Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά του «δείκτη φόβου» των αγορών

Η σημασία της σύνδεσης απόδοσης-ρίσκου και γιατί είναι κρίσιμη η μεταβλητότητα. Πώς δημιουργήθηκε ο δείκτης Vix από το χρηματιστήριο του Σικάγο και γιατί έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο για τις επενδυτικές αποφάσεις.

Εδώ και δεκαετίες στον κόσμο των επενδύσεων κυριάρχησε η άποψη ότι δεν μετρούν μόνο οι αποδόσεις, αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνεται για να επιτευχθούν.

Κρίσιμο στοιχείο είναι η μεταβλητότητα, όπως εξηγεί το video. Προκειμένου να μετρηθεί παρακολουθούνται τα παράγωγα (option) τα οποία επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράζουν και να πουλάνε σε ορισμένη τιμή και χρόνο. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του δείκτη Vix του χρηματιστηρίου του Σικάγο (Cboe) το 1993. Εχει στόχο να μετρήσει την αναμενόμενη μεταβλητότητα για τις μετοχές των ΗΠΑ τις επόμενες τριάντα ημέρες όπως αυτή αποτυπώνεται από τις τιμές των option.

Εγινε γνωστός και ως «δείκτης φόβου» καθώς όταν είναι υψηλά υπονοεί ότι οι επενδυτές περιμένουν μεγάλα σκαμπανευάσματα.

Αν και οι επενδυτές δεν μπορούν να ποντάρουν στον δείκτη, από το 2004 μπορούν να τοποθετηθούν σε παράγωγα προϊόντα που στηρίζονται στον Vix, ενώ από το 2009 υπάρχουν ETFs που στηρίζονται σε αυτά τα παράγωγα και είναι διαθέσιμα σε μικροεπενδυτές.

Ετσι περισσότεροι είναι εκτεθειμένοι στο ρίσκο της μεταβλητότητας…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v