Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το green bang που δεν μπορεί να σταματήσει ο Τραμπ

Μια επανάσταση συντελείται στο χώρο της ενέργειας, κόντρα στις βούληση του αμερικανού προέδρου. Γιατί εκτοξεύεται η ζήτηση για τις ΑΠΕ και ποια χώρα βρίσκεται στο τιμόνι. Η πτώση του κόστους και τα νέα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά.

Η αγάπη του Ντόναλντ Τραμπ για τα ορυκτά καύσιμα φάνηκε ξεκάθαρα από την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισίου. Ωστόσο μια επανάσταση έχει ξεκινήσει στην ενέργεια και όπως φαίνεται είναι μη αναστρέψιμη, όπως καταγράφει το ενδιαφέρον βίντεο των Financial Times.

Ένα «green bang» είναι σε εξέλιξη με κάποιους ειδικούς να εκτιμούν ότι διανύουμε τον τελευταίο αιώνα των ορυκτών καυσίμων. Και αυτό παρότι σήμερα το 86% της ενέργειας σήμερα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Παρότι το 2015 μόλις το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας προήρθε από ΑΠΕ (ηλιακή και αιολική ενέργεια) και λιγότερο από το 1% των αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνουν είναι εντυπωσιακός.

Οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν με ρυθμό 42% δηλαδή οκτώ φορές υψηλότερες από την αγοράς. Στα αιολικά η αγορά τρέχει με 9% και στα ηλιακά πάνελ με 30%, ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις.

Συνολικά 146 χώρες, τριπλάσιες απ' ότι πριν λίγα χρόνια έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια επέκτασης των ΑΠΕ και οι εταιρείες τρέχουν να καλύψουν την αγορά.

Ποια χώρα οδηγεί σήμερα τις εξελίξεις; Η Κίνα.

Στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη είναι σήμερα εγκατεστημένο το 33% του δυναμικού στην αιολική ενέργεια και το 25% στην ηλιακή. Τέσσερις στους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών και έξι από τους δέκα μεγαλύτερους στο χώρο των ηλιακών πάνελ προέρχονται από την χώρα. Στην Κίνα πέρυσι πωλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απ’ ότι σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Κλειδί για τις εξελίξεις είναι οι φυσικά… οι τιμές. Σε επτά χρόνια το κόστος των ηλιακών πάνελ μειώθηκε κατά 80%, ενώ στα αιολικά κατά 30%.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για ακόμα ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς, πέραν των παραπάνω μια επανάσταση ετοιμάζεται και στον χώρο των μπαταριών, ένα κρίσιμο στοιχείο για τις ΑΠΕ.

Προηγούμενες ενεργειακές επαναστάσεις χρειάστηκαν 50-60 χρόνια. Κάποιοι εκτιμούν ότι τώρα οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα.

Ο δρόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν θα είναι χωρίς εμπόδια, καθώς παραμένουν πολλά διλήμματα. Ωστόσο το νερό φαίνεται πως έχει μπει στ’ αυλάκι…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v