Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δυναμική επιστροφή του βινυλίου

Δίσκοι, φιλμ και φωτογραφικές μηχανές επιστρέφουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και... τα βάζουν με την ψηφιακή επανάσταση. Οι λόγοι πίσω από την εκρηκτική ανάπτυξη ξεχασμένων τεχνολογιών...

Η δυναμική επιστροφή του βινυλίου

Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος βιώνει μια αναγέννηση τεχνολογιών που πλέον θεωρούνται ρετρό, καθώς ξεπεράστηκαν από την ψηφιακή επανάσταση.

Δίσκοι, φωτογραφικές μηχανές, φιλμ επανέρχονται και ζητούν μερίδιο στην πίτα.

Στη φωτογραφία, οι κατασκευαστές παράγουν ψηφιακά μοντέλα που μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους αναλογικούς τους προγόνους.

Στη μουσική βιομηχανία, οι πωλήσεις βινυλίου (δίσκων) έχουν αυξηθεί 275% την τελευταία πενταετία. Και το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό. Οι αγοραστές δεν είναι μόνο μεσήλικες που καταλαμβάνονται από νοσταλγία, καθώς περισσότεροι από το 1/3 που αγοράζουν δίσκους είναι κάτω των 35 ετών.

Στη Βρετανία, οι παραγγελίες από το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής δίσκων αυξάνονται 10% ετησίως την τελευταία τριετία.

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την επιθυμία των αγοραστών να θαυμάσουν και να έχουν στην κατοχή τους ένα αντικείμενο τέχνης, όπως ο δίσκος, και δεν ενδιαφέρονται μόνο για την οπτικοακουστική εμπειρία, λέει ο Johnny Chandler, στέλεχος της δισκογραφικής Universal.

Παραδόξως, σημειώνουν οι F.T., αυτό γίνεται και λόγω της δύναμης του ίντερνετ, που έχει φέρει κοντά συλλέκτες και θαυμαστές μουσικών συγκροτημάτων, κύκλοι στους οποίους ένας δίσκος -ακόμη και καινούριος- έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα mp4 που έχει ελάχιστη ή καθόλου.

Ο Chandler θυμάται τον John Lennon που τραγουδούσε «δεν υπάρχει ιδιοκτησία» στο Imagine. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο κόσμος όπου ζούμε είναι εξόχως υλιστικός και ότι ο πελάτης θέλει να παίρνει κάτι για τα λεφτά που δίνει, κάτι που δεν μπορεί να του προσφέρει το ψηφιακό format.

Ίσως και να έχει δίκιο...

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v