Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί το μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ - δανειστών

Οι προσπάθειες της Αθήνας να κλείσει συμφωνία εντός των ορίων της λαϊκής εντολής και ο κίνδυνος πτώχευσης. Τα ορόσημα που χάθηκαν και η στάση των δανειστών. Πόσο βοηθά η αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα. Πόσο φοβίζει Ευρώπη και ΗΠΑ το Grexit.

Τέσσερις μήνες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους, με αποτέλεσμα η χώρα να απειλείται με πτώχευση ακόμα και στα μέσα Μαΐου.

Η Filipa Fugueira του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισημαίνει ότι ακούστηκαν πολλά μεγάλα ορόσημα, αλλά πέρασαν χωρίς να έρθει καταστροφή. Στο τέλος πάντα βρίσκεται μια συμφωνία, υποστηρίζει.

Στέκεται στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι αντιστέκεται στις Βρυξέλλες και δεν θα συνθηκολογήσει, ενώ οι δανειστές πως επιμένουν στις αρχές τους. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση, δεδομένου ότι και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η λιτότητα ήταν υπερβολική και πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο Tony Barber των FT επισημαίνει ότι υπάρχει η δόση της 11ης Μαΐου και οι λήξεις ομολόγων που έχει η ΕΚΤ το καλοκαίρι, οπότε κάτι πρέπει να γίνει.

Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα, παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι στηρίζει τον Γ. Βαρουφάκη. Επισημαίνει, όμως, ότι αυτό δεν αλλάζει τις διαφορές των δυο πλευρών σε ότι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Στέκεται ιδιαίτερα στην προσπάθεια Τσίπρα να κλείσει συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο περιορίζοντας το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων.

Από την πλευρά της Filipa Fugueira εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φανεί ότι υποχωρεί και ότι στέκεται πιστός στις αρχές με τις οποίες ελέγχτηκε και εξηγεί γιατί είναι αισιόδοξη πως θα βρεθεί λύση.

Για το Tony Barber παρότι υπάρχουν εργαλεία για να περιοριστεί η κρίση από ένα Grexit, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος πως δεν θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ετσι, κανείς δεν θέλει να πάρει αυτό το ρίσκο, όσο οργισμένοι και αν είναι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v