Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η πτώση του γουάν έχει σημασία

Η ξαφνική υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος έχει προκαλέσει συναγερμό στις τάξεις των επενδυτών. O φόβος φυγής κεφαλαίων και το μεγάλο ερώτημα.

Το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών έναντι του δολαρίου. Αυτό όμως που ανησυχεί τους αναλυτές είναι η απότομη πτώση των τελευταίων ημερών, εξηγεί το video των Financial Times.

Το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ελεύθερη διακύμανση της ισοτιμίας. Αυτή θέτει ένα επιτόκιο και αφήνει την διακύμανση εντός συγκεκριμένων ορίων.

Το κρίσιμο είναι ότι δεν θέλει να προκαλέσει γρήγορη υποτίμηση του νομίσματος γιατί αυτό θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων, εξέλιξη που κάνει νευρικούς τους επενδυτές και θέλουν να αποφύγουν οι αρχές στο Πεκίνο.

Αναλυτές αναρωτιούνται ήδη για το κατά πόσο οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που η τελευταία ήδη χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες ως μέσο για να αντεπιτεθεί στις ΗΠΑ….

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v