Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2005

Alpha Βank: Οι αλλαγές ”τίτλων” και η... ουσία!!!

Για κάποιους λόγους, ορισμένοι κύκλοι εμφανίζονται να συνδέουν την αλλαγή ”τίτλων” που πρόκειται να γίνει στην Alpha Bank με μια υποτιθέμενη ”αποστασιοποίηση” της ηγετικής φυσιογνωμίας της τράπεζας, δηλαδή του κ. Γιάννη Κωστόπουλου, καθώς ο κ. Ματζούνης θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία κατέχει σήμερα ο κ. Κωστόπουλος μαζί με τη θέση του προέδρου.

Ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω διαβεβαιώνουν ότι τίποτα τέτοιο δεν σηματοδοτεί η συγκεκριμένη κίνηση. Εκ των πραγμάτων ο κ. Ματζούνης είναι ήδη το Νο 2 της τράπεζας ως γενικός διευθυντής, με τον κ. Κωστόπουλο να έχει την ανώτατη θέση και τους κ. Γιαννόπουλο, Θεοδωρίδη και Φιλάρετο να συμπληρώνουν το αμέσως επόμενο από τον κ. Ματζούνη επίπεδο.

Στην πράξη, λοιπόν, ο τελευταίος αναλαμβάνει και τυπικά μια θέση την οποία κατέχει ουσιαστικά εδώ και καιρό, χωρίς καμία απολύτως διατάραξη της ιεραρχίας ή του υφιστάμενου τρόπου άσκησης δραστηριότητας, στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας.

Από την άλλη πλευρά, σημειώστε ότι στη γενική συνέλευση του Απριλίου θα εγκριθεί η νέα θητεία του διοικητικού συμβουλίου, που θα είναι, ως συνήθως, πενταετής. Ο κ. Κωστόπουλος, κατά συνέπεια, θα εκλεγεί πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια.

Σημειώστε επίσης ότι ένας τραπεζικός όμιλος του μεγέθους και της διεθνούς εμβέλειας της Alpha Bank (και απο την άποψη της συμμετοχής ξένων επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο) δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την ”τάση” διαχωρισμού μεταξύ της θέσεως του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, που έχει επικρατήσει πλέον στο εξωτερικό.

Ετσι προστάζει η ”εταιρική διακυβέρνηση” που τείνει να εξελιχθεί σε σημαντικότατο παράγοντα προτίμησης για τους μεγάλους ξένους θεσμικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v