Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2013

Κύπρος:Οι απειλές,το ρεπορτάζ & το...γραμματόσημο

Κύπρος:Οι απειλές,το ρεπορτάζ & το...γραμματόσημο
Στο στόχαστρο της κυπριακής αστυνομίας βρίσκεται ο δημοσιογράφος του «Πολίτη» Μανώλης Καλαντζής με αφορμή ένα γράμμα με απειλές κατά του προέδρου Αναστασιάδη που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 4 Απριλίου. Τότε εμφανίστηκε μια επιστολή με απειλητικό περιεχόμενο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Η επιστολή δόθηκε από την εφημερίδα στην αστυνομία η οποία προχώρησε τους απαραίτητους ελέγχους DNA. Και εκεί άρχισε το… θρίλερ: η αστυνομία κάλεσε τον δημοσιογράφο και του ανακοίνωσε ότι θεωρείται ύποπτος για δύο αδικήματα, για διάδοση ψευδών ειδήσεων και για δημόσια βλάβη.

Υποστηρίζει ότι DNA του κ. Καλαντζή βρέθηκε κάτω από το ένα εκ των δύο καλά κολλημένων γραμματοσήμων και ως εκ τούτου «ευλόγως» πιστεύει ότι αυτός την έγραψε και την απέστειλε.

Όπως σημειώνει ο «Πολίτης» στο ερώτημα του δημοσιογράφου «ποιο κίνητρο είχα να κάνω κάτι τέτοιο;», o ανακριτής υποστήριξε πως υπάρχουν υποψίες ότι το κίνητρο ήταν η δημοσίευση ρεπορτάζ…

Από την πλευρά του δημοσιογράφου, σε δεύτερη φάση υποστηρίχθηκε, με την προσκόμιση φωτογραφιών, ότι το γραμματόσημο δεν ήταν καλά κολλημένο εξαρχής, αφήνοντας αιχμές ότι πιθανά κολλήθηκε εκ των υστέρων. Η απάντηση των αρχών, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Πολίτης» ήταν να θέσουν θέμα για το κατά πόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απόκρυψης στοιχείων…

Από την πλευρά της εφημερίδας υποστηρίζεται ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία στις αρχές και μάλιστα ο ίδιος ο δημοσιογράφος συναίνεσε στον έλεγχο των ηλεκτρονικών του υπολογιστών, θέτοντας όρους για την προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου, παρότι αρμόδιο δικαστήριο φέρεται να μην έδωσε ένταλμα στις αρχές για έλεγχο στην εφημερίδα και στην κατοικία του.

Και το κουβάρι παραμένει τυλιγμένο, καθώς η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται, όπως και οι κατηγορίες. Η πλευρά της εφημερίδας υποστηρίζει ότι η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε στοιχεία που η ίδια παραχώρησε οικειοθελώς, προκειμένου να καταστήσει τον αστυνομικό συντάκτη της βασικό ύποπτο. Κάνει μάλιστα λόγο για «υπόγειες μεθοδεύσεις» που δεν γίνονται πρώτη φορά, ενώ υποστηρίζει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας βρίσκεται σε δημόσια αντιπαράθεση με τον δημοσιογράφο.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα, με αντικείμενο το αδίκημα της δημόσιας βλάβης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, συνεχίζεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v