Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μαύρη Δευτέρα και η πιθανότητα επανάληψης

Χρηματιστές που έζησαν τη μεγαλύτερη πτώση της Wall Street πριν από 30 χρόνια θυμούνται και συγκρίνουν. Τι έχει αλλάξει και ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας. Γιατί πρέπει πάντα να ξέρεις που είναι η… έξοδος.

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την «Μαύρη Δευτέρα», στις 19 Οκτωβρίου 1987, οπότε η Wall Street γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της (22,6%).

Η συζήτηση για τους λόγους του κραχ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, παρότι οι αγορές λειτουργούν εντελώς διαφορετικά, με υπερσύγχρονους υπολογιστές και αλγόριθμους που αντικαθιστούν πολλές από τις ανθρώπινες συναλλαγές.

Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, είναι αν στις σημερινές συνθήκες μπορεί να επαναληφθεί μια «Μαύρη Δευτέρα».

Στο video της Nicole Bullock άνθρωποι που έζησαν εκείνη τη μέρα περιγράφουν την εμπειρία τους. Ηταν μια εποχή που οι συναλλαγές γίνονταν με χαρτί και τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα.

Μπορεί να το ξαναζήσουμε; Δεν λέω «ποτέ», απαντά ένας εξ αυτών, αλλά είναι πολύ, πολύ απίθανο. Τώρα υπάρχουν «κόφτες». Σταματούν οι συναλλαγές για μια ώρα. Αν η πτώση συνεχιστεί διακόπτονται για δυο ώρες και αν μετά τις 15:00 η υποχώρηση ξεπεράσει ένα όριο η αγορά κλείνει.

Θυμίζει ότι στην συνεδρίαση που ακολούθησε το δημοψήφισμα του Brexit η Wall Street ξεκίνησε χάνοντας 1.000 μονάδες αλλά έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Ενας άλλος επικαλείται τα συνεχή ρεκόρ, με τον Dow Jones να περνά και το φράγμα των 23.000 μονάδων. Ωστόσο, όπως λέει, ενθυμούμενος την Μαύρη Δευτέρα πάντα ανησυχεί όταν η αγορά κινείται προς μια κατεύθυνση τα 3/4 της χρονιάς.

Για να επιβιώσεις 50 χρόνια σε αυτή τη δουλειά το πρώτο που πρέπει να κοιτάς σε ένα δωμάτιο είναι που είναι η ταμπέλα που γράφει «έξοδος», τονίζει.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αγορά σήμερα οδεύει προς διόρθωση. Ένα ράλι που κρατά 8 χρόνια έφερε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Λίγοι όμως εκτιμούν ότι θα υπάρξει βραχυχρόνια περίοδος ακραίας αναταραχής όπως τότε.

Στις άμυνες περιλαμβάνονται οι διακοπές στις συναλλαγές σε στιγμές ακραίας υποχώρησης, αλλά και η επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας που εκτιμάται ότι θα υπάρξει.

Αυτοί που έζησαν την εκείνες τις στιγμές συμπληρώνουν και κάτι ακόμα: παρότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές η ευφορία που προηγείται των sell off όπως την εποχή της φούσκας των dot.com και της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν είναι ακόμα παρούσα.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v