Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η επιστροφή του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές

Τα πράγματα αντιστρέφονται ξανά στη δυναμική αναδυόμενων/ανεπτυγμένων αγορών, με τις πρώτες να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Νομίσματα και μετοχές ξεπερνούν τα αντίστοιχα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά οι επενδυτές καλύτερα να κρατάνε... «πισινή».

Τι κρύβει η επιστροφή του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές
  • του Jonathan Wheatley

Είναι περίοδος risk-on για τις αναδυόμενες αγορές. Τα αργεντίνικα και ρωσικά κυβερνητικά ομόλογα της προηγούμενης εβδομάδας το επιβεβαιώνουν. Και τα δύο ήρθαν από πιστωτές που συνήθως δεν θεωρούνται ασφαλείς, ωστόσο και τα δύο είχαν υπερβολικά πλεονάζουσες προσφορές και έχουν διαπραγματευθεί ισχυρά στις δευτερογενείς αγορές.

Για κάποιους παρατηρητές, τόσος ενθουσιασμός από τους επενδυτές είναι σίγουρη ένδειξη πως η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών γίνεται επιπόλαια. Αλλά μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχουν λόγοι για το ότι κάποιοι επενδυτές τείνουν να είναι καχύποπτοι απέναντι στις αναδυόμενες αγορές και να το ξανασκέφτονται, όταν πρόκειται για αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών δεν είναι κάτι καινούριο. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, όταν, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχόμενων πτώσεων, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών άρχισαν να κερδίζουν έδαφος έναντι του αμερικανικού δολαρίου και οι μετοχές των αγορών αυτών άρχισαν για μία ακόμη φορά να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνες των ανεπτυγμένων.

Υπάρχουν δύο όψεις και στις δύο αυτές ιστορίες. Η αδυναμία στα αναδυόμενα νομίσματα είναι η άλλη όψη της ισχύος του αμερικανικού δολαρίου. Καθώς φθίνει το παρατεταμένο ράλι του δολαρίου, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πρέπει, αναγκαστικά, να «ζωηρέψουν». Παρομοίως και στις μετοχές: με τον S&P 500 να «σπάει» υψηλά ρεκόρ εδώ και τόσο καιρό, ανεξάρτητα από τη διστακτικότητα της αμερικανικής οικονομίας να πυροδοτηθεί πραγματικά, κάποιοι επενδυτές ίσως έχουν αποφασίσει να μεταδώσουν ένα μέρος του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές.

Όμως και άλλες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί. Η μία προηγείται χρονικά κατά 15 μήνες από την ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών και τοποθετείται τον Νοέμβριο του 2014. Ήταν τότε που η βαρύτητα των μετοχών τεχνολογικών εταιριών στον δείκτη αναφοράς MSCI για τις μετοχές αναδυόμενων χωρών, ξεπέρασε τη βαρύτητα των εταιριών ενέργειας και υλών -των εταιριών εμπορευμάτων που πολλοί θεωρούν εμβληματικές για τις αναδυόμενες αγορές.

Αυτή η μεταμόρφωση έχει σταθεί δραματική. Όταν ο υπερκύκλος των εμπορευμάτων ήταν σε πλήρη εξέλιξη, στα μέσα του 2008, η ενέργεια και οι ακατέργαστες ύλες αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης αγοράς του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές και οι τεχνολογικές εταιρίες μόλις στο ένα δέκατο. Τον περασμένο μήνα, η ομάδα των εταιριών εμπορευμάτων ήταν μετά βίας το ένα όγδοο της κεφαλαιοποίησης αγοράς των αναδυόμενων αγορών και οι τεχνολογικές εταιρίες ήταν παραπάνω από το ένα τέταρτο.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Οι τεχνολογικές εταιρίες των αναδυόμενων αγορών περιλαμβάνουν το διαδικτυακό τρίο των Tencent, Alibaba και Baidu, καθώς και ονόματα που έχουν καθιερωθεί εδώ και περισσότερο καιρό, όπως οι Hon Hai και TSMC της Ταϊβάν και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας. Οι μετοχές αυτών των τριών χωρών έχουν φέρει φέτος κέρδη άνω του 70% στον δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές.

Στο άλλο άκρο, οι εταιρίες εμπορευμάτων έχουν πληγεί από τις μειούμενες τιμές, για να μην αναφερθώ στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει σαρώσει την Petrobras, την βραζιλιάνικη εταιρία πετρελαίου που μαζί με την εταιρία εξόρυξης Vale κάποτε σήκωναν «στις πλάτες τους» το μισό δείκτη Bovespa του Σάο Πάολο.

Αυτό που «συνοδεύει» την άνοδο στις τεχνολογικές εταιρίες των αναδυόμενων αγορών είναι η μακροχρόνια ισχύς των τομέων καταναλωτικών προϊόντων πολυτελείας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που μαζί αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο του MSCI EM.

Με όλα αυτά συνολικά, η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μοιάζει περισσότερο με ποντάρισμα στον δυναμισμό της μεταποίησης και των καταναλωτικών προϊόντων -που αυτή τη στιγμή καθιστούν την Ασία την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή- αντί της ζήτησης από την Κίνα που οδήγησε την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα πρώτα δώδεκα χρόνια αυτού του αιώνα.

Αλλά μη βιάζεστε. Πρώτον, η δυναμική της Ασίας μπορεί να μην κρατήσει. Παρότι το εμπόριο στους κόλπους της περιοχής έχει αναπτυχθεί ισχυρά, οι εξαγωγές της ταυτόχρονα εξαρτώνται από τη ζήτηση από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Παρότι η κατανάλωση από τις ΗΠΑ αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναζωπυρωθεί, μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Ευρύτερα, το παγκόσμιο εμπόριο εμφανίζει απογοητευτικές επιδόσεις. Στοιχεία του CPB World Trade Monitor, μιας ευρέως εκτιμώμενης μονάδας του ολλανδικού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, δείχνει μια άνοδο στο παγκόσμιο εμπόριο από το Μάιο του 2016 μέχρι το φετινό Ιανουάριο -έντονα θετική είδηση για τις αναδυόμενες αγορές. Αλλά το momentum της ανάπτυξης του εμπορίου έχει «ξεθωριάσει» φέτος και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του CPB, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, καταδεικνύουν πως υποχωρεί πάλι προς το μηδέν.

Ούτε έχουν γλιτώσει οι αναδυόμενες αγορές από την «κατάρα» των εμπορευμάτων. Ακόμη και σήμερα, οι εταιρίες ενέργειας και ακατέργαστων υλών παίζουν μακράν μεγαλύτερο ρόλο στο δείκτη MSCI για τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, σε σύγκριση με την άμεση συνδρομή τους στις εγχώριες οικονομίες των «πατρίδων» τους. Αλλά έχουν ταυτόχρονα και ένα ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.

Ο Adam Slater, ανώτατος οικονομολόγος στο Oxford Economics, επισημαίνει πως, στο παρελθόν, οι μειούμενες τιμές στα εμπορεύματα θα ήταν καθαρά θετικός παράγοντας για την παγκόσμια ανάπτυξη: οι ζημιές των χωρών που εξήγαγαν εμπορεύματα θα αντισταθμίζονταν και με το παραπάνω από την αυξανόμενη κατανάλωση και τις επενδύσεις σε εισαγωγείς εμπορευμάτων.

Αυτή τη φορά, αυτό δε συνέβη. Μπορεί να φταίει το ότι οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν βυθιστεί τόσο πολύ σε σχέση με το peak τους και ότι μια πληθώρα επενδύσεων έχει χάσει την αξιοπιστία της. Η κατανάλωση φαίνεται πως έχει περιοριστεί από το φόβο του μέλλοντος σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ράλι των αναδυόμενων αγορών θα σταματήσει εδώ. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των αγορών χτυπήθηκαν άγρια το 2014 και το 2015, από την κατάρρευση των εμπορευμάτων και από το φόβο μιας ανώμαλης προσγείωσης στην Κίνα. Τώρα, η διαφορά ανάμεσα στην ανάπτυξη των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων αγορών έχει αντιστραφεί και οι αναδυόμενες αγορές έχουν ξανά καλύτερες επιδόσεις. Αλλά οι επενδυτές θα πρέπει και πάλι να είναι σε επιφυλακή για φούσκες.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v