Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φεύγει χρήμα από τις αγορές της Ευρώπης

Απότομη αλλαγή δεδομένων τους τελευταίους μήνες με αιφνιδιαστική μείωση εισροών στις ευρωπαϊκές αγορές. Τι άλλαξε αυτό το καλοκαίρι και πώς μεταβάλλονται οι ισορροπίες με την πτώση του ευρώ. Πού στηρίζονται τώρα οι ελπίδες

  • Ralph Atkins
Φεύγει χρήμα από τις αγορές της Ευρώπης

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνουν τη γοητεία τους. Η τάση των ισχυρών εισροών στα μετοχικά funds που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο αντιστρέφεται απότομα.

Τα επενδυτικά ταμεία που τοποθετούνται σε χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης κατέγραψαν εκροές στις 9 από τις τελευταίες 10 εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση της EPFR που έγινε για λογαριασμό των Financial Times. Η αλλαγή δείχνει πως έσβησαν οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντίστοιχα, οι εκροές από τα funds που τοποθετούνται στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία της ευρωζώνης ανέκαμψαν προσωρινά λίγο πριν από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτόν τον μήνα, αλλά σύντομα άρχισαν και πάλι να μειώνονται.

«Είναι πολύ απογοητευτικό» δηλώνει ο Κάμερον Μπραντ, διευθυντής έρευνας της EPFR, και συμπληρώνει: «Οι προσδοκίες στις αρχές του έτους ήταν αρκετά υψηλές. Οι επενδυτές δεν περίμεναν το μαγικό ραβδί, παρ' όλα αυτά η πλειονότητα έβλεπε αργή, αλλά σταθερή ανάκαμψη στη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό δεν έγινε και πλέον είναι σαφές ότι γίνεται επανεκτίμηση».

Οι εκροές αυτές σηματοδοτούν το τέλος μία 12μηνης περιόδου σχεδόν συνεχών εισροών, που στηρίχθηκαν στην εμπιστοσύνη για το τέλος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και για την επιστροφή των οικονομιών σε τροχιά ανάπτυξης. Τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούλιο, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των μετοχικών αμοιβαίων που παρακολουθούνται από την EPFR αυξήθηκαν 50%, ξεπερνώντας το 1,2 τρισ. δολ., σε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις από τότε που άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1998.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές χτυπήθηκαν από «την τέλεια καταιγίδα το καλοκαίρι» εξηγεί ο Vincent Juvyns, της JPMorgan Asset Management. Η ένταση κλιμακώθηκε στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Τα αδύναμα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη πυροδότησαν ανησυχίες αποπληθωρισμού. Ο δείκτης Οικονομικών Εκπλήξεων της Citi δείχνει ότι από τον Μάρτιο κατά μέσο όρο τα στοιχεία απογοητεύουν - αντιθέτως τους προηγούμενους οκτώ μήνες, οι εκπλήξεις ήταν περισσότερο θετικές.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε -από τα υψηλά στις αρχές Μαΐου, το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί 7%- μειώνοντας την αξία των τοποθετήσεων των ξένων επενδυτών, ενώ παράλληλα τα εταιρικά αποτελέσματα απογοητεύουν. Οι επενδυτές «είχαν πιστέψει ότι η ευρωζώνη δεν ακολουθεί την πρακτική των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων» εξηγεί ο κ. Junvys.

Με αυτές τις εξελίξεις, όσοι υποστήριζαν το Comeback της Ευρώπης τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Ορισμένοι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε όλο αυτό το επενδυτικό story» εξηγεί ο Dennis Jose, της Barclays και συμπληρώνει: «Ο καταλύτης που έψαχναν οι επενδυτές ήταν μία στροφή στον κύκλο κερδών, αλλά μόνο τώρα βλέπουμε κάποια βελτίωση. Οι επενδυτές ήθελαν να το δουν το δεύτερο τρίμηνο».

Καθώς άλλαζε το κλίμα, τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης κατέγραφαν σημαντικές απώλειες από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Έκτοτε έχουν καλύψει μέρος των ζημιών.

«Υπήρξε μία στιγμή το καλοκαίρι όπου οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα μειώθηκαν και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν πτωτικά και είχαμε πτώση 10% στις αγορές... Για τους μη Ευρωπαίους επενδυτές, που είχαν να αντιμετωπίσουν και την πτώση του ευρώ, το χτύπημα ήταν διπλό» δήλωσε ο Ewen Cameron Watt της BlackRock.

Παρά την αλλαγή του κλίματος, η τρέχουσα ανάκαμψη στα χρηματιστήρια θα μπορούσε να ενθαρρύνει νέες εισροές. Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και οι αποπληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, αλλά οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τη σφοδρότητα που είχε παρατηρηθεί προ διετίας.

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το καλοκαίρι έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου έναντι των αμερικανικών. «Το discount στο book value των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε σύγκριση με τις αμερικανικές αγορές βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, βάσει στοιχείων από το 1975. Αυτό το discount διευρύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της υποαπόδοσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων» σημειώνει ο κ. Jose.

Η αποδυνάμωση του ευρώ μπορεί να ενθαρρύνει τις εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία, αλλά η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος καθοδηγήθηκε από την ΕΚΤ για να δοθεί ώθηση στην  ανάπτυξη – και θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρότερη κερδοφορία των ευρωπαϊκών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η αποδυνάμωση της στερλίνας μπορεί να επιφέρει αντίστοιχα αποτελέσματα στη Βρετανία.

Ο κ. Cameron Watt της BlackRock εξηγεί ότι το πρόσφατο trading στα ETFs δείχνει πως είναι πιθανό να ανακάμψουν οι εισροές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Όταν σταματήσει η υποχώρηση του νομίσματος, θα παρουσιαστεί μία αρκετά ενδιαφέρουσα αγοραστική στιγμή, για όσους τοποθετούνται με εξαιρετικά στρατηγικό τρόπο» δηλώνει.

Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό που είδαμε ήταν μικρός όγκος συναλλαγών στις αγορές και έλλειψη πολιτικής ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτόν τον μήνα όμως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε τη νέα του ομάδα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ελπίδες για υιοθέτηση πολιτικής που θα είναι φιλική στην ανάπτυξη.

Οι εισροές κεφαλαίων μπορεί ακόμη να αυξηθούν με τις πρώτες θετικές εκπλήξεις από τα οικονομικά μεγέθη. Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι, συνήθως, όταν οι επενδυτές απογοητεύονται τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για θετικές εκπλήξεις. Κάτι τέτοιο όμως προς το παρόν δεν έχει συμβεί.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v