Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα προγράμματα MBA αξίζουν και πάλι τα λεφτά τους!

Οι μεγάλες προσδοκίες για επιστροφή της επένδυσης και πώς ανατράπηκαν τα δεδομένα την περίοδο μετά την κρίση. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι αμοιβές και οι αυξήσεις για όσους σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια.

Τα προγράμματα MBA αξίζουν και πάλι τα λεφτά τους!
  • του Laurent Ortmans

Ένα κορυφαίο MBA είναι σημαντική επένδυση. Το πρόγραμμα του Stanford Graduate School of Business κοστίζει περισσότερο από 145.000 δολάρια σε δίδακτρα. Οι φοιτητές λένε ότι ο κύριος λόγος που μελετούν για να αποκτήσουν ένα ΜΒΑ είναι η αύξηση του μισθού τους. Η προσωπική ανάπτυξη, οι διαπροσωπικές δεξιότητες και η δεοντολογία έχουν σημασία γι' αυτούς, αλλά εξακολουθούν να περιμένουν επιστροφή της επένδυσης.

Όσοι απέκτησαν ΜΒΑ είχαν δύσκολη πορεία μετά την οικονομική κρίση του 2008. Μεταξύ του 2008 και του 2014, ο μέσος μισθός για απόφοιτους ΜΒΑ, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε άνοδο μόλις 4%, φτάνοντας τις 127.000 δολάρια. Την ίδια ώρα, το μέσο κόστος ενός διετούς ΜΒΑ κατέγραψε αύξηση κατά 44%, ανερχόμενο στις 104.000 δολάρια.

Οι μισθοί έχουν από τότε βελτιωθεί και έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στις 142.000 δολάρια το 2017, καταγράφοντας άνοδο κατά 12% σε σχέση με το 2014, ενώ τα πρώτα στοιχεία ανάλυσης για το 2018 δείχνουν ότι οι μισθοί ακόμη ανεβαίνουν. Οι μέσοι μισθοί των αποφοίτων έχουν ετήσια άνοδο στα τρία τέταρτα περίπου των σχολών.

Οι μέσοι μισθοί κατέγραψαν άνοδο κατά 7.000 δολάρια το 2017, η μεγαλύτερη σε απόλυτους όρους, για περισσότερα από 12 χρόνια. Όλοι οι τομείς εκτός από τρεις, εκπαίδευση, μεταφορές-logistics και νομική, είδαν αύξηση στους μέσους μισθούς.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις ήταν στους τομείς της υγείας και της βιομηχανίας, και οι δύο κατά 10%, με τον μέσο όρο περίπου στις 143.000 δολάρια. Οι μισθοί σε αυτούς τους δύο τομείς αναμένονται μειωμένοι το 2018. Εάν συνεχιστεί η πρόσφατη τάση, ο μέσος μισθός θα μπορούσε να είναι κοντά στις 150.000 δολάρια το 2018. 

Μετράμε επίσης την αύξηση του μισθού σε σχέση με τα επίπεδα προ ΜΒΑ. Κάθε χρόνο από το 2014 και μετά, που αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία, οι απόφοιτοι ΜΒΑ πάντα διπλασίαζαν τους μισθούς τους, μέσα σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της φοίτησής τους και της απόκτησης του πτυχίου.

Οι απόφοιτοι από το Booth School of Business του Σικάγο κατέχουν το ρεκόρ στη μεγαλύτερη αύξηση μισθού, από τότε που τηρούνται τα αρχεία μας: άνοδος κατά 252% στην κλίμακα του 2002, στην αποκορύφωση της φούσκας των dotcom.

Ωστόσο, η αύξηση του συνολικού μέσου μισθού έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 100%, στο 93% το 2015, καθώς οι μέσοι μισθοί προ ΜΒΑ αυξήθηκαν πολύ γρηγορότερα, από ό,τι οι μισθοί μετά το ΜΒΑ. Την ίδια χρονιά, οι απόφοιτοι του Stanford Graduate School of Business είχαν τη μικρότερη αύξηση αποδοχών, μόλις στο 80%.

Η παγκόσμια μέση αύξηση των μισθών επέστρεψε και πάλι πάνω από το 100% το 2017. Περισσότερες από τις μισές σχολές που μετρήθηκαν, είχαν αύξηση μισθών άνω του 100%. Το 2018, σχεδόν τα δύο τρίτα των αποφοίτων υπερδιπλασίασαν τους μισθούς τους.


© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v