Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διάλογος και οι παγίδες στην κορεατική χερσόνησο

Ερώτημα οι πραγματικές προθέσεις του Kim Jong Un στις συζητήσεις που ξεκινούν Βόρεια και Νότια Κορέα, με άξονα τη συμμετοχή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η στάση του Τραμπ.

Συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο θα έχει η Βόρεια με τη Νότια Κορέα την προσεχή εβδομάδα, με «κυρίως θέμα» την πιθανή συμμετοχή της πρώτης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η δεύτερη.

Η είδηση έγινε γνωστή μία μόλις ημέρα αφότου ανακοινώθηκε πως Νότια Κορέα και ΗΠΑ αναβάλλουν προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Την περασμένη χρονιά, η Πιονγιάνγκ απέφυγε τον διάλογο. Επικεντρώθηκε στις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, ενώ τον Νοέμβριο ο Kim Jong Un ανακήρυξε την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος.

Δεν διαβάζουν όμως όλοι με τον ίδιο τρόπο τις εξελίξεις. Ορισμένοι προειδοποιούν ότι μπορεί η Β. Κορέα να επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ανάπτυξη του οπλοστασίου της. Αλλοι δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - Νοτίου Κορέας. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μπορεί να υπονομευτεί η στρατηγική «μέγιστης πίεσης» που ασκούν.

Και ενώ η Σεούλ καθησυχάζει και ελπίζει να αποτελέσει η συμμετοχή της Β. Κορέας στους Ολυμπιακούς απαρχή για ευρύτερες συζητήσεις, ο Ντ. Τραμπ έσπευσε να «πιστωθεί» τις εξελίξεις συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις είναι «κάτι καλό».

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v