Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2010

Το rebalancing και η «κλοπή» σε Τιτάν, ΕΛΠΕ

Το rebalancing και η «κλοπή» σε Τιτάν, ΕΛΠΕ
Συνεδρίαση για γερά στομάχια έδωσε για άλλη μία φορά το rebalancing του Μαΐου.

Ακόμη και η ημιθανής Σοφοκλέους θύμισε χθες κάτι από τα παλιά.

Πρωταγωνιστές της γεμάτης ένταση συνεδρίασης οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και Τιτάν που βγαίνουν από τον MSCI Big Cap και μπαίνουν στον Small Cap.

Οι τιμές των μετοχών έφτασαν να υποχωρούν ως το 9,07% (ΕΛΠΕ) και 9,49% (Τιτάν), για να ανακάμψουν εν συνεχεία και να κλείσουν τη συνεδρίαση ο μεν τίτλος των ΕΛΠΕ στα 6,07 ευρώ με άνοδο 0,17%, ο δε κοινός τίτλος της Τιτάν στα 14,85 ευρώ με άνοδο 2,13%.

Τι συνέβη;

Οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν δεόντως τα λάθη των πωλητών και τους οδήγησαν σε Βατερλό με αξιοσημείωτες ζημίες και κέρδη.

Το μεγάλο λάθος των -δύο- ξένων brokers, που είχαν συγκεντρώσει μεγάλο όγκο πωλήσεων στους δύο τίτλους, ήταν ότι έβγαλαν υψηλές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πόνταραν στο ότι οι εντολές πώλησης που έμεναν να εκτελεστούν στη δημοπρασία ήταν ικανές να διαμορφώσουν τιμή κλεισίματος χαμηλότερη της μεσοσταθμικής.

Τι δεν υπολόγισαν;

Το ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πωλήσεις και στα δύο χαρτιά, και μάλιστα η μία από τις δύο χρηματιστηριακές είχε αρκετές από αυτές, και το ότι πέραν των index funds υπήρχαν αγορές και από Έλληνες!

Οι όγκοι στη δημοπρασία ήταν τελικώς χαμηλοί (μόλις 2,8 εκατ. μετοχές ΕΛΠΕ και 1,6 εκατ. μετοχές Τιτάν), με αποτέλεσμα τις τιμές να τις διαμορφώσουν οι αγοραστές εύκολα.

Και στην ΕΛΠΕ ήταν 18 σεντς υψηλότερη από τη μεσοσταθμική.

Αν, όπως συνηθίζεται, οι brokers είχαν εγγυηθεί στους πελάτες τους ως τιμή πώλησης την τιμή κλεισίματος, έχουν γράψει μόνο στα ΕΛΠΕ ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Υ.Γ.: Να δείτε που η ιστορία θα έχει και… ουρά αν δεν ισοφάρισαν τη ζημία από άλλες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v