Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομικό «τσάρο» στην Κομισιόν θέλει ο Γιούνκερ

Ο διορισθείς πρόεδρος της Κομισιόν ζητά τη δημιουργία νέου ανεξάρτητου χαρτοφυλακίου για τον τραπεζικό κλάδο και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Οι αντιδράσεις του Λονδίνου και τα δύσκολα πολιτικά παζάρια στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

  • Του Alex Barker
Οικονομικό «τσάρο» στην Κομισιόν θέλει ο Γιούνκερ

Ένας νέος τσάρος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα αναλάβει τη ρύθμιση του City του Λονδίνου και την εξασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην περιοχή θα οριστεί από τις Βρυξέλλες βάσει των νέων σχεδίων που συζητά ο διορισθείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ εξετάζει το ενδεχόμενο να συσταθεί μία ισχυρή, αυτόνομη οικονομική διεύθυνση, η οποία ενδεχομένως να γείρει την ευρύτερη χρηματοοικονομική πολιτική προς την ευρωζώνη, όπως φοβούνται οι τράπεζες του Λονδίνου.

Το σχέδιο να δοθεί σε έναν μόνο επίτροπο όλο το χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, με την Κομισιόν να εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ η τραπεζική ένωση της Ευρώπης βρίσκει τον βηματισμό της.

Προς το παρόν, η ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου εποπτεύεται από τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος μπορεί να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του κ. Μπαρνιέ, αλλά ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς των 28 κρατών-μελών, καλύπτοντας θέματα από τους κανόνες copyright μέχρι τις άδειες των καθηγητών του σκι.

Ανώτατοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η νέα οικονομική διεύθυνση πιθανότατα θα πάρει τις αρμοδιότητες για τις τράπεζες και τις αγορές από τον κ. Μπαρνιέ και θα τις ενώσει με την αρμοδιότητα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας που τώρα εντάσσεται στο τμήμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων.

Η δημιουργία μίας ακόμη πολυπόθητης ανώτατης θέσης αυξάνει τις πιθανότητες του κ. Γιούνκερ να πετύχει το σχεδόν ακατόρθωτο έργο να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν χωρίς να προσβάλει τα κράτη-μέλη που ανταγωνίζονται για τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την ακριβή μορφή του νέου τμήματος, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση. Τα λεπτομερή σχέδια για τον διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από εκείνο της εσωτερικής αγοράς είχαν γίνει πριν από πέντε χρόνια, αλλά εγκαταλείφθηκαν την τελευταία στιγμή.

Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο φαβορί για αυτήν τη θέση. Στους πιθανούς υποψήφιους όμως, περιλαμβάνεται ο Γίρκι Κατάινεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.

Οι τράπεζες ανησυχούν μήπως χωρίς άγκυρα στο τμήμα για την ενιαία αγορά η λήψη αποφάσεων γείρει προς τις απαιτήσεις της ευρωζώνης. Τα κράτη της περιοχής μπορεί να διαφωνούν συχνά για θέματα πολιτικής, αλλά ως ομάδα σύντομα κλίνουν τελικά σε μία αποτελεσματική πλειοψηφία που περνά τους νόμους, παρά τις ενστάσεις των χωρών εκτός ευρώ.

Σε πρόσφατο εσωτερικό έγγραφο που περιείχε ανάλυση για τον «συνασπισμό της ευρωζώνης», η Βρετανική Ένωση Τραπεζών δήλωσε ότι ήταν «υψίστης σημασίας» να διατηρηθεί η δομή των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν που διαχειρίζονται τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ώστε το έργο τους να καθοδηγείται από την προτεραιότητα της διατήρησης της ενιαίας αγοράς. «Εκτιμούμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να προασπιστεί ενεργά την ενότητά (της διεύθυνσης ενιαίας αγοράς) και να αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο για τη μεταφορά του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε άλλη διεύθυνση», αναφέρει.

Άλλοι θεωρούν ότι αυτή η αναδιοργάνωση είναι ένας τρόπος να λειτουργήσει η Κομισιόν πιο αποτελεσματικά. Ο Νίκολας Βερόν, του Peterson Institute, βλέπει «ελάχιστη συνέργεια μεταξύ των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της υπόλοιπης εσωτερικής αγοράς» και υποστηρίζει ότι η συμβίωση σήμαινε πως η εσωτερική αγορά είχε παραμεληθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επίσης, αρκετοί Βρετανοί αξιωματούχοι, αν και θεωρούν ότι ο νέος επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα ευνοήσει την ευρωζώνη, ανακουφίζονται που το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν παραδίδεται στον επίτροπο οικονομικών σχέσεων, του οποίου η δουλειά επικεντρώνεται κυρίως στην ευρωζώνη.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v