Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ρόλος των insiders στο τεχνολογικό «ξεπούλημα»

Μεγάλες ανησυχίες προκαλεί στους τεχνολογικούς επενδυτές η είδηση ότι, λίγο πριν το μεγάλο τεχνολογικό ξεπούλημα του Μαρτίου, διοικητικά και διευθυντικά στελέχη με «εσωτερική πληροφόρηση» ξεφορτώθηκαν μεγάλα κομμάτια των μεριδίων τους στις εταιρίες.

  • του Richard Waters (Σαν Φραντσίσκο)
Ο ρόλος των insiders στο τεχνολογικό «ξεπούλημα»

Εργαζόμενοι με «εσωτερική πληροφόρηση» σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες και διασημότερες εισηγμένες ιντερνετικές επιχειρήσεις, ξεφορτώθηκαν μετοχές που είχανστις εταιρίες, παραμονές της μεγάλης διολίσθησης των τεχνολογικών μετοχών που ξεκίνησε αρχές Μαρτίου.

Οι πωλήσεις των insiders, όπως αποκαλούνται, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, που θεωρούν ότι οι πωλήσεις αποτελούν ευκαιριακές κινήσεις οι οποίες δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στις μετοχές των εταιριών, που εκτιναχθεί το 2013.

Οι πωλήσεις μετοχών από ιδρυτές και άλλους insiders μη εισηγμένων επιχειρήσεων –που εκμεταλλεύονται την φούσκα αποτιμήσεων σε νεογνές επιχειρήσεις που πλησιάζουν προς την χρηματιστηριακή εισαγωγή- δημιουργούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες.

«Όταν οι ιδιώτες πωλούν πριν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, είναι πάντα κακό σημάδι. Αν πιστεύεις στην επιχείρηση, γιατί να τραβήξεις τα λεφτά σου σε τιμή που θεωρητικά θα είναι χαμηλότερη από εκείνη στο χρηματιστήριο,» σχολιάζει ο Sebastian Thomas της Allianz Global.

Όταν έληξε η περίοδος υποχρεωτικής κατοχής, που απαγορεύει στους insider τις πωλήσεις, μετά τα ΙΡΟ του 2012, τα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη σε εταιρίες όπως η Workday, η ServiceNow και η Splunk πραγματοποιούν σταθερά πωλήσεις, έχοντας τραβήξει όλοι μαζί σχεδόν 750 εκατ. δολάρια στο τελευταίο 12μηνο.

Οι μετοχές των εταιριών "software as a service", οι οποίες πωλούν online πρόσβαση σε εφαρμογές λογισμικών που τρέχουν από τα δικά τους κέντρα δεδομένων, έχουν διολισθήσει 30-45% από τα ζενίθ τους, πριν έξι εβδομάδες.

Από τους μεγαλύτερους πωλητές είναι ο Jeff Bezos, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, που άντλησε 351 εκατ. δολ. τον Φεβρουάριο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό πωλήσεων στο 1 δισ. δολ. μέσα σε έξι μήνες, ένα μέγεθος τριπλάσιο από όσα είχε αντλήσει την προηγούμενη χρονιά. Η μετοχή της Amazon έχει διολισθήσει 11% έκτοτε.

Η Sheryl Sandberg, διευθύνουσα λειτουργική σύμβουλος του Facebook, έχει πωλήσει πάνω από το μισό μερίδιό της μετά το ΙΡΟ της εταιρίας πριν δύο χρόνια, επωφελούμενη από την σταθερή άνοδο στην μετοχή του Facebook. Πάντως η κα Sandberg, άρχισε τις πωλήσεις όταν η μετοχή του FB ήταν στα 21,08 δολάρια, αρκετά χαμηλότερα από τα 58,53 δολ. όπου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα.

Οσο για τους insiders που τράβηξαν κεφάλαια από τις επιχειρήσεις τους πριν γίνει το ΙΡΟ, οι πρώτοι χρηματοδότες της King Digital Entertainment που έχει το παιχνίδι Candy Crush Saga, πληρώθηκαν 504 εκατ. δολ. σε μερίσματα στους μήνες που προηγήθηκαν του ΙΡΟ. Η μετοχή της εταιρίας έκλεισε την Παρασκευή 22% από το ΙΡΟ του Μαρτίου.

«Είναι κίτρινη σημαία για το τι πραγματικά συμβαίνει στην εταιρία», σχολιάζει ο κ. Thomas. "Σε κάνει να ανησυχείς για το τι προσπαθούν να πουλήσουν στους επενδυτές».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v