Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2011

Σφηνάκια για Εμπορική, Γενική, Τιτάνα και ψάρια..

Σφηνάκια για Εμπορική, Γενική, Τιτάνα και ψάρια..
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ούτε μία ούτε δύο… Τρεις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου διενήργησε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης η θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Ο όμιλος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας 65 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Emporiki Bank Cyprus Ltd. υλοποίησε στις 31/1/2011 αύξηση μετοχικού κατά 25 εκατ. ευρώ και στις 23 Απριλίου άλλη μία 8 εκατ. ευρώ.

Οι δύο αυξήσεις καλύφθηκαν εξ ημισείας από τις Emporiki Venture Capital Developed Markets Ltd. και Emporiki Venture Capital Emerging Markets Ltd.

Τέλος, στις 16 Ιουνίου διενεργήθηκε και τρίτη αύξηση, ύψους, αυτήν τη φορά, 32 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Εμπορική Τράπεζα.

Ελπίζουμε να τρίτωσε το κακό.

ΥΓ.: Στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης η CA κατέβαλε στην Εμπορική άλλα 300 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης. Συνολικά, έχει προκαταβάλει 700 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, δηλαδή, τόσο είναι το ποσοστό της μελλοντικής αύξησης.


ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την περασμένη Παρασκευή, 29/7, η Geniki Bank ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το οικονομικό της ημερολόγιο και θα εκδώσει δελτίο Τύπου με τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου στις 2 Αυγούστου, έναντι της αρχικώς προγραμματισμένης ημερομηνίας 3 Αυγούστου.

Δεν πέρασε ούτε μία εργάσιμη και η Γενική, την 1η Αυγούστου, εξέδωσε νέα ανακοίνωση.

Με αυτήν μας ενημέρωσε ότι θα εκδώσει δελτίο Τύπου αποτελεσμάτων στις 30 Αυγούστου τελικώς.

Οποία σταθερότητα! Το ερώτημα, όμως, είναι προς τι η αλλαγή; Γιατί η Γενική δεν δημοσίευσε μαζί με τη μητρική της, Societe Generale;

Κατέχει η τράπεζα ελληνικά κρατικά ομόλογα που τα ταξινομεί στο χαρτοφυλάκιο Διακράτησης ως τη Λήξη ή στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και επομένως αναμένει την οριστικοποίηση της φόρμουλας για τη λογιστική τους απεικόνιση;

Και αν όχι, γιατί; Συμβαίνει κάτι άλλο;


ΤΙΤΑΝ: Δυσκολεύει η κατάσταση για τον όμιλο καθώς στα προβλήματα βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα και χαμηλής ζήτησης τσιμέντου στις ΗΠΑ προστέθηκε και η αναταραχή στις αγορές της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι εξαγωγές που είχαν προγραμματιστεί από Ελλάδα σε αγορές της Β. Αφρικής δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν, ενώ, για πρώτη φορά στην Ιστορία του, πτώση σε όγκο πωλήσεων (5%) εμφάνισε και ο τομέας της Αιγύπτου.

Έτσι, η μοναδική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται η Τιτάν και εμφανίζει υψηλή ζήτηση τσιμέντου, είναι αυτή της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα η πτώση της ζήτησης από τα υψηλά της διετίας 2006-07 έχει φθάσει στο 65%(!), ενώ στην Αμερική δεν διαφαίνεται πιθανότητα άμεσης ανάκαμψης.

Τα αποτελέσματα, δε, του α΄ εξαμήνου έχουν διασωθεί από την εγγραφή μη επαναλαμβανόμενων εσόδων στην Αίγυπτο, στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο όμιλος ενέγραψε απαίτηση επιστροφής 25 εκατ. ευρώ από καταβληθείσα στην Αίγυπτο εισφορά κατανάλωσης αργίλου. Εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί ήδη, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ αποτελούν λογιστική εγγραφή.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου είχε έσοδα περίπου 35 εκατ. ευρώ από πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.

Από την άλλη, βέβαια, η υποτίμηση της αιγυπτιακής και της τουρκικής λίρας καθώς και του δολαρίου έναντι του ευρώ οδήγησαν σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, που περιόρισαν τα κέρδη του ομίλου κατά 20,3 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, η CITIGROUP προβλέπει πως μέσα στην τριετία 2011 - 2014 ο όμιλος θα έχει θετικό cash flow από 130 - 160 εκατ. ευρώ το έτος (πέρα από τη διανομή μερισμάτων).

Πώς μεταφράζεται αυτό: ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια από 45,8% το 2010 θα πέσει μόλις στο 17,4% το 2013!

ΨΑΡΙΑ: Μετά τις αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους στον Νηρέα, είδαμε το ίδιο story να επαναλαμβάνεται και στα Ιχθυοτροφεία Σελόντα.

Και όλα αυτά όταν ο Γεωργιανός έχει ανεβάσει ήδη το κοντέρ.

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v