλήσει για παραπλάνηση: «Για πρωτοφανή παραπλάνηση της Βουλής των Ελλήνων κατηγορούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε ανοικτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή», έγραφε ο Τύπος.

Να θυμίσουμε τις ερωτήσεις που κατέθετε επί του θέματος ο αξιότιμος κ. Βερελής; Και τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο τότε… «σκανδαλοκυνηγός» κ. Καρχιμάκης;

Η κριτική όμως δεν εξαντλήθηκε εκεί. Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν και για την απόφαση Αράπογλου να πραγματοποιήσει τη (σωτήρια όπως αποδείχτηκε!) αύξηση κεφαλαίων της ΕΤΕ, μέσα στο 2009.

Τότε, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σας… θυμίζει κάτι το όνομα;) κατηγόρησε τη διοίκηση της Εθνικής ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκει «να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τον δημόσιο και εθνικό χαρακτήρα της μετοχικής βάσης της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, αυξάνοντας τους κινδύνους και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλων κλυδωνισμών».

Επίσης (σ.σ. αντιγράφουμε από «ΤΑ ΝΕΑ» της περιόδου) ότι προσπαθεί «να πετάξει έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας» και παράλληλα «να αποφύγει κάθε κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο, με την ανάκληση των προνομιούχων μετοχών που έχει πρόσφατα αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των τραπεζών».

Βεβαίως, ΤΙΠΟΤΕ απ' όλα αυτά δεν συνέβη.

Αλλά και ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (και… υπουργός Οικονομικών σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουμε) πρόσθετε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση «ρίχνει το μπαλάκι» στα ασφαλιστικά ταμεία και συμπλέει με την επιθυμία της τράπεζας να «πετάξει» τον ιδιότυπο, δημόσιο χαρακτήρα της.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι προς τιμήν του Απόστολου Ταμβακάκη, νυν CEO της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και του προέδρου κ. Ράπανου, ότι εξαρχής, αφότου ανέλαβαν, δεν προσπάθησαν να μειώσουν ούτε στο ελάχιστο το έργο του προκατόχου τους.

Ευτυχώς, διότι η σημερινή συγκυρία απέδειξε ότι τόσο η εξαγορά της Finansbank όσο και η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ ήταν ορθές αποφάσεις και συνιστά την πιο γλυκιά δικαίωση του Τάκη Αράπογλου απέναντι στους τότε επικριτές του.

Μήπως έστω και τώρα κάποιοι πολιτικοί (που παραμένουν εν ενεργεία) οφείλουν μια συγγνώμη;

Αλλά θα μου πείτε, γνήσια συγγνώμη δεν έχει ακούσει ο ελληνικός λαός από πολιτικούς, θα ακούσει ο Αράπογλου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v