Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 29 2012

Ιδιωτικοποιήσεις στον… Πύργο το Λευκό!

Ιδιωτικοποιήσεις στον… Πύργο το Λευκό!
Μία από τις λίγες κατηγορίες εισηγμένων που αναμένεται να ευνοηθούν από το νέο μνημόνιο -θεωρητικά και πάλι, γιατί στην πράξη τα πράγματα ενδέχεται να αποδειχτούν πιο σύνθετα- είναι και αυτή των εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των λεγόμενων κρατικόχαρτων:

Πρώτον, γιατί θα δουν το μισθολογικό τους κόστος να περιορίζεται και, δεύτερον, επειδή η μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίησή τους τώρα αποκτά μεγαλύτερες πιθανότητες επέλευσης.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η συμπεριφορά τους στο ταμπλό τον τελευταίο μήνα. Έτσι, με βάση το κλείσιμο της 24ης Φεβρουαρίου, σε περίπου έναν μήνα ο ΟΛΘ είχε κερδίσει 20,59%, ο ΟΛΠ 13,6%, η ΕΥΔΑΠ 14%, η ΕΥΑΘ 15,8%,  ενώ μόνο η ΔΕΗ  και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέγραψαν μικρές απώλειες 0,2% και 4,4%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που σημείωσαν, πολλοί αναλυτές βλέπουν νέα σαφή περιθώρια ανόδου, υπό την προϋπόθεση πως η γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της χώρας θα αμβλυνθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Και ενδεικτικά αναφέρονται στις δύο εισηγμένες της Θεσσαλονίκης.

Ο ΟΛΘ με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κοντά στα 115 εκατ. ευρώ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και διέθετε ταμείο 67,5 εκατ. ευρώ! Άρα, αν από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση αφαιρέσουμε το ταμείο, μας μένουν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Και έναντι αυτής της αποτίμησης, ο ΟΛΘ παρουσίασε λειτουργικά κέρδη (προ φόρων και τόκων) 8,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του έτους (προφανώς το νούμερο θα είναι μεγαλύτερο σε ετήσια βάση).

Και όλα αυτά χωρίς να συνεκτιμηθεί η νέα, αναμενόμενη μείωση του κόστους εργασίας από το 2012 και μετά…

Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται γύρω στα 132,8 εκατ. ευρώ και αν από αυτήν αφαιρέσουμε το καθαρό της ταμείο (διαθέσιμα μείον τραπεζικός δανεισμός) τότε μειώνεται γύρω στα 115 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα 115 εκατ. αντιστοιχούν λειτουργικά κέρδη εννεαμήνου 2011 (EBIT) 17 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης θα είναι μεγαλύτερο για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς.

Και πάλι χωρίς να συνεκτιμηθεί η μείωση του κόστους μισθοδοσίας από το 2012 και μετά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v