Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάος και περισσότερη βία έρχεται στη Μέση Ανατολή

Οι δύο συγκρούσεις που θα καθορίσουν τις εξελίξεις την επόμενη χρονιά και ποια είναι τα βασικά σενάρια για την περιοχή. Ποιες χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες από τη διαμάχη στο Παλαιστινιακό και την κόντρα Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Το 2018 δεν αναμένεται να φέρει ησυχία αλλά περισσότερο χάος στη Μέση Ανατολή, εκτιμά η Roula Khalaf των Financial Times.

Δύο είναι οι συγκρούσεις όπου θα πρέπει να έχει κάποιος την προσοχή του. Η μία είναι αυτή μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και η άλλη η αραβοϊσραηλινή κόντρα που φούντωσε λόγω της απόφασης των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ. Η τελευταία έχει μεγάλη σημασία και για τις εξελίξεις στην Ιορδανία.

Στο μέτωπο Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, το κρίσιμο είναι οι συνέπειες που έχουν σε άλλες χώρες καθώς πρόκειται για έναν αγώνα που διεξάγεται μέσω… πληρεξουσίων. Η προσοχή πρέπει να είναι στην Υεμένη, όπου ήδη εξελίσσεται ένας πόλεμος, αλλά και στον Λίβανο, όπου οι εντάσεις αυξάνονται αλλά ακόμα δεν υπάρχει αντιπαράθεση.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα μέτωπο που χρίζει προσοχής και δεν είναι άλλο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας. Ο νέος πρίγκιπας Mohammed bin Salman μπορεί να γίνει βασιλιάς το 2018 και ήδη προχωρά σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το κατά πόσο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη θρησκευτική ηγεσία και να εκσυγχρονίσει τη χώρα του παραμένει ερώτημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερη βία και χάος, αλλά και μια ακόμα intifada στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το καλύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για μια συμφωνίας ασφαλείας στον Περσικό Κόλπο αλλά και να υπάρξει συμφωνία ειρήνης στην Παλαιστίνη.

Αμφότερα δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v