Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά του δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για την Ισπανία. Πώς πήραν θέσεις «μάχης» Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Τι θα σημάνει για την Ισπανία πιθανή αποχώρηση της περιφέρειας. Πώς επιχειρείται να μπει φραγμός και γιατί υπάρχει κίνδυνος συνταγματικής κρίσης.

Η πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας οδεύει προς το δημοψήφισμα της Κυριακής. Με επτά εκατομμύρια κατοίκους παράγει το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.

Η Μαδρίτη που αντιστέκεται με όλους τους τρόπους στη διενέργειά του προειδοποιεί ότι τυχόν απόσχιση θα οδηγούσε σε απώλεια 30% του καταναλικού ΑΕΠ και αυτόματη έξοδο από την Ευρώπη, κάτι που θα σήμαινε ότι το 75% της παραγωγής της περιφέρειας θα απειλούνταν με δασμούς.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας απαντούν ότι έχοντας μια οικονομία ανάλογου μεγέθους με αυτές της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας θα είναι «μια χαρά».

Το ποσοστό των Καταλανών που είναι υπέρ της απόσχισης έφτασε στο 49% το 2013, αλλά έκτοτε εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει. Ετσι, σήμερα η πλειοψηφία τάσσεται μεν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αλλά κατά της ανεξαρτητοποίησης.

Η ίδια η διαδικασία είναι στο στόχαστρο, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο της περιφέρειας πέρασε νόμο που έδωσε νομική βάση στη διαδικασία και μάλιστα χωρίς ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής προκειμένου να είναι το αποτέλεσμα δεσμευτικό.

Η κεντρική κυβέρνηση ωστόσο, στηριγμένη στο Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι η διαδικασία είναι παράνομη και όποιοι αξιωματούχοι συμμετάσχουν στην οργάνωσή του υπόλογοι θα διωχθούν.

Η αστυνομία ήδη προχώρησε σε συλλήψεις, εκατομμύρια ψηφοδέλτια κατασχέθηκαν, ενώ η κεντρική κυβέρνηση αύξησε τον έλεγχο στα οικονομικά της περιφέρειας. Και ενώ η Μαδρίτη λέει ότι το όποιο αποτέλεσμα θα είναι άκυρο η Καταλανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί αν επικρατήσει το «ναι» να κηρύξει ανεξαρτησία εντός 48 ωρών, οδηγώντας τη χώρα σε σοβαρή συνταγματική κρίση.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v