Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωνές... αρκούδων στις αγορές μετοχών

Τα βαρόμετρα επενδυτικής ψυχολογίας «πετάνε»: Οι επενδυτές νοιώθουν υ-πέ-ρο-χα! Κι αυτό, δυστυχώς, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επέλθει στα χρηματιστήρια διόρθωση -ή και κάτι χειρότερο. Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί η απουσία του φόβου.

  • του James Mackintosh
Φωνές... αρκούδων στις αγορές μετοχών

Οι αγορές σκαρφάλωσαν εδώ και αρκετό καιρό πάνω από τον τοίχο του φόβου. Ισως τώρα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την απουσία του φόβου. Σκεφτείτε μόνο ότι τα investment trusts διαπραγματεύονται με τις υψηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων 40 ετών.

Αυτά τα σεβάσμια βρετανικά επενδυτικά εργαλεία (πρόκειται για τα αρχικά closed-end funds, πολλά των οποίων χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα) διαπραγματεύονται με έκπτωση μόλις 3,4% σε σχέση με τα ενεργητικά τους. Μόνο τρεις φορές από την δεκαετία του 1970 έχει πέσει η έκπτωση κάτω από το 5%, σύμφωνα με την Association of Investment Companies.

Αυτή η μέση έκπτωση μπορεί να εκληφθεί ως «βαρόμετρο» της ψυχολογίας των ιδιωτών επενδυτών –και στέλνει το ίδιο μήνυμα που στέλνουν πολλά ακόμη «βαρόμετρα»: Οι επενδυτές νοιώθουν υ-πέ-ρο-χα! Τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά είναι εντελώς της μόδας και όλοι σιχαίνονται τα ομόλογα.

Δυστυχώς, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες πτώσης των μετοχών και υποδεικνύει ότι οι αποδόσεις στον επόμενο χρόνο περίπου, θα είναι χαμηλότερες ή και αρνητικές. Οι επενδυτές που αγαπούν τις μετοχές θα συνεχίσουν να κατέχουν μετοχές, χωρίς να έχουν κίνητρο να αγοράσουν περισσότερες και να ανεβάσουν περισσότερο τις τιμές. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η ευτυχία τους.

Το 1989, για παράδειγμα, η αιφνίδια συρρίκνωση της έκπτωσης του investment trust κάτω από το 10% (για πρώτη φορά από το 1971) αποτέλεσε σαφή ένδειξη κινδύνου: Τα διεθνή χρηματιστήρια διολίσθησαν κατά το ένα τρίτο στο 12μηνο που ακολούθησε. Την αναλόγως ταχεία συρρίκνωση της έκπτωσης κάτω από το 4% τον Ιανουάριο 1994 (για πρώτη φορά από την δεκαετία του 1960), ακολούθησε πτώση 10% στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τα βαρόμετρα επενδυτικής ψυχολογίας δεν είναι αλάνθαστα: Η έκπτωση είναι σήμερα μικρότερη από την τελευταία φορά που διολίσθησε κάτω από το 4% τον Ιανουάριο 2006. Όμως, αν εκείνο ήταν προειδοποιητικό σημάδι, αποδείχθηκε πολύ πρώιμο: Η αγορά δεν έφτασε στο ζενίθ της παρά το φθινόπωρο του 2007.

Οι μέτοχοι έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι. Όμως η επενδυτική ψυχολογία δείχνει ότι οι πιθανότητες να επέλθει στα χρηματιστήρια διόρθωση (ή και κάτι χειρότερο) είναι μεγάλες και αυξάνονται.

Δεν θα είναι εύκολο για τους επενδυτές να ξεπεράσουν τον εφησυχασμό τους και να μειώσουν τις αγορές μετοχών. Όμως, καθώς οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες και πλέον ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές συστήνουν να εκμεταλλευτούν οι τίτλοι το ξεκίνημα της φούσκας, οι μέτοχοι θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ προσεκτικοί.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v