Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2010

Σφηνάκια για MLS, Τιτάν, S&B και οικονομία

Σφηνάκια για MLS, Τιτάν, S&B και οικονομία
MLS: Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων που «γράφουν» υποαξίες από την κατοχή ιδίων μετοχών, η MLS τις ρευστοποίησε με μεγάλο κέρδος.

Συγκεκριμένα, ρευστοποίησε το 1,208% του συνόλου των μετοχών της προς 2,18 ευρώ όταν το είχε αγοράσει προς 0,94… Η κίνηση αυτή οδηγεί σε άνοδο των ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου 185 χιλιάδες ευρώ. Καθόλου άσχημα…


Alpha Bank: Στο -3% αναμένει ότι θα κλείσει το πραγματικό ΑΕΠ (στο +0,8% το ονομαστικό, λόγω πληθωρισμού 3,8%) μέσα στο 2010 η Alpha Bank και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αισιόδοξων οίκων της αγοράς.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ανασχετικό παράγοντα στην πτώση θα αποτελέσουν οι μειωμένες εισαγωγές (λόγω πτωτικής κατανάλωσης) και οι αυξημένες εξαγωγές (λόγω τόνωσης της οικονομίας στις αγορές της Ευρώπης).


S&B: Τους καρπούς του προγράμματος μείωσης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας και της πολιτικής διατήρησης σταθερών τιμών για τα προϊόντα της δρέπει φέτος η S&B.

O όμιλος εμφάνισε ένα «δυνατό» σε πωλήσεις και κέρδη α΄ τρίμηνο και η διοίκησή του αναμένει εξίσου καλή πορεία και για το τρέχον β΄ τρίμηνο.

Οι πωλήσεις μπεντονίτη και δευτερευόντως συλλιπασμάτων χύτευσης αυξήθηκαν σε όγκους πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2008, ενώ στο τρέχον β΄ τρίμηνο η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά τα προϊόντα της πιο ανταγωνιστικά.

Το στοίχημα για την S&B είναι αν το δυνατό σε πωλήσεις α΄ εξάμηνο θα έχει και συνέχεια.

Αν, δηλαδή, η ζήτηση δεν είναι αποτέλεσμα επαναδημιουργίας αποθεμάτων από τους πελάτες της, αλλά οφείλεται στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Το δεύτερο σενάριο δείχνει αυτήν τη στιγμή πιθανότερο. Και σε αυτό το σενάριο η S&B, με το 90% του τζίρου της να πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος, είναι από τις λίγες εισηγμένες στο Χ.Α. που θα ωφεληθούν σημαντικά.

Επιπλέον, χάρη στα μέτρα περικοπής κόστους, που έλαβε πέρυσι, έχει φέτος ετήσιο όφελος 10 εκατ. ευρώ. Με σταθερές τις τιμές πώλησης…

Υ.Γ. Η εταιρία πέρασε ζημία από τη δραστηριότητά της στον βωξίτη ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (αφορά το σύνολο του έτους) από τα αποτελέσματα, ενώ παραδοσιακά ανήγε τέτοιου είδους ζημίες απευθείας στην καθαρή θέση.


ΤΙΤΑΝ: Η μητρική του ομίλου παρά τη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης τσιμέντου στην Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Οι εξαγωγές, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους καυσίμων και πρώτης ύλης, είχαν ως αποτέλεσμα τα EBITDA του α΄ τριμήνου να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το α΄ τρίμηνο του 2009.

Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ η εκεί θυγατρική εμφάνισε ένα από τα χειρότερα τρίμηνά της με ζημίες ήδη από τα EBITDA, λόγω του βαρύ χειμώνα που έπληξε φέτος τις ΝΑ. Πολιτείες και δεν επέτρεψε οικοδομικές εργασίες.

Αντίστοιχη κακή επίδοση εμφάνισαν στις ΗΠΑ και οι τέσσερις κολοσσοί του κλάδου. Η δειλή ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας κάνει τις τσιμεντοβιομηχανίες να εκτιμούν ότι το υπόλοιπο της χρήσης στην αγορά των ΗΠΑ θα είναι ισχυρό.

Το δυνατό χαρτί του ομίλου παραμένει η Αίγυπτος, ενώ τα Βαλκάνια συνεχίζουν να πιέζονται από τη μείωση της ζήτησης. Η νέα μονάδα στην Αλβανία ξεκίνησε τη λειτουργία της εντός του α΄ τριμήνου και δεν συνεισέφερε στα μεγέθη του ομίλου.

Υ.Γ.: Οι ζημίες της αμερικανικής θυγατρικής μείωσαν τον φορολογικό συντελεστή του ομίλου ενισχύοντας τα καθαρά κέρδη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v