Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κιμ, ο Πομπέο και «η τέχνη του ντιλ» με τη Βόρεια Κορέα

Τα μηνύματα Πομπέο για το περιεχόμενο μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα. Η ιδέα μιας ειρηνευτικής συνθήκης στην κορεατική χερσόνησο και το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης. Η θέση της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ο Κιμ, ο Πομπέο και «η τέχνη του ντιλ» με τη Βόρεια Κορέα
  • του Gideon Rachman

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως σχεδίαζε να συναντήσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, πολλοί αναλυτές αμφέβαλαν για το αν θα πραγματοποιηθεί ποτέ μια σύνοδος ανάμεσα σε ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Αλλά η είδηση πως ο Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της CIA, επισκέφτηκε πρόσφατα την Βόρεια Κορέα καθιστά αρκετά πιθανή την διοργάνωση της συνόδου.

Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει να διαφαίνεται και η πιθανή μορφή που θα έχει η συμφωνία ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας. Σε δηλώσεις που έκανε προχθές, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε πως βλέπει θετικά την ιδέα μιας ειρηνευτικής συνθήκης που θα βάζει και τυπικά τέλος στον κορεατικό πόλεμο του 1950-53. Η σύγκρουση τελείωσε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αντί για μια κανονική ειρηνευτική συνθήκη και αυτό ισχύει και σήμερα.

Η ελπίδα είναι πως η υπογραφή μιας επίσημης συνθήκης θα καθησυχάσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια του και ως εκ τούτου μπορεί να πείσει τον Κιμ να αρχίσει τη διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης.

Υπήρχαν ψήγματα αυτού του τρόπου σκέψης στην κατάθεση του Μάικ Πομπέο στην Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των ακροάσεων για να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Πομπέο, ο οποίος γνωρίζουμε ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Πιονγκγιάνγκ, άφησε να εννοηθεί πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «σκέφτεται την επιβίωση του καθεστώτος του. Ποια είναι τα εργαλεία, ποιες είναι οι διαβεβαιώσεις που μπορούν να δοθούν».

Τα πρώτα βήματα προς μια ειρηνευτική συνθήκη θα ληφθούν σε μια συνάντηση ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και στην Νότια Κορέα η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, είναι ένα «περιστέρι» που είναι υπέρ μιας ειρηνευτικής συνθήκης. Την ιδέα αυτή προωθεί εδώ και καιρό και η κυβέρνηση της Κίνας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, δεδομένης της φήμης του κ. Τραμπ ως επικίνδυνο δημαγωγού στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, είναι τα «γεράκια» αυτά που μπορεί να ανησυχούν μπροστά στην ιδέα της ειρηνευτικής συνθήκης. Τα «γεράκια», στα οποία περιλαμβάνονται η ιαπωνική κυβέρνηση και ο Τζον Μπόλτον, ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του κ. Τραμπ, έχουν προειδοποιήσει κατά μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην κορεατική χερσόνησο χωρίς την ύπαρξη ξεκάθαρων εγγυήσεων για την διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως στην κατάθεση του στη Γερουσία, ο κ. Πομπέο δίστασε να χρησιμοποιήσει την λέξη «πλήρη», όταν ζήτηση την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ξεκαθάρισε πως η πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης Τραμπ είναι η άμεση απειλή για τις ΗΠΑ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το πάγωμα του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, το οποίο θα καλύπτει τις αμερικάνικες ανησυχίες. Σε συνδυασμό με μια ειρηνευτική συνθήκη στην κορεατική χερσόνησο, θα μπορούσε να βρει στήριξη από την Κίνα αλλά και την Βόρεια και Νότια Κορέα.

Φυσικά υπάρχουν ακόμα τεράστια ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Η επιβεβαίωση οποιουδήποτε παγώματος πυρηνικού ή βαλλιστικού προγράμματος στην Βόρεια Κορέα θα είναι κρίσιμο και εξαιρετικά δύσκολο. Ανοιχτό παραμένει και το ερώτημα για το μέλλον των αμερικάνικων βάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Αλλά τουλάχιστον είναι πλέον δυνατό να δει κανείς το περίγραμμα μιας κορεατικής συμφωνίας.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v